Alfheim, de wereld van de alven

Alfheim, de wereld van de alven Alfheim is de tweede wereld uit de Noorse Mythologie. Hierin wonen de alven (ook wle álfr of lichtelfen), met hun heerser de god Freyr. Dit is de god van de mannelijke seksualiteit. Alfheim bevindt zich in de levensboom Yggdrasill direct onder Asgard. Het is, net als Asgard een bovenwereld, hoger gelegen dan de wereld van de mensen, Midgard. Opvallend is dat Alfheim maar weinig in Noorse verhalen voorkomt. Hierdoor is er ook maar weinig informatie over beschikbaar.

Namen

Alfheim betekende in het Oudnoors elfen-thuis, dit verwijst naar de bewoners. Alfheim kent ook een aantal andere namen en schrijfwijzen. Dit zijn Álfheimr, Alfheimr, Álfheimr, Ljossalfheim en Ljossalfheimr.

De andere werelden

De levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)De levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de Noorse mythologie bestaan negen werelden. Deze zijn verbonden door de levensboom, genaamd Yggdrasill. De werelden zijn:

Wie wonen er?

In Alfheim wonen, zoals de naam al suggereert, de Elfen of Lichtelfen. In het Oud Noors zijn dit de álfr (enkelvoud: álfar) ook wel alven genoemd. Alven zijn vruchtbare natuurgeesten. Zij woonde hier met de god Freyr (ook bekend onder de namen Frey, Frø, Fricco en Froði), de god van de mannelijke seksualiteit. Hij werd ook sterk geassocieerd met vrede en vruchtbaarheid. Freyr betekent ‘heer’, hij was dan ook de leider van de lichtelfen. Freyr werd vooral onder de boeren vereerd, dit was de grootste groep in de maatschappij.

Waar ligt het?

Alfheim bevindt zich in de levensboom Yggdrasill direct onder Asgard. Het is één van de hoogste werelden, die zich boven het aardse bevind. Alfheim is te herkenning aan zijn licht en vruchtbaarheid.

In de literatuur

In oude Noorse teksten komen Alfheim en de elfen opvallend weinig voor. Alfheim als woonplaats voor de elfen komt zelfs maar twee keer voor. In Engelse en Schotse ballades wordt ‘Elphame’ of ‘Elfhame’ genoemd, wat overeenkomt met Alfheim. In modernere verhalen wordt Alfheim regelmatig gebruikt voor een elfenland. Een voorbeeld hiervan is Eldamar, de woonplaats van de Elfen uit de Simarillion van J.R.R. Tolkien.

Tegenwereld

Tegenovergesteld aan Alfheim is Svartalfheim. Hierin leven de Svartalfen, letterlijk zwarte elfen. Deze worden ook wel dwergen genoemd.
© 2009 - 2025 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Svartalfen (zwarte, of donkere/duistere elfen)…
Midgard, de wereld van de mensenMidgard, de wereld van de mensenMidgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboo…
Muspelheim, de wereld van de ThurzenMuspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Musp…
Na de dood volgens de Noorse mythologieIn de Noorse mythologie zijn verschillende plaatsen waar overleden mensen naartoe zouden gaan. De bekendste hiervan zijn…

Vanaheim, de wereld van de VanirVanaheim, de wereld van de VanirVanaheim, of Wanenheim, is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Vanir wonen. Het is één van de negen werelden, di…
Asgard, de wereld van de AssenAsgard, de wereld van de AssenAsgard is een belangrijke wereld in de Noorse mythologie. Het is de wereld waarin de Assen wonen. Het is één van de nege…
Bronnen en referenties
  • www.cybersamurai.net http://misc.bodaciousgoddess.com http://niburu.atlantis2012.com www.pantheon.org www.timelessmyths.com www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.