Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschaving
De Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor er veel zeehandel was. In die tijd vereerden de mensen, die rond het Middellandszeegebied woonden meerdere godinnen, zo ook de Minoërs. Er zijn echter ook een aantal Griekse mythen die zich afspelen op Kreta. Zou er een verband zijn tussen de religie van de Minoërs en die mythen?
Religie van de Minoërs
In de tijd van de Minoërs werden er meerdere goden vereerd, de religie was dus polytheïstisch.
Wat erg opvalt dat er vooral godinnen werden vereerd en maar een klein aantal mannelijke goden! Er zijn op Kreta veel beeldjes gevonden van de slangengodin. De beeldjes worden zo genoemd omdat de godin in elke hand een slang vasthoudt. De slang staat symbool voor de vruchtbaarheid en het leven. Deze slangengodin dus waarschijnlijk ook. Rond het Middellands-Zee gebied heerste in die tijd in veel landen een Moedergodincultus. Er zijn van die tijd veel beeldjes gevonden, met een vrouw die een stier baart. Daaromheen werden vaak arenden afgebeeld. Stieren stonden symbool voor vruchtbaarheid en kracht en werden ook erg vaak afgebeeld op Kreta. Zo zijn er veel stierhoornsymbolen gevonden op de muren van het paleis van Knossos. Ook werd er waarschijnlijk gedaan aan het stierspringen, wat vaak afgebeeld is op mooie fresco’s in het paleis. Men denkt dat dit stierspringen hoorde bij een religieus ritueel.
Mythes op Kreta
Verder zijn er dus ook mythes die zich afspelen op Kreta. Het begint bij Europa, een Fenicische prinses die met haar vriendinnen een wandeling op het strand maakte. Ze kwamen een stier tegen met een ongekende schoonheid en Europa klom op zijn rug. De stier was echter niet zomaar een stier, hij was de vermomde Zeus. Hij zwom naar zijn geboorte eiland Kreta met Europa op zijn rug. Daar veranderde hij in een arend en bedreef de liefde met haar. Hierdoor baarde Europa een tijdje later 3 zonen, waarvan de oudste Minos heet. Hij was de eerste koning op Kreta en naar hem zijn de Minoërs ook vernoemd.
Deze koning Minos was echter niet zo slim. Hij zou namelijk de stier offeren die Poseidon aan hem gaf. Maar toen Minos de stier zag, vond hij hem zo mooi, dat hij de stier bij zijn kudde voegde en een andere stier offerde. Poseidon werd woedend en nam wraak: de vrouw van Minos werd verliefd op de stier. De uitvinder Daedalus maakte voor haar een holle koe, zodat zij gemeenschap kon hebben met de stier. Daaruit ontstond de geboorte van een volwassen man met een stierenkop: de Minotaurus. Minos schrok daar hevig van en liet de Minotaurus opsluiten in een doolhof.
Overeenkomsten
Wat erg opvallend is, is dat zowel in de mythes, als in de Minoïsche religie erg vaak stieren voorkomen. Er zit dus zeker een heel duidelijk verband tussen die twee. Bovendien komt de adelaar, een dier dat vaak afgebeeld werd gevonden in omstreken van Kreta, ook terug in de mythe van Europa. Verder zijn er nog een paar interessante overeenkomsten te vinden met archeologische vondsten. De plattegrond van het paleis van Knossos lijkt namelijk erg op een labyrint en op Minoïsche munten zijn afbeeldingen van de Minotaurus en het labyrint gevonden.