Prinses Diana, toonaangevend mode-icoon
Prinses Diana is een invloedrijk icoon in de kledinghistorie die met haar flair en charme van de ogenschijnlijk simpelste jurk nog een onvergetelijke schittering kon maken. In de jaren tachtig en negentig was ze toonaangevend over de hele wereld op het gebied van kleding, accessoires, make-up en haar. In haar laatste jaren oogde ze beter dan ooit, zelfverzekerd, sexy, elegant en sophisticated. En zo willen we haar ook herinneren.
Prinses Diana: trendsettend
Prinses Diana stond bekend om haar trendsettende kledingstijl. Gedurende haar leven steunde ze vele Britse ontwerpers, onder meer Arabella Pollen, Bruce Oldfield, Amanda Wakeley en Catherine Walker. In het begin werd de prinses van Wales aangemoedigd door Vogue om een eigen look na te streven. Tijdens de tachtiger jaren kreeg Diana meer en meer vertrouwen in haar eigen kledingstijl en ging ze steeds eleganter ogen naarmate ze begreep wat ze het beste kon dragen.
Diana werd langzamerhand een invloedrijk icoon in de kledinghistorie die met haar flair van de ogenschijnlijk simpelste jurk nog een onvergetelijke schittering kon maken. Ze begon kleding te dragen van internationale designers die ze zelf uitkoos, waaronder Versace, Christian Lacroix, Ungaro en Chanel. Eind jaren tachtig was ze toonaangevend over de hele wereld op het gebied van kleding, accessoires, make-up en haar. De pers begon haar steeds vaker te achtervolgen om haar nieuwste look, opmerking of romance.
Zwart en simpel /
Bron: Skeeze, PixabayModekoningin
Haar kleding werd driftig gekopieerd door winkelketens en merknamen en vooral klanten in de leeftijdsgroep 30-45 jaar herkenden haar als hun modekoningin, en kopieerden niet enkel haar kleding maar ook haar fitness koorts. Diana gaf de hoedenindustrie weer nieuw elan met haar passie voor hoeden en het werd weer gewoon om een hoed te dragen op bijvoorbeeld een bruiloft, iets dat sinds de jaren zestig echt niet meer kon. En Diana's hoeden waren opvallend, de kleurkeus fabelachtig en de modellen gedurfd. Bovenal leek het wel alsof alles haar stond. Wie aan de kleding van de tachtiger jaren denkt, denkt aan Diana.
Van tweed pakje naar glitterjurk
Voordat ze met Charles trouwde was het nog geen glamour en glitter. Ze droeg hoog gesloten bloesjes, parelkettinkjes, gebloemde shirts, wijde bloezen, laag gehakte pumps, eenvoudige jurken en tweed pakjes. Conservatieve kleding die haar jeugd en opvoeding kenmerkten, verlegen als ze was. Zodra ze verloofd was ging ze langzaamaan steeds meer glamourachtige kleren dragen, denk aan de typerende kraagjes, hoewel ze haar eigen stijl nog moest zoeken en de kleding vaak te oud leek voor de nog zo jeugdige Diana. In de jaren negentig werd haar stijl meer gestroomlijnd. Ze oogde sophisticated in een fit lichaam. Een voorbeeld voor veel vrouwen.
Zijde, kant, en parels
Haar trouwjapon uit 1981 was ontworpen door Elizabeth en David Emanuel. De zeer fraaie jurk was gebaseerd op een romantische look van ballonmouwen met een volle rok van ivoorwitte zijde, oud kant en handgemaakt borduurwerk met maar liefst tienduizend parels en pailletten. De jurk had een meterslange sleep en toen de prinses uit de koets stapte zag de wereld hoe gekreukeld de jurk er uitzag. De kreukels gingen weer weg maar het fabricaat werd wereldwijd bekritiseerd. David Emanuel merkte in een tv-interview op dat de koets veel te klein was voor zowel Diana als haar fors gebouwde vader en dan ook nog de enorme jurk, vandaar de onvermijdelijke kreukels. Hoe dan ook, de jurk luidde in de jaren tachtig een nieuwe trend in en menig bruid liet zich erdoor inspireren.
Nog altijd fascinerend
Diana's 'gevulde schouder' look werd al gauw een feit na de doop van Prins William in 1982. Haar stijl werd zacht en dromerig, bloesjes met stippeltjes en zoete kleuren, afgekeken van de New Romantic look die al decennia lang uit de tijd was, maar wat een hernieuwde hit werd. Ze voedde de modekoorts zelfs nog meer door pakjes te dragen met steeds scherper afgewerkte schouders. Pas in de jaren negentig liet ze de vullingen achterwege en ging ze kleding dragen die haar mooie figuur beter uit liet komen. Diana droeg mantelpakken zoals zakenvrouwen ze aanhebben. Deze waren deel van haar werkkleding, evenals slank gesneden jurken met zo min mogelijk juwelen.
Wanneer je terugkijkt naar haar kleding van toen dan zou je kunnen denken dat haar kleren gewoon waren, en niet bijzonder modieus. Maar in de jaren tachtig en negentig waren haar kledingstukken erg vooruitstrevend en een voorbeeld voor zowel de kledingindustrie als de mensen zelf. Achteraf is het altijd gemakkelijk om te bekritiseren, juist omdat
mode altijd in beweging is. Door Diana's tragische einde en alle verwikkelingen eromheen is men bijna vergeten waarom Diana alleen al door haar verschijning op foto's nog altijd fascineert.
"I wear my heart on my sleeve." ~ Diana