Prinses Diana, toonaangevend mode-icoon

Prinses Diana, toonaangevend mode-icoon Prinses Diana is een invloedrijk icoon in de kledinghistorie die met haar flair en charme van de ogenschijnlijk simpelste jurk nog een onvergetelijke schittering kon maken. In de jaren tachtig en negentig was ze toonaangevend over de hele wereld op het gebied van kleding, accessoires, make-up en haar. In haar laatste jaren oogde ze beter dan ooit, zelfverzekerd, sexy, elegant en sophisticated. En zo willen we haar ook herinneren.

Prinses Diana: trendsettend

Prinses Diana stond bekend om haar trendsettende kledingstijl. Gedurende haar leven steunde ze vele Britse ontwerpers, onder meer Arabella Pollen, Bruce Oldfield, Amanda Wakeley en Catherine Walker. In het begin werd de prinses van Wales aangemoedigd door Vogue om een eigen look na te streven. Tijdens de tachtiger jaren kreeg Diana meer en meer vertrouwen in haar eigen kledingstijl en ging ze steeds eleganter ogen naarmate ze begreep wat ze het beste kon dragen.

Mooier dan ooit / Bron: Slagheap, Flickr (CC BY-2.0)Mooier dan ooit / Bron: Slagheap, Flickr (CC BY-2.0)
Diana werd langzamerhand een invloedrijk icoon in de kledinghistorie die met haar flair van de ogenschijnlijk simpelste jurk nog een onvergetelijke schittering kon maken. Ze begon kleding te dragen van internationale designers die ze zelf uitkoos, waaronder Versace, Christian Lacroix, Ungaro en Chanel. Eind jaren tachtig was ze toonaangevend over de hele wereld op het gebied van kleding, accessoires, make-up en haar. De pers begon haar steeds vaker te achtervolgen om haar nieuwste look, opmerking of romance.

Zwart en simpel / Bron: Skeeze, PixabayZwart en simpel / Bron: Skeeze, Pixabay

Modekoningin

Haar kleding werd driftig gekopieerd door winkelketens en merknamen en vooral klanten in de leeftijdsgroep 30-45 jaar herkenden haar als hun modekoningin, en kopieerden niet enkel haar kleding maar ook haar fitness koorts. Diana gaf de hoedenindustrie weer nieuw elan met haar passie voor hoeden en het werd weer gewoon om een hoed te dragen op bijvoorbeeld een bruiloft, iets dat sinds de jaren zestig echt niet meer kon. En Diana's hoeden waren opvallend, de kleurkeus fabelachtig en de modellen gedurfd. Bovenal leek het wel alsof alles haar stond. Wie aan de kleding van de tachtiger jaren denkt, denkt aan Diana.

Van tweed pakje naar glitterjurk

Voordat ze met Charles trouwde was het nog geen glamour en glitter. Ze droeg hoog gesloten bloesjes, parelkettinkjes, gebloemde shirts, wijde bloezen, laag gehakte pumps, eenvoudige jurken en tweed pakjes. Conservatieve kleding die haar jeugd en opvoeding kenmerkten, verlegen als ze was. Zodra ze verloofd was ging ze langzaamaan steeds meer glamourachtige kleren dragen, denk aan de typerende kraagjes, hoewel ze haar eigen stijl nog moest zoeken en de kleding vaak te oud leek voor de nog zo jeugdige Diana. In de jaren negentig werd haar stijl meer gestroomlijnd. Ze oogde sophisticated in een fit lichaam. Een voorbeeld voor veel vrouwen.

Diana's trouwjurk / Bron: France1978, Flickr (CC BY-SA-2.0)Diana's trouwjurk / Bron: France1978, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Zijde, kant, en parels

Haar trouwjapon uit 1981 was ontworpen door Elizabeth en David Emanuel. De zeer fraaie jurk was gebaseerd op een romantische look van ballonmouwen met een volle rok van ivoorwitte zijde, oud kant en handgemaakt borduurwerk met maar liefst tienduizend parels en pailletten. De jurk had een meterslange sleep en toen de prinses uit de koets stapte zag de wereld hoe gekreukeld de jurk er uitzag. De kreukels gingen weer weg maar het fabricaat werd wereldwijd bekritiseerd. David Emanuel merkte in een tv-interview op dat de koets veel te klein was voor zowel Diana als haar fors gebouwde vader en dan ook nog de enorme jurk, vandaar de onvermijdelijke kreukels. Hoe dan ook, de jurk luidde in de jaren tachtig een nieuwe trend in en menig bruid liet zich erdoor inspireren.

Sexy en zelfverzekerd / Bron: Slagheap, Flickr (CC BY-2.0)Sexy en zelfverzekerd / Bron: Slagheap, Flickr (CC BY-2.0)

Nog altijd fascinerend

Diana's 'gevulde schouder' look werd al gauw een feit na de doop van Prins William in 1982. Haar stijl werd zacht en dromerig, bloesjes met stippeltjes en zoete kleuren, afgekeken van de New Romantic look die al decennia lang uit de tijd was, maar wat een hernieuwde hit werd. Ze voedde de modekoorts zelfs nog meer door pakjes te dragen met steeds scherper afgewerkte schouders. Pas in de jaren negentig liet ze de vullingen achterwege en ging ze kleding dragen die haar mooie figuur beter uit liet komen. Diana droeg mantelpakken zoals zakenvrouwen ze aanhebben. Deze waren deel van haar werkkleding, evenals slank gesneden jurken met zo min mogelijk juwelen.

Wanneer je terugkijkt naar haar kleding van toen dan zou je kunnen denken dat haar kleren gewoon waren, en niet bijzonder modieus. Maar in de jaren tachtig en negentig waren haar kledingstukken erg vooruitstrevend en een voorbeeld voor zowel de kledingindustrie als de mensen zelf. Achteraf is het altijd gemakkelijk om te bekritiseren, juist omdat mode altijd in beweging is. Door Diana's tragische einde en alle verwikkelingen eromheen is men bijna vergeten waarom Diana alleen al door haar verschijning op foto's nog altijd fascineert.

"I wear my heart on my sleeve." ~ Diana
© 2007 - 2023 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en DodiPrinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en Dodi31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…
De invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisDe invloed van paparazzi op het Engelse koningshuisIn 1953 was de kroning van Elizabeth ll live op televisie te volgen. Dit was het begin van de media-aandacht voor het Br…
Prinses Diana, haar inzet voor anderenPrinses Diana heeft zich altijd betrokken gevoeld bij mensen die niet voor zichzelf konden zorgen, en mensen die ziek wa…

Koningin Elizabeth I, een sterke persoonlijkheidKoningin Elizabeth I, een sterke persoonlijkheidKoningin Elizabeth I van Engeland wordt gezien als één van de grootste en beste koningen ooit. Bewust bleeft zij ongehuw…
Beroemde historische heersersBeroemde historische heersersWelk imperium bestuurde Djengis (Ghengis) Khan? Waar bevond zich het Osmaanse Rijk? Wie was de Zonnekoning en wie Ivan d…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.