Verhalen herschrijven

Verhalen herschrijven Wanneer je een verhaal hebt geschreven, zul je het waarschijnlijk ook moeten herschrijven. Veel mensen vinden dit een vervelende klus en dat kan het ook zeker zijn. Toch hoeft het niet zo lastig te zijn als het klinkt. Hoe kun je het beste een verhaal herschrijven en waar moet je zoal op letten wanneer je aan het herschrijven gaat?

Oefenen

Het is belangrijk om te oefenen in het herschrijven van je werk. Je moet je eigen fouten kunnen zien. Als je deze niet kunt zien, is het nutteloos om je werk te herschrijven. Een belangrijke manier om deze wel te kunnen zien, is door flink te oefenen. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te trainen.

Veel boeken lezen

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het werkt echt. Om je eigen fouten te kunnen zien, zul je veel boeken moeten lezen. Het liefst in verschillende genre’s en van verschillende auteurs. Zo kom je erachter hoe bepaalde zinnen worden geschreven en hoe de leestekens eruit zien. Hoe meer je leest, hoe meer fouten je in je eigen werk zult ontdekken.

Korte verhalen schrijven

Schrijf een aantal korte verhalen en leg deze aan de kant. De verhalen hoeven net perse meesterwerken te zijn. En ze hoeven maar een paar pagina’s lang te zijn. Na een paar maanden zoek je de verhalen weer op en ga je ze herschrijven.
Het is gemakkelijker om met korte verhalen te beginnen. Als je nog nooit eerder iets herschreven hebt en je moet meteen een manuscript van honderden pagina’s herschrijven, dan zal dit tegenvallen. Je zult door de bomen het bos niet meer zien. Daarom is het geen slecht idee om met wat kortere verhalen te beginnen.

Proeflezers

Laat je verhaal lezen aan iemand anders en vraag of hij/zij de fouten wil aangeven. Waarschijnlijk zal een proeflezer fouten ontdekken die je zelf nog niet hebt gezien. Daar leer je van, omdat je gewezen wordt op dingen die je anders nooit waren opgevallen.

Het echte werk

Wanneer je voldoende hebt geoefend (en let op: lezen kun je nooit teveel doen. Blijf dit doen zolang je schrijft. Dat is echt heel erg belangrijk), ben je klaar om aan het echte werk te beginnen. Je zult niet constant alles van proeflezers af moeten laten hangen. Uiteindelijk zul je ook zelf de stap moeten kunnen nemen. Begin daarom met alleen het lezen van je manuscript. Lees het hardop voor, zodat je precies kunt horen welke zinnen niet lekker lopen. Pas deze zinnen aan, of herschrijf het.

Een andere optie is om het te lezen en ondertussen notities te maken. Schrijf alles op wat je is opgevallen. Kloppen de gegevens wel? Heb je geen losse eindjes in het verhaal? Als er dingen niet kloppen, schrijf dit dan op. Hoe je het precies doet, ligt helemaal aan jou. Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt. Het corrigeren of herschrijven van een verhaal is ontzettend nuttig. Je haalt er op deze manier fouten uit en dat is natuurlijk mooi meegenomen wanneer je het naar een uitgeverij wilt sturen. Klungel dus niet zomaar wat aan, maar neem het echt serieus.

Tips wanneer je gaat herschrijven

Wanneer je je werk gaat herschrijven, kan het handig zijn als je op de volgende dingen let:

  • Herhalingen: Zijn er bepaalde woorden die je regelmatig gebruikt? Zo ja, zorg ervoor dat je synoniemen ervoor vindt. Een woord dat te vaak wordt gebruikt, kan storend zijn.
  • Details: Hou goed in de gaten of je personage niet eerst een blauwe trui aan heeft en een paar zinnen later een rode. Dit is natuurlijk iets wat snel opvalt, maar er zijn ook dingen die minder snel opvallen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van het huis. Als de koelkast aan het begin van het verhaal naast het fornuis staat, dan moet dit aan het einde ook zo zijn.
  • Spelfouten en grammatica: Dit lijkt me natuurlijk logisch. Een verhaal leest niet lekker wanneer er ontzettend veel fouten inzitten. Let hier dus goed op.

Lees verder

© 2007 - 2025 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijven: van kladversie naar definitieve versieSchrijven: van kladversie naar definitieve versieAls een tekst af is, ben je vaak nog niet eens op de helft van het schrijfproces. Na het schrijven begint het herschrijv…
Vergelijkingen oplossen (3): exponentiële vergelijkingenVergelijkingen oplossen (3): exponentiële vergelijkingenIn dit deel zullen we verschillende soorten exponentiële vergelijkingen bespreken en oplossen. Exponentiële vergelijking…
Biografie: Rascha PeperRascha Peper is een bekende Nederlandse schrijfster, die vaak net buiten het echte literaire kader valt. Niettemin zijn…

Een goed dialoog schrijvenEen goed dialoog schrijvenEen verhaal zonder goede dialogen, is geen goed verhaal. Een dialoog moet levendig zijn en lekker weglezen. Wanneer jij…
Schrijfdoelen, hoe schrijf je je verhaal af?Schrijfdoelen, hoe schrijf je je verhaal af?Een verhaal afmaken is nog lang niet zo gemakkelijk. Hoe moet je een verhaal afmaken wanneer je geen inspiratie meer heb…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.