Griekse mythologie, godin Athena

Griekse mythologie, godin Athena Uit angst zijn macht te verliezen at de oppergod Zeus zijn zwangere vrouw Metis op. Hij vergat zijn vrouw en maanden nadat hij haar verslonden heeft krijgt hij hoofdpijn. Hij laat zijn hoofd openmaken en Athena, de dochter van Zeus en Metis komt in volle bewapening te voorschijn. Zij zal van alle kinderen die Zeus nog zal krijgen altijd zijn lievelingetje blijven.

De geboorte van Atena

Zeus was door zijn vader Cronus gewaarschuwd dat hij ook door één van zijn kinderen van de troon gestoten zal worden, net als Zeus met zijn eigen vader heeft gedaan. Wanneer Zeus’ eerste vrouw Metis zwanger is, wordt Zeus bang dat de voorspelling van zijn eigen vader uit zal komen. Om te voorkomen dat deze uitkomt, at hij zijn zwangere vrouw Metis op. Dit om het ongeboren kind te doden en de wijsheid van Methis te behouden.

Hij vergat Methis volledig tot hij op een morgen, maanden na het incident, wakker werd met een enorme hoofdpijn. Hij verzocht Hephaestus zijn hoofd met een bijl open te maken. Uit de wond kwam Athena te voorschijn in volle bewapening.

Athena de godin van de wijsheid en oorlog wordt het lievelingetje van haar vader Zeus.

De godin Athena (Minerva in de Romeinse mythologie)

Athena wordt vaak afgebeeld als lange, slanke, nobele vrouw met helm. Haar belangrijkste heiligdom stond op de Acropolis in Athene waar een eeuwenoud houten standbeeld van haar werd aanbeden.

Athena is de beschermvrouwe van de gelijknamige stad in Griekenland. Toen zij eens een rotsblok naar de stad bracht wat als verdediging gebruikt kon worden, werd zij door Hephaestus de zoon van haar stiefmoeder Hera aangevallen. Hij probeert haar te verkrachten, maar Athene weet hem van haar af te slaan. Zij moest zijn zaad van haar lichaam vegen en gooide de prop weg. Op de plek waar deze terecht kwam werd Erichtoonius geboren, een monster met het lichaam van een man, maar in plaats van benen had hij een slangenstaart. Hij werd koning van Athene. Na zijn dood plaatste Ahtena hem als ster in het sterrenbeeld Auriga, de Wagenman.

Athena en Perseus

Perseus, een halfbroer van Athena, was één van haar lievelingen. Omdat hij verwekt was bij een minares van Zeus werd hij regelmatig achtervolgd door Hera. Zo leende Athena Perseus ooit haar magische schild in de strijd tegen Medusa. Na de triomf overhandigde hij Athena niet alleen het schild, maar ook het hoofd van Medusa.

De jaloerse Athena

De lieflijke Athena kon ook heel erg jaloers zijn. De verhalen gaan dat zij in de Trojaanse oorlog de zijde koos van de Grieken enkel en alleen omdat prins Paris de godin Aphrodite mooier vond.

Zo ging zij ook ooit een uitdaging aan in weven. Arachne, een vrouw die beroemd was om haar weef- en borduurkunsten, daagde Athena uit voor een weefwedstrijd. Athena maakte een voorstelling van de triomfen van de goden, Arachne maakte een voorstelling van de ondeugden van de goden. Natuurlijk won Athena, die Arachne onverbiddelijk in een spin veranderde alleen omdat zij het durfde Athena uit te dagen.

Andere benamingen voor Athena

  • Pallas Athena , gebaseerd op de oorlog tegen de Titanen. Zij had namelijk in een tweegevecht Pallas gedood en hulde zich in zijn huid. Hierdoor nam zij alles van Pallas over waardoor zij zijn mannelijke kracht samenvoegde aan haar vrouwelijke schoonheid. Haar symbool was een uil.
  • Parthenos, het Grieks voor maagd, naar haar vasthoudende kuisheid. Symbool: in volle wapenuitrusting (met speer en schild) zittend op een troon.
  • Glaukopis, naar haar heldere blauwgrijze ogen
  • Hippia, paardrijdster. Ze leerde immers de mens paarden te temmen
  • Coryphagenes, betekend “uit het hoofd geboren”, naar haar bijzondere geboorte
  • Athena Sais, vanwege haar verering in de Egyptische stad. Symbool; haar helm werd gekroond met een jonge haan.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Perseus en MedusaMythen en Sagen - Perseus en MedusaDe legende van Perseus en Medusa is een van de bekendste mythen uit de Griekse Mythologie. Afbeeldingen van Medusa worde…
Medusa: Mythologie verteldMedusa is een persoon uit de Griekse Mythologie. Zij is een van de drie gorgonen. Medusa is, net als haar twee zuster ve…
Pallas Athena, godin van wijsheid, de wetenschap en oorlogPallas Athena, godin van wijsheid, de wetenschap en oorlogPallas Athena, de lieveling van de Zeus de Griekse oppergod, godin van de wijsheid, de wetenschap, de stad, de landbouw…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…

Griekse mythologie, godin AphroditeGriekse mythologie, godin AphroditeAprhodite is een godin met tegenstellingen. Zo is zij de godin van de ontucht en prostitutie, maar ook van het huwelijk…
Griekse mythologie, goden Zeus en HeraCronus en Rhea zijn niet alleen man en vrouw, ze zijn ook broer en zus. Samen krijgen ze zes kinderen, waaronder Hera en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 22-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.