Hendrik VIII en zijn 5e vrouw Catharina Howard

Hendrik VIII en zijn 5e vrouw Catharina Howard Van de 5e koningin van Hendrik VIII wordt gezegd dat zij nog steeds rondspookt in de Tower van Londen. Zij is op traumatische wijze aan haar einde gekomen. Hendrik heeft zich weer eens laten misleiden door zijn tegenstanders en zonder dat hij iets heeft uitgezocht zijn 5e vrouw naar het executieblok gestuurd.

Algemeen

De vijfde vrouw van Hendrik VIII was een nichtje van zijn tweede vrouw Anna Boleyn. De koning trouwde Catharina Howard vlak nadat hij van zijn vierde vrouw was gescheiden. Ook deze vrouw zou niet lang aan de zijde van haar echtgenoot zitten. Ze werd beschuldigd van hoogverraad en voor ze het wist bestond haar lichaam uit twee delen, een body en een hoofd. Vakkundig gescheiden door de beul.

De jonge Catharina

Catharina Howard was de dochter van Edmund Howard en Joyce Gulpeper, tevens een kleindochter van de graaf van Norfolk. Ze werd geboren rond 1520 en op 9 jarige leeftijd komt haar moeder te overlijden. Ze wordt opgevoed door haar stief grootmoeder Agnes Tilney, de douairière hertogin van Norfolk. Ze werd schromelijk verwaarloost, kon amper lezen en schrijven en had een grote mate van vrijheid dat bij een meisje van haar stand niet gepast was.

Al op 15 jarige leeftijd had zij al “iets” met haar muziekleraar Henry Mannox , met Francis Dereham had zij een sexuele relatie. Toen haar stief grootmoeder hiervan hoorde was zij woedend, zij liet Catharina straffen en afranselen.

Zo rond 1539 werd zij hofdame van Anna van Kleef. Hier leerde zij Thomas Culpeper kennen en werd verliefd op hem. Voordat er over een huwelijk gesproken kon worden, viel het oog van koning Hendrik VIII op haar.

Hendrik en Catharina

Hendrik en Catharina trouwden op 28 juli 1540, enkele dagen na de scheiding van Hendrik en Anna van Kleef, in het Manorhous in Oatland te Surrey. Het was dezelfde dag dat Thomas Cromwell, de voormalige raadgever van de koning, zijn hoofd verloor door onthoofding.

Hendrik was bijna 50, had veel te veel overgewicht, onderkinnen en kon bijna niet lopen door een verwonding aan zijn been dat pijn deed en weigerde te genezen. De 30 jaar jongere Catharina was levendig en flirtig, zij verveelde zich met deze oude man en zocht gezelligheid onder de hovelingen.

Vermoed wordt dat de domme Catharina weer een relatie met Thomas Culpeper begint, een kamerheer aan het hof. Wanneer de relatie binnen het hof bekend wordt, wil de koning niets horen van de geheimen van zijn koningin, die hij altijd liefkozend “roos zonder doorn” noemde. Pas wanneer de aartsbisschop Cranmar de koning een brief toont waarin de verleidingen van de koningin ter sprake komen, breekt Hendrik uit in huilen. Hij had het huwelijk met Catharina als een verse start in zijn leven beschouwt. Hij gaf opdracht haar te arresteren en te onthoofden.

Catharina de gevangene

De brieven die Catharina schreef aan Tomas Culpeper waren mede een onderdeel die leidde tot veroordeling en onthoofding. Catharina had haar eerdere verhoudingen voor haar huwelijk bekend, maar bleef volhouden na haar huwelijk geen buitenechtelijke relatie´s te hebben gehad.

Toen Catharina hoorde dat ook zij, net als haar nicht Anna, haar hoofd op het blok zou moeten leggen, heeft zij in doodsnood gillend over haunted gallery gerend. Haar voormalige minnaars, of vermeende minnaars zijn gemarteld en onthoofd. Hun hoofden zijn als waarschuwing op puntige spiesen gestoken.

De exectutie van Catharina

De jonge Catharina, amper 21 jaar oud, werd door haar vele tegenstanders beschuldigd van ontuchtige levenswandel, zij werd op grond van de vele getuigenverklaringen tot de dood door onthoofding veroordeeld.

Op 13 februari 1542 vind de executie plaats. Haar laatste woorden waren:

„ Ik sterf als koningin, maar ik zou liever sterven als mevrouw Culpeper. God wees mijn ziel genadig. Lieve mensen, ik vraag u voor mij te bidden“.

De jonge koningin ligt begraven naast haar nicht Anna Boleyn in de St. Peters op het terrein van de Tower van Londen.

De spokende Catharina

Er doen allerlei geruchten de ronde dat Catharina rondspookt in de Tower van Londen. Haar geest verschijnt in een gelijkenis zoals zij bij leven moet hebben uitgezien, aldus getuigen, die haar hebben horen gillen. Zij spook rond in haar voormalige woonomgeving, de Tower. Er wordt geloofd dat geesten een overlevende, emotionele herinnering hebben die typerend is voor iemand die tragisch en traumatisch gestorven is. Een beschrijving die voldoet aan de dood van Catharina Howard.

Er wordt gezegd dat de ziel van een geest niet in staat is in vrede te rusten. Zij verblijven op vertrouwde plaatsen, dezelfde daden herhalen voor onbepaalde tijd, totdat zij los komen van hun eeuwige jacht.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Tower of LondonThe Tower of LondonKoning Willem I had niet veel vertrouwen in zijn onderdanen en bouwde een vesting. Als locatie had hij een stuk grond aa…
Hendrik VIII, BlauwbaardHendrik VIII, BlauwbaardIn totaal heeft hij zes vrouwen gehuwd. Twee daarvan heeft hij laten vermoorden (onthoofden), van twee heeft hij zich la…
Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerdeLady Jane Grey is in Engeland ook wel bekend als de 'Nine Days' Queen', wat staat voor de negen dagen die Jane Grey koni…
Koningin Mary I van SchotlandKoningin Mary I van SchotlandIn 1542 verslaat Hendrik VIII van Engeland de Schotten bij Solway Moss. De koning van Schotland, James V sterft enkele w…
Koningin Elizabeth I van EngelandKoningin Elizabeth I van EngelandNadat haar voorgangster, koningin Mary I van Engeland zovaak de brandstapel liet roken dat zij de bijnaam Bloody Mary kr…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 29-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.