De Griekse godin Hera

De Griekse godin Hera Hera, koningin van de Griekse goden en zowel de vrouw en de zus van de koning van de Griekse goden Zeus. Dochter van Cronus en Rhea. Jaloers als ze was zat ze achter alle vrouwen en kinderen van Zeus aan die niet van haar waren. Hercules, Apollo en Artemis moesten het dan ook ontgelden bij Hera. Ze staat dan wel bekend als de godin van het huwelijk maar is ondertussen zo jaloers en wraakzuchtig als maar kan.

Huwelijksgodin

Hera is de godin van het huwelijk in het oude Griekenland. Als vrouw van Zeus werden er in de loop der tijd meerdere dingen aan toegevoegd. Zo is ze naast de godin van het huwelijk ook de vruchtbaarheidsgodin en godin van de echtelijke trouw. Zij was de lucht en de atmosfeer die de aarde vruchtbaar moest maken. Haar huwelijk was een geluk en een zegen maar tegelijkertijd ook wrevel en twist. Net zoals het weer. Mooie, zonnige dagen kunnen in een seconde omslaan naar regen en onweer. Dit was ook het geval in het huwelijk van Zeus en Hera. Hera was een kuise vrouw en eiste dit ook van alle vrouwen, zowel op aarde als in het godenrijk. Des te meer een reden waarom ze de ontrouw van haar man niet uit kon staan. Alle vrouwen die ontrouw waren aan hun man moesten worden gestraft.

Kinderen

Uit haar huwelijk met Zeus heeft Hera vijf kinderen.
  • Hephaestos
  • Ares
  • Hebe
  • Aphrodite
  • Eileithyia

Hephaestos

Hephaestos is de zoon van Hera en geboren uit wraak op Zeus. Op het moment dat Athene uit Zeus zijn hoofd geboren zou worden, krijgt Hera zonder mannelijke bevruchting, Hephaestos. Hephaestos is de god van het vuur en de smeedkunst. Omdat hij mank werd geboren, werd hij door Hera verbannen van Olympus en in de zee gegooid. Hier werd hij opgevangen in een gezin waar hij een troon maakte voor zijn moeder Hera. Op het moment dat Hera op de troon ging zitten kon zij niet meer opstaan. Om Hera te bevrijden moest Hephaestos terugkomen op Olympus. Door middel van wijn lukte het Dionysos om Hephaestos terug te krijgen op Olympus, aangezien Hephaestos niet van plan was om terug te komen om zijn moeder van de troon te halen. Aphrodite is de vrouw van Hephaestos en door Zeus aan hem geschonken.

Ares

Ares is de god van de oorlog. Vooral tijdens de Trojaanse oorlog stond hij vaak op het slagveld. De ene keer vocht hij aan de kant van de Achaeers en de andere keer vocht hij aan de kant van de Trojanen. Van alle oorlogen waar hij zelf streed, heeft hij eigenlijk nooit één kunnen winnen. De meeste tijd op aarde besteedde hij in Thracië. Hij kwam hier vaak omdat zijn dochters, de Amazonen, hier woonden. Naast zijn kinderen had Ares nog een grote liefde en wel de vrouw van zijn broer Hephaestos, Aphrodite. In het geheim waren Aphrodite en Ares dan ook vaak samen.

Hebe

Hebe is de godin van de jeugd. Net zoals Ares is zij het kind van zowel Zeus als Hera. Zij was een dienende godin. Als alle mannen na een oorlog terug kwamen beloonde zij ze met de nectar die ervoor zorgde dat de goden hun onsterfelijkheid en eeuwige jeugd behielden.

Aphrodite

Aphrodite is de godin van de liefde en de schoonheid. Als godin vond ze het vooral leuk om goden verliefd te laten worden op mensen op aarde. De schoonheid van Aphrodite was indirect de reden van de Trojaanse oorlog. Aphrodite had Paris beloofd dat hij de liefde van Helena van Troje zou gaan krijgen. En doordat Helena inderdaad bij deze Paris was, begon de Trojaanse oorlog.

Eileithyia

Eileithyia is de godin van voortplanting en bevalling. Ze werd aangeroepen door vrouwen die moesten bevallen. Eileithyia zond de vrouwen smarten maar ook hulp. Eileithyia wordt vaak vergeleken met de Egyptische moedergodin Nachbeth, dit omdat ze gezien was op tekeningen waar ze een farao kind beschermde en eten gaf.

