Griekse mythologie: De nakomelingen van de Titaan Crius

Griekse mythologie: De nakomelingen van de Titaan Crius De Titaan Crius was één van de twaalf Titanen, zonen en dochters, van de godin Gaia (de aarde) en Ouranos (de hemel). In tegenstelling tot zijn vele broers en zusters trad hij niet met één van zijn zussen in het huwelijk maar huwde de Griekse godin Eurybia. Gezamenlijk zetten zij drie kinderen op de wereld die de namen Astraeus, Pallas en Perses kregen en op hun beurt ook weer verantwoordelijk voor het voortbrengen van een geheel nieuwe generatie goden.

Inhoud


Titaan Crius

De Titaan Crius - ook wel Crios genoemd - was een zoon van de godin Gaia en haar man Ouranos. Volgens de Griekse mythologie was hij de god van het leiderschap, de huisdieren en de sterrenbeelden en een verpersoonlijking van het sterrenbeeld Krios (Ram); het eerste sterrenbeeld dat volgens de Oude Grieken aan de hemel verscheen en tevens het begin van de Oudgriekse kalender. Hij heerste over de andere sterrenbeelden en leidde hen door de hemel. De Titaan Crius werd vaak afgebeeld als een ram of als mens met de trekken van een ram, bijvoorbeeld hoorns. Crius trad in het huwelijk met de godin Eurybia en kreeg met haar drie zonen die zijn dierlijke (uiterlijke) kenmerken erfden.

Eurybia

De godin Eurybia die in het huwelijk trad met de Titaan Crius was een dochter van de god Pontus (de zee) en de godin Gaia (de aarde) en mag niet worden verward met de Griekse Eurybia die in het huwelijk trad met de Griekse heros (held) Herakles (ook wel Hercules genoemd). Samen met Crius zette Eurybia drie zonen op de wereld - Astraeus, Pallas en Perses - die gezamenlijk heersten over de winden, de sterren en de maan en die de macht en de kracht van de zee bezaten.

Astraeus

Volgens de Griekse mythologie heerste de god Astraeus over de sterren in het algemeen en had de uiterlijke kenmerken van een paard. Hij verwekte bij de godin Eos (de dageraad) de zogenaamde (seizoens)winden en de sterrenbeelden:

De (seizoens)winden

De vier zonen van Astraeus waren zogenaamde windgoden, in de Griekse mythologie Anemoi genoemd.
  • Boreas; vertegenwoordigde de noordenwind en was verantwoordelijk voor kou, duisternis en sneeuw.
  • Zephyros - ook wel Zephyrus -; vertegenwoordigde de westenwind en was verantwoordelijk voor de zachte lente en lentebries.
  • Euros; vertegenwoordigde de oostenwind en was verantwoordelijk voor het herfstweer.
  • Notos - ook wel Notus (Latijn) -; vertegenwoordigde de zuidenwind en was verantwoordelijk voor de zomerse regenbuien.

De sterrenbeelden

De vijf zonen van Astraeus vertegenwoordigden de sterrenbeelden zoals deze bekend waren bij de Oude Grieken.
  • Eosphoros; vertegenwoordigde het sterrenbeeld Venus
  • Phainon; vertegenwoordigde het sterrenbeeld Saturnus
  • Phaethon; vertegenwoordigde het sterrenbeeld Jupiter
  • Pyroeis; vertegenwoordigde het sterrenbeeld Mars
  • Stilbon; vertegenwoordigde het sterrenbeeld Mercurius

Pallas

In de Griekse mythologie vertegenwoordigde de god Pallas het sterrenbeeld Voerman en hij was een verpersoonlijking van de ster Sirius. Net als zijn vader en broers had hij dierlijke trekken en werd vaak afgebeeld als geit of als mens met de trekken van een geit. Pallas werd in een strijd gedood door de godin Athena, die van zijn geitenhuid een schild maakte en de erenaam Pallas Athena kreeg. Pallas had een relatie met de godin Styx en verwekte bij haar twee dochters; Nikè (overwinning) en Bia (geweld) en twee zonen; Kratos (kracht) en Zelus (ijver).

