Griekse mythologie, goden Zeus en Hera

Cronus en Rhea zijn niet alleen man en vrouw, ze zijn ook broer en zus. Samen krijgen ze zes kinderen, waaronder Hera en Zeus. Zeus onttroont met behulp van zijn broers en zusters zijn vader en wanneer hij oppergod is, trouwt hij zijn zuster Hera. Zeus mag dan de beschermheer van de familie zijn, in zijn eigen huwelijk nam hij het niet zo nauw met de trouw

De geboorte van Zeus

Cronus had zijn vader Uranus overwonnen en was hoofd van de Titanen. Hij trouwde zijn zuster Rhea, volgens het patroon van huwelijken tussen een hemelgod en een moedergodin die de aarde en vruchtbaarheid vertegenwoordigde. Samen kregen zij zes kinderen namelijk:
 • Demeter (duwt vanonder de aarde het graan door de grond omhoog)
 • Hera (de beschermvrouwe van huwelijken en geboorten en toekomstige echtgenote van Zeus)
 • Hades (de heer van de onderwereld)
 • Poseidon (heerser over de zeeën en aardbevingen)
 • Hestia (godin en beschermvrouwe van de huiselijke haard)
 • Zeus (toekomstige oppergod, god van lucht, heldere hemel en donkere stormwolken. De beschermheer van de familie)

Tijdens zijn leven had Uranus zijn zoon Cronus gewaarschuwd. Cronus zou namelijk door zijn eigen zoon onttroond worden. Dus bij de geboorte van zijn kinderen verslond Cronus hen om de voorspelling niet te laten uitkomen.

Om haar laatste kind dit lot te besparen verzon zij een plan. Toen Zeus geboren was, verborg Gaea (de moeder van Rhea en Cronus) het kind in een grot, in de berg Dicte op Kreta. Rhea wikkelde een steen in doeken en voerde deze aan Cronus. Om haar kind te beschermen, danste, zongen en sloegen een groep mannen constant op hun schild. Dit om het eventuele geluid wat de baby zou maken te kunnen overstemmen.

Zeus (Jupiter in de Romeinse versie)

Toen Zeus oud genoeg was om wraak te nemen op zijn vader met betrekking tot de moord op zijn broers en zussen was hij getrouwd met zijn eerste vrouw Metis. Op aandringen van Zeus gaf zij haar schoonvader een braakmiddel. Hij braakte eerst de steen uit die hij voor Zeus had aangezien, daarna de vijf kinderen die voor Zeus geboren waren. Als dank stonden al zijn broers en zusters achter hem, om hun vader te onttronen en de hele Titanendynastie af te breken.

Zeus was de grootste onder de goden, maar de verhalen die over hem verteld werden lieten vaak een heel andere Zeus zien. Hij was vaak kwaad, onredelijk, gooide wanneer het hem uitkwam met bliksemschichten en nam het niet zo nauw met de echtelijke trouw. Hij nam vaak een andere gedaante aan om de vrouwen waarop hij zijn oog had laten vallen te kunnen verleiden, om op deze wijze zijn vrouw Hera te slim af te zijn, en om te voorkomen dat mensen ter plekke dood neervielen als zij hem aanschouwden.

Zeus was een machtige god, zeer potent en dus vader van veel kinderen. Zowel bij godinnen, onsterfelijken en mensen. De hele tweede generatie Olympiërs zijn kinderen van Zeus, maar ook de mindere goden en schikgodinnen, de Muzen, de Jaargetijden en de Gratiën waren zijn kinderen.

Zeus had om oppergod te kunnen worden, zijn eigen vader (Cronus) van de troon gestoten. Hij vreesde hetzelfde lot te ondergaan door één van zijn eigen kinderen. Hij heeft dit patroon doorbroken doordat hij Nereïde Thetis met rust liet, ze zou immers een zoon baren die machtiger zou worden dan zijn vader. Hij doodde de Titaan Metis, een godin, omdat voorspeld was dat haar kinderen erg machtig zouden worden.

Zeusí afbeelding

Vaak wordt de oppergod zo afgebeeld:
 • met lang haar (soms opgestoken)
 • volwassen en indrukwekkend
 • soms naakt
 • soms met troon, scepter, bliksem, diadeem en adelaar

Een goed voorbeeld van zijn uiterlijk wordt getoond in het beeld van Zeus van Olympia, wat als een oud wereldwonder wordt beschouwd.

Hera (Juno in de Romeinse versie)

Als de echtgenoot van Zeus was Hera de koningin van alle goden en godinnen, de meesteres van hemel en aarde. Ze was de beschermvrouwe van het huwelijk en getrouwde vrouwen, ze zegende de bevallingen. Ze strafte ontrouw streng en beloonde kuisheid.

Hera was vreselijk jaloers ingesteld als het ging om de minnaressen van haar man Zeus. Ze volgde ze totdat ze hen had gevonden en hen dan strafte via haar kinderen.

Heraís afbeelding

Hera wordt vaak afgebeeld als:
 • volwassen vrouw
 • getooid met kroon en scepter
 • sluier van haar gezicht afhoudend

Zeus en Hera

Zeus en Hera waren eigenlijk broer en zus. Ze waren ook verenigd door een heilig huwelijk tussen een hemelgod en een aardgodin. Hun huwelijk was het resultaat van één van Zeusí verleidingstrucks. Samen krijgen ze een aantal kinderen:
 • Ares (god van de oorlog)
 • Hebe (godin van de jeugdige schoonheid en schenkster van de goden)
 • Eileithyia (godin van de geboorte)

Zeus had vreselijk veel moeite met de jaloersheid van zijn vrouw, als het om zijn amoureuze uitjes ging. Hij heeft haar een keer opgehangen in de grote zaal op de Olympus, als mikpunt voor de andere goden.

Hera verlaat haar man op een gegeven moment en vertrekt naar het eiland Euboeae, voor de Griekse kust. De wanhopige Zeus lukt het, zij het met heel veel moeite, zich te verzoenen met Hera en haalt haar terug. Helaas duurde deze hereniging vrij kort.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hera, beschermheilige van het huwelijkHera, beschermheilige van het huwelijkHera is een van de bekendste godinnen uit de oudheid. Ze was de vrouw van oppergod Zeus en ze heeft 4 kinderen gekregen.…
De Griekse godin HeraDe Griekse godin HeraHera, koningin van de Griekse goden en zowel de vrouw en de zus van de koning van de Griekse goden Zeus. Dochter van Cro…
Hera, koningin van de Griekse godenHera, koningin van de Griekse godenHera is de onsterfelijke koningin van de goden in de Grieks mythologie. Vrouw van Zeus en godin van het huwelijk en mono…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…

Griekse mythologie, godin AthenaGriekse mythologie, godin AthenaUit angst zijn macht te verliezen at de oppergod Zeus zijn zwangere vrouw Metis op. Hij vergat zijn vrouw en maanden nad…
Griekse mythologie, wat is een mytheDe Griekse mythologie bevat verhalen over de goden, godinnen, magie en monsters uit een tijd van duizenden jaren terug.…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.