Verschil tussen paranormal romance en urban fantasy

Verschil tussen paranormal romance en urban fantasy Paranormal romance en urban fantasy zijn twee verschillende subgenres afkomstig van het overkoepelende boekgenre fantasy. Het betreft hier verhalen die zich afspelen in een realistische wereld met de aanwezigheid van paranormale wezens als vampiers, weerwolven, demonen en heksen. Het onderwerp magie is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dit komt mede doordat veel bekende boekenseries zijn verfilmd. Denk hierbij aan Twilight, Vampire Academy en Harry Potter bijvoorbeeld. Veel elementen van de twee genres komen echter overeen en daardoor is het soms moeilijk voor lezers om ze van elkaar te onderscheiden. Door de definitie van elk boekgenre beter te begrijpen zal het makkelijker voor lezers worden om hun volgende boek uit te zoeken.

De kenmerken van paranormal romance en urban fantasy

Het verschil tussen paranormal romance en urban fantasy luistert erg nauw. Beide genres spelen zich af in een realistische (veelal hedendaagse) wereld met daarin de aanwezigheid van fantasiewezens. Toch heeft elk genre herkenbare aspecten die ze van elkaar onderscheiden.

Urban fantasy

Hoewel beide schrijfstijlen romantiek in het verhaal hebben, focust urban fantasy zich voornamelijk op de actie en plotlijn. Regelmatig gaat het hierbij om een sterk vrouwelijk hoofdpersonage die de strijd aangaat met het kwade. Het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon en speelt zich vrijwel altijd af in een stad. Er wordt veel aandacht besteed aan de wereldopbouw en persoonlijke groei van de hoofdpersoon. De Mercy Thompson-serie van Patricia Briggs en de boekenreeks Kate Daniels geschreven door Ilona Andrews vallen beide in deze categorie.

Paranormal romance

Bij paranormal romance is de ontwikkeling van een romantische relatie tussen twee hoofdrolspelers het plot en ligt de focus dus op de romantiek. Vaak wordt door belangrijke redenen de liefde tussen de twee in de weg gestaan en zullen ze obstakels moeten overwinnen voor een gelukkig einde met elkaar. Bij paranormal romance wordt het verhaal meestal in de derde persoon verteld en vanuit de gezichtspunten van meerdere personages. Dit kan zich in het heden maar ook in de middeleeuwen of toekomst afspelen. Door de tijd reizen behoort tevens tot de mogelijkheden hierin. Goede voorbeelden van dit genre zijn de boekenseries Twilight geschreven door Stephenie Meyer en Black dagger brotherhood van schrijfster J.R. Ward.

Series

Een ander herkenbaar verschil tussen deze twee boekgenres komt veelal bij series naar voren. Bij urban fantasy volg je één hoofdpersoon die in elk opvolgend boek weer opnieuw terugkomt. Met elk verhaal ontwikkelt en groeit het personage en bouw je als lezer een emotionele band op met dit karakter. Bij paranormal romance draait het verhaal van elk boek over het vormen van een liefdeskoppel en is de uitkomst daarvan tevens het einde van dat boek. In elk nieuw boek van een serie lees je dus weer over twee nieuwe hoofdpersonen. Omdat de personages en hun interactie het verhaal zelf zijn lees je over deze karakters veel meer in kortere tijd.

Lezen in het Engels of Nederlands

Beide genres vinden hun oorsprong in Amerika en zijn daar dan ook zeer populair. Hoewel paranormal romance ook in Nederland geliefd is blijft urban fantasy meer op de achtergrond liggen. Veel bekende series zijn dan ook helaas niet volledig in Nederlandse vertaling te verkrijgen. Voornamelijk zijn het alleen de young adult boekenseries van dit genre die populair zijn. Denk hierbij aan boekenseries als Harry Potter van J.K. Rowling en The mortal instruments geschreven door Cassandra Clare die ook beide op het grote doek zijn verschenen.

Hulp en tips bij het vinden van je nieuwe favoriete boek

Het kan soms moeilijk zijn om een goed boek te vinden met alleen de samenvatting achter op de kaft als informatiebron. Om makkelijker en beter keuzes te kunnen maken kun je via verkoopsites als Bol.com, blogs en verzamelsites als Goodreads.com veel reviews lezen. Hierin kun je zien of iemand het boek goed of slecht vond; lees wel goed de gegeven argumenten hiervoor. Iets wat een ander als irritant ervaart kun je zelf bijvoorbeeld als charmant opvatten. Een andere manier die helpt bij het maken van een keuze is het boek op te zoeken in e-bookformaat. Hiervan kun je vaak het eerste hoofdstuk gratis lezen als een preview. Dit is ideaal om te kijken of de schrijfstijl je aanspreekt voordat je het hele boek koopt. Het kan tevens nuttig zijn om op de officiële website van de schrijver te kijken. Hier kun je een overzicht vinden van alle titels in een serie en dit geeft tevens de juiste leesvolgorde aan. Ook hier vind je vaak een gratis hoofdstuk per boek om te kunnen lezen.

Vaak zit er echter niets anders op dan gewoon de gok te wagen en een boek te kopen dat je interessant lijkt ondanks eventuele reviews. Er zullen wat rotte appels tussen zitten maar als je eenmaal een geweldig boek vindt waar je jezelf helemaal in kunt verliezen dan is het de zoektocht zeker waard.

Lees verder

© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Anderen boeken van Anne BishopLiefhebbers van series als Buffy the Vampire Slayer en Charmed zullen genieten van de boekenserie De Anderen. Het valt o…
De Mercedes Thompson boeken van Patricia BriggsDe Mercedes Thompson boeken van Patricia BriggsPatricia Briggs is een New York Times bestseller auteur, die in Amerika ontzettend veel populariteit en bekendheid. Haar…
Het schrijven van een fantasy verhaalHet schrijven van een fantasy verhaalFantasy is een populair genre. Zeker sinds de verfilming van ‘in de ban van de ring’ en de boeken van ‘Harry Potter’. Ma…
Car Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerCar Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerDe indierockband Car Seat Headrest bracht voor zij een platendeal kreeg al een aantal albums digitaal uit. Ronduit de po…

Hans Christian Andersen en zijn sprookjesHans Christian Andersen en zijn sprookjesHans Christian Andersen, een van de bekendste schrijvers en dichters, heeft grote werken als de ‘Kleine zeemeermin’ gesc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Urban_fantasy (16 maart 2016 bezocht)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Paranormal_romance (16 maart 2016 bezocht)
  • https://www.hebban.nl/artikelen/urban-fantasy-in-nederland-hot-or-not (17 maart 2016 bezocht)
Merrymagic (20 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.