Griekse mythologie, god Hermes

Griekse mythologie, god Hermes De goddelijke bedrieger werd hij wel genoemd. Hermes, onder andere de god van de kudde en herders, was de uitvinder van de lier. Hij hielp waar hij kon, bevrijdde zijn mede god Ares uit een bronzen kruik. Liet Heracles drinken aan de borst van Hera om hem onsterfelijk te maken en had een verhouding met de mooie Aphrodite.

Algemeen

Hermes wordt ook gezien als één van de twaalf goden van de Olympus. Hij is een zoon van Zeus uit een relatie met de Pleiade Maia (dochter van de god Atlas). Hij was beroemd om zijn listigheid en daardoor kreeg hij al snel de naam goddelijke bedrieger.

Hermes

Hermes is de god van de kudde en herders, van de grenzen, reizigers, handelaars en van de dieven. Toen hij volwassen was, werd hij de boodschapper van de goden waarbij hij vrije doorgang had tot de berg Olympus (de woonplaats van de goden), de aarde en de onderwereld. Hij begeleidde onder andere de dode zielen naar de veerman in de onderwereld.

Vanwege de veelzijdige rol van Hermes hebben de klassieke schrijvers zich ooit afgevraagd of er soms meerdere goden samengevoegd waren tot één.

Uiterlijk

Hermes wordt vaak afgebeeld als:
  • Gekleed in de kleding van een reiziger, korte tuniek en mantel
  • Met zonnehoed en laarzen, vaak voorzien van vleugels
  • Baard
  • Magische staf omwonden met slangen

Het liefdesleven van Hermes

Hermes had vele minnaressen. Door de vele verhalen die over Hermes’ liefdesleven ooit verteld en geschreven zijn, is het onduidelijk geworden wie nu eigenlijk de moeder is van Pan (god van de schaapherders), een zoon van Hermes. Verhalen doen de ronde dat hij een verhouding had met Aphrodite, één van hun kinderen is Hermaphroditus.

Hermes en Apollo

Hij was een vroegwijs kind dat op de dag van zijn geboorte uit zijn wieg kroop en een schildpad doodde. Hij ontwierp de lier door het schild van de schildpad te bespannen met schapendarmen als de snaren. Daarna stal hij een gedeelte van het vee van Apollo, bracht het naar de grot waar zijn wieg stond en ging er als een onschuldige baby weer in liggen.

Het vee dat hij had gestolen was de trots van Apollo. Hij was dus woedend toen hij bemerkte dat er gestolen was. Apollo ging zoeken naar de dader, maar Hermes had door het vee achteruitlopend mee te nemen de sporen van misdaad uitgewist. Uiteindelijk kwam Apollo natuurlijk bij de grot waar Hermes woonde en beschuldigde hem van de diefstal.

Maia geloofde niet dat haar zoon deze misdaad had begaan. De oppergod Zeus ging zich ermee bemoeien en hij dwong Hermes een bekentenis af. Hermes echter begon op de lier te spelen waardoor Apollo in de ban raakte van het mooie geluid.

Als zoenoffer schonk Hermes de lier aan Apollo die hem prompt de misdaad vergaf en hem zijn vriendschap aanbood.

Hermes en Zeus

Zeus had de hulp van Hermes regelmatig nodig. De oppergod nam het namelijk niet zo nauw met de echtelijke banden en knoopte regelmatig verhoudingen aan met vrouwen waar hij zijn oog op liet vallen. Zijn echtgenote Hera was nogal jaloers aangelegd als het haar rivalen betrof. Als zij erachter kwam wie het waren, was haar wrok groot en kon zij de minnaressen van Zeus heel lang achtervolgen.

Zo had Zeus een kind verwekt bij Callisto en toen het geboren was werd het Hermes toevertrouwd om het te beschermen tegen de wraak van Hera. Io, een andere minnares van Zeus moest Hermes bevrijden, omdat zij in opdracht van Hera werd bewaakt door Argus.

De redder

Zeus hielp niet alleen zijn vader uit de problemen, zo heeft hij ooit Ares (de god van de oorlog) gered toen deze in de strijd tegen de Titanen, door twee van hen werd opgesloten in een bronzen kruik. Toen Semele, een minnares van Zeus, door de vlammen werd verteerd nam hij haar kind Heracles en probeerde deze aan de borst van Hera te leggen. Iedereen die de melk van Hera dronk, werd onsterfelijk. Heracles echter beet in de borst van Hera en de melk spoot door de lucht. Op deze manier is de melkweg ontstaan.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…
Griekse mythologie, god ApolloApollo was de zoon van Zeus en zijn minnarres Leto. Hij kwam al op jonge leeftijd op voor zijn moeder toen die door de w…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
De onsterfelijke goden van GriekenlandDe onsterfelijke goden van GriekenlandDe Olympische goden waren onsterfelijk. Hoewel er veel meer Griekse goden bekend zijn, waren de goden van Olympos het be…

Griekse mythologie, god HephaestusMisschien wel de lelijkste van de Olympische goden was Hephaestus. Hij was mank en had mismaakte kinderen, één was half…
Griekse mythologie, god AresDe meest geplaagde god van de Olympus is toch wel Ares. De goden konden zich niet helemaal vinden in het domein van deze…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.