Tegel- en Fayencefabriek Amphora

Tegel- en Fayencefabriek Amphora De Tegel- en Fayencefabriek Amphora in Oegstgeest werd in 1908 opgericht door Van Sillevolt en C. Perelaer om er gebruiksaardewerk en sieraardewerk te gaan maken. Kenmerkende aardewerkproducten van deze fabriek zijn met name de vazen met geometrisch decor en de vazen met gestileerde dieren en lusterglazuur. De oprichters zagen het aardewerk van de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg als voorbeeld. Toen deze fabriek in 1914 stil kwam te liggen kon Amphora hier een aantal gietvormen en halffabricaten opkopen. Na het faillissement van Rozenburg werden ook enkele van de daar werkzame schilders bij Amphora in dienst genomen. Zodoende was men bij Amphora in staat bijna eenzelfde kwaliteit verfijnd beschilderd eierschaalporselein te vervaardigen, als het originele afkomstig uit Rozenburg. Tot 1933 bleef de Tegel- en Fayencefabriek Amphora bestaan.

Ontwerpers en plateelschilders

Christiaan van der Hoef (1875-1933)

Beeldhouwer, graficus en tekenaar. Eerst was hij ontwerper bij Amstelhoek in Amsterdam en Plateelbakkerij Haga in Purmerend. In 1908 werd hij gevraagd voor de Amphora waar hij tot 1910 bleef, daarna werkte hij nog voor de Goudse Plateelbakkerij Zuid-Holland en De Sphinx in Maastricht.

Roelof Sterken (1877-1943)

Plateelschilder en kunstschilder. Werkte vanaf 1909 bij Amphora en daarvoor bij de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, Plateelbakkerij Haga en De Kroon in Noordwijk. Na Amphora werkte hij bij St. Lukas in Utrecht, Nieuw Rozenburg in Den Haag en de Ram in Arnhem.

Theodorus Verstraaten (1872-1945

Plateelschilder en kunstschilder. Voordat hij bij Amphora kwam als plateelschilder en ontwerper, werkte hij als plateelschilder bij de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, Plateelbakkerij Haga en Plateelbakkerij Zuid-Holland.

Sam Schellink (1876-1958)

Plateelschilder en ontwerper, werkte tot 1914 bij de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg en kwam na 1918 bij Amphora.

G. Visser

Was plateelschilder bij Haga, Zuid-Holland en bij Amphora.

Albert Seinstra

Werkte eerst als plateelschilder bij Haga en Brantjes & Co, daarna bij Amphora.

Glazuur

Het glazuur van Amphora werd bewonderd om zijn goede kwaliteit, er ontstonden geen barsten in. Een aantal vazen heeft een lusterglazuur, een glazuur met een metaalglans dat gemaakt wordt door toevoeging van metaaloxides. Dit glazuur was ontwikkeld bij De Porceleyne Fles, mede door Gerrit Offermans, de technisch directeur. Hoe de kennis van het lusterglazuur bij Amphora terechtkwam is onbekend. Vooral Roelof Sterken maakte in zijn werk gebruik van het lusterglazuur. Verder werd er bij Amphora op bepaalde producten ook wel matglazuur gebruikt.

Decors

Geometrische decors

Christiaan van der Hoef ontwierp de geometrische decors die bestaan uit verfijnde kleurvlakjes, lijnen en stippen, vaak op een witte of lichte kleur ondergrond.

Gestileerde dieren, bloem- en plantmotieven

Roelof Sterken maakte decorontwerpen met gestileerde dieren, vooral vissen, ook Van der Hoef ontwierp decors met dieren, zoals een hert of draak en soms gecombineerd met geometrische patronen. Verstraaten maakte veel ontwerpen met verfijnd geschilderde vogels en daarbij bloem- en plantmotieven. De decorontwerpen en het schilderwerk van het eierschaalporselein werd gedaan door Schellink. Andere decorontwerpen bestaan uit gestileerde bloem- en plantmotieven met grotere vlakken, en zijn wat minder verfijnd geschilderd.

Modellen

De meeste vaasmodellen zijn slank van vorm, enkele zijn bolvormig. Verder zijn er de modellen die van de Rozenburg fabriek kwamen, ze hebben een sierlijke vormgeving, met soms zeer dunne oren. Naast vazen werden (wand)borden, serviezen en tegels gemaakt.

Lees verder

© 2015 - 2020 Vuurvlieg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Keramiek en keramische kunstKeramiek en keramische kunstHet woord keramiek komt van het Griekse keramos wat drinkvat of aardewerkvat betekent. De naam keramiek wordt hoofdzakel…
N.V. Plateelbakkerij Zuid HollandN.V. Plateelbakkerij Zuid HollandIn 1898 werd in Gouda de plateelbakkerij 'Zuid-Holland, Estié & Co' opgericht door Egbert Estié, die van oorsprong plate…
Glazuur als beschermlaagGlazuur is simpel gezegd een uit klei bestaand materiaal na een zeer hoog smeltpunt. Het wordt toegepast als dunne glasa…
Het werken met Botz glazurenHet werken met Botz glazurenNa jarenlang gebruik van poederglazuren heeft Botz intrede gedaan in de keramiek met kant en klare glazuren. Inmiddels h…

Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
Fotograaf Anton Corbijn: twee overzichtstentoonstellingenFotograaf Anton Corbijn: twee overzichtstentoonstellingenAnton Corbijn (1955) is een Nederlandse fotograaf die vooral bekend is geworden door zijn foto’s van diverse musici. Daa…
Bronnen en referenties
  • “De Kunst”, tijdschrift, uit 1911
  • “Nederlandse keramiek vanaf de jugendstil tot 2000”, W.D.H. Spijker
  • “Nederlandse keramiek en glasmerken 1880-1940”, M. Singelenberg- van der Meer
  • Foto's: Vuurvlieg

Reageer op het artikel "Tegel- en Fayencefabriek Amphora"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vuurvlieg
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Special: Nederlands sieraardewerk
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!