Jaloezie

Hera was een hele jaloerse vrouw. Ze minachtte alle vrouwen die Zeus had en zorgde ervoor dat zowel de vrouwen als hun kinderen geen rust kregen. Ze had zelfs dochter Eileithyia ingezet om de bevalling van Leto zo moeilijk mogelijk te maken. Leto beviel van de kinderen Apollo en Artemis. Naast Leto was ze ook heel jaloers op Alcmene die samen met Zeus Hercules kreeg.

Bron: Momentmal, PixabayBron: Momentmal, Pixabay
Hercules
Na de geboorte van Hercules zond Hera twee slangen die in het bedje van Hercules terecht kwamen om hem te doden. In plaats van hem te doden, werden de slangen door Hercules zelf gedood. Hercules was getrouwd en had kinderen. Door een wraakactie van Hera werd Hercules zo verward dat hij zijn eigen kinderen doodde. Om uit de klauwen te blijven van de wraakgodinnen trad hij in dienst van koning Eurystheus. Om in dienst te komen werden hem de twaalf taken opgelegd door Hera. Dit waren onmenselijke taken die eigenlijk alleen door een god uitgevoerd zouden kunnen worden.

Heilige culturele plaatsen

Op vele plaatsen in het oude Griekenland vindt men, zelfs vandaag de dag, nog tempels die zijn gewijd aan Hera. De plaats Argos is wel één van de belangrijkste plaatsen. Daar werden feesten gevierd die de Heraea werden genoemd. Deze feesten waren openbare spelen. Na Argos verspreidde het geloof en de verering van Hera zich naar het schiereiland Peleponnesos. Op dit schiereiland staan verschillende tempels gewijd aan Hera. Korinthe, op Peleponnesos, was het middelpunt van de verering van Hera. Het eiland Samos was misschien, naast Argos, wel de belangrijkste plaats voor Hera zelf. Men beweert dat een geheim verbond tussen Zeus en Hera daar is bezegeld. Hierdoor vond de bevolking het van belang dat ze zelf, voor ze gingen trouwen, een geheime vereniging aangegaan moest worden. Tegenwoordig staat dit eigenlijk gelijk aan het verloven.

In de vele tempels die er voor Hera zijn gemaakt staan een wereld aan beelden die Hera moeten voorstellen. In de meeste gevallen zit Hera op een troon of heeft ze een gewaad aan. Negen van de tien keer staat Hera ook afgebeeld met een granaatappel. De granaatappel is ook wel een teken van de vruchtbaarheid. Verder waren er twee dieren die gewijd werden aan Hera. Dit waren de koe en een pauw.

Boete van Zeus

Volgens legende was Zeus kwaad op Hera op het moment dat zij de twaalf opdrachten had gegeven aan zijn zoon Hercules. Zeus hing Hera aan de hemel met twee aambeelden aan haar voeten en haar armen gebonden door gouden boeien. De twee aambeelden zouden staan voor de aarde en de zee en de boeien waren door zon verlichte wolken. Deze daad van Zeus zou de reden zijn geweest dat Hera samen met Poseidon en Athene een samenzwering aanging. Alle elementen van de aarde werden ingezet tegen de hemel.
© 2018 - 2025 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hera, beschermheilige van het huwelijkHera, beschermheilige van het huwelijkHera is een van de bekendste godinnen uit de oudheid. Ze was de vrouw van oppergod Zeus en ze heeft 4 kinderen gekregen.…
Griekse goden: AphroditeGriekse goden: AphroditeAphrodite is in de Griekse mythologie de godin van de liefde vruchtbaarheid en seksualiteit. Voor sommigen is ze ook de…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…

Ame Gijs - een volksverhaal uit HindeloopenAme Gijs - een volksverhaal uit HindeloopenIn het Friese stadje Hindeloopen bestaat een oud volksverhaal over Ame Gijs. Het gaat over de geest van een overleden vr…
Griekse mythologie: De nakomelingen van Titanide MnemosyneGriekse mythologie: De nakomelingen van Titanide MnemosyneDe godin Gaia (de aarde) en haar man Ouranos (de hemel) brachten diverse kinderen voort, waaronder de zogenaamde Titanen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hebe_(mythologie)
  • http://www.grieksegids.nl/mythologie/aphrodite.php
  • http://www.grieksegids.nl/mythologie/ares.php
  • http://www.grieksegids.nl/mythologie/hephaestus.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eileithyia
  • http://www.grieksegids.nl/mythologie/hera.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hera
  • http://www.grieksegids.nl/mythologie/herakles.php
  • Afbeelding bron 1: Momentmal, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 31-05-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.