Griekse mythologie, god Hephaestus

Misschien wel de lelijkste van de Olympische goden was Hephaestus. Hij was mank en had mismaakte kinderen, één was half mens half slange, een ander kind had drie hoofden die vuur spuwden. Hephaestus echter was en voortreffelijk smid, alles wat hij maakte was even mooi.

Algemeen

Hephaestus is door Hera op de wereld gezet zonder vader. Waarschijnlijk heeft zij dit uit wraak gedaan, omdat Zeus Athena baarde (nadat hij zijn eerste vrouw Metis had verslonden). Het bleek dat Hephaestus mank was, dus verstootte Hera haar zoon. Dit deed zij door hem van de berg Olympus te gooien in Oceanus. Het was Thetis die hem redde.

Er doen echter verschillende verhalen de ronde over zijn geboorte en verstoting. Zo zou het ook Zeus geweest kunnen zijn die hem in een vlaag van woede de berg afgooide, waarna Hephaestus na negen dagen vallen terecht kwam op het eiland Lemnos. Omdat hij zo hartelijk werd verwelkomt door de bevolking van het eiland, bouwde hij daar een paleis en smidse en bleef op het eiland wonen.

De wraak van Hephaestus

Om zich te wreken op de daad van zijn moeder, maakte hij (toen hij volwassen was) een gouden troon voor haar. Zodra Hera op deze troon plaatsnam kon ze er niet meer vanaf komen. Alle goden smeekte Hephaestus om zijn moeder los te laten, maar hij negeerde alle smeekbeden. Pas nadat hij dronken was gevoerd door Dionysus, en op een ezel werd teruggevoerd naar de Olympus bevrijdde hij Hera. Hij verzoende zich met zijn familie, maar bleef wel op zijn eiland wonen.

Hephaestus (volgens de Romeinse mythologie Vulcanus genoemd)

Deze god heeft te maken met vuur, metaalbewerking en de smid. Onder de vulkaan Etna zouden zijn smederijen te vinden zijn. Hij is de god van de smidse en metaalbewerking. Hij was geen krachtige god en werd door zijn mede goden dus vaak gepest en gesard.

Alles wat hij maakte was even mooi, zijn eerst werkstuk was Pandora (de eerste vrouw) die hij op verzoek van Zeus maakte om Prometheus te straffen. Hij maakte onder andere de bliksemschichten van Zeus en de uit zichzelf bewegende tafels en stoelen voor de woningen van de goden.

Uiterlijk

  • Gekleed in het korte tuniek van de werkman
  • In zijn hand heeft hij een dubbele bijl of smidstang
  • Soms met krukken om zijn mankheid te benadrukken
  • Redelijk aards, zwetend
  • Met dik borsthaar of wilde haardos
  • Soms met de hamer in de aanslag, wat dus niet een echte goddelijke houding was

De vader Hephaestus

Ondanks zijn niet al te mooie uiterlijk kreeg Hephaestus toch een paar kinderen; Cecrops (de stichter van Athene) waarvan de verhalen gaan dat hij half mens, half slang zou zijn. Cacus een andere zoon van hem had 3 hoofden, kon vuur spuwen en werd een beruchte rover. Hij trouwde met Aphrodite, maar dit huwelijk was nou niet bepaald een succes.

Aphrodite ging namelijk regelmatig vreemd met Ares. Hephaestus smeedde een net dat hij boven het bed van zijn vrouw hing. Toen zij wederom met Ares in bed lag, viel het net neer en hield de beide geliefden gevangen. De bedrogen echtgenoot haalde de andere goden erbij om zijn gelijk te halen. Helaas voor Hephaestus kozen de meeste goden de kant van de mooie Aphrodite in plaats van de lelijke Hephaestus en hadden medelijden met Ares.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse mythologie, god AresDe meest geplaagde god van de Olympus is toch wel Ares. De goden konden zich niet helemaal vinden in het domein van deze…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…
Hephaistos, Griekse god van het vuurHephaistos, Griekse god van het vuurHephaistos is de Griekse god van het vuur en de ambachtslieden. Zijn Romeinse naam is Vulcanus. Hephaistos was de zoon v…

Griekse mythologie, godin HestiaMisschien wel de meest bescheiden en onbekende godheid vanuit de Griekse mythologie is Hestia. Zij bemoeide zich niet me…
Griekse mythologie, god HermesGriekse mythologie, god HermesDe goddelijke bedrieger werd hij wel genoemd. Hermes, onder andere de god van de kudde en herders, was de uitvinder van…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.