Nikè

Nikè was de godin van de overwinning en niet alleen van de overwinning op het slagveld. Ze was de godin van de in elke wedstrijd behaalde overwinning alsook de godin van het welslagen van een doel dat door moeite en inspanning was bereikt. Vermoedelijk betekende haar naam oorspronkelijk bliksem en mede hierdoor is ze onlosmakelijk met oppergod Zeus verbonden. Zeus droeg haar dan ook op sommige afbeeldingen in zijn hand. Voor zover bekend had Nikè geen relatie en/of kinderen.

Bia

Bia was de godin van het geweld en de verpersoonlijking van macht en kracht. De letterlijke vertaling van haar naam was 'Kracht'/ 'Geweld'. Net als haar zus Nikè en haar broers steunde zij oppergod Zeus in zijn strijd tegen de Giganten (mythische reuzen met drakenpoten) en mocht mede daarom op de berg Olympus wonen.

Kratos

Kratos was de god van de kracht en de verpersoonlijking van sterkte. Hij steunde oppergod Zeus in diens strijd tegen de Giganten en was daarom één van Zeus' metgezellen.

Zelus

Zelus - ook wel Zelos genoemd - was de god van de ijver en de verpersoonlijking van toewijding en rivaliteit. Net als zijn broer en zussen was Zelus woonachtig op de berg Olympus en behoorde tot de zogenaamde 'Olympische goden'.

Perses

Perses heerste over het sterrenbeeld Perseus en was de verpersoonlijking van de ster Capella. Hij werd ook wel gezien als de verpersoonlijking van de vernietiging, zomerse droogte en de daarbij behorende branden. Hij had de uiterlijke kenmerken van een hond en verwekte bij de stergodin Asteria een dochter, genaamd Hekate.

Hekate

Hekate was een godin die een kleine rol speelde in de Griekse mythologie en in de loop der eeuwen verschillende rollen kreeg toebedeeld. Zo zagen de Oude Grieken haar als de godin van de magie, de geesten, de maan, de nacht en de kruispunten maar werd ze later beschouwd als de godin van de bescherming en vernietiging en van de vruchtbaarheid en de dood.
© 2018 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie: De nakomelingen van Hyperion & TheiaGriekse mythologie: De nakomelingen van Hyperion & TheiaVolgens de Griekse mythologie waren zowel de Titaan Hyperion als zijn zus, de Titanide Theia, nakomelingen van de godin…
Griekse mythologie: Oermoeder Gaia en haar nageslachtGriekse mythologie: Oermoeder Gaia en haar nageslachtZoals ieder geloof een verklaring had voor het ontstaan van de wereld zo kende ook de Griekse mythologie een geheel eige…
Minder bekende goden uit de Griekse MythologieEr zijn ontelbare goden in de Griekse Mythologie. Iedereen kent natuurlijk de oppergod Zeus, maar hoe zit het met goden…
Goden en godinnen van de Griekse mythologieGoden en godinnen van de Griekse mythologieDe Griekse mythologie kent ontelbaar veel goden en godinnen, in de mythologie worden ze dan ook gezien als de oorsprong…

Griekse mythologie: De nakomelingen van Titanide ThemisGriekse mythologie: De nakomelingen van Titanide ThemisDe Titanide Themis was een dochter van de godin Gaia (de aarde) en haar man Ouranos (de hemel). Volgens de Oude Grieken…
Griekse mythologie: De nakomelingen van Kronos & RheiaGriekse mythologie: De nakomelingen van Kronos & RheiaDe Titaan Kronos en de Titanide Rheia waren niet alleen broer en zus, maar – volgens de Griekse mythologie – ook man en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jo-B, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Crius
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurybia_(mythologie)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pallas_(titaan)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Perses
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Astraeus_(mythologie)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Boreas_(god)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zephyros
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Euros_(god)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Notos
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nik%C3%A8
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bia_(godin)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kratos
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelus
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hekate
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.