De beschaving der Sumeriërs

Vanuit de oudste vastgelegde geschiedenis blijkt dat het zuiden van Mesoptamië, het zuiden van het moderne Irak, werd bewoond door de Sumeriërs. Sumerië, in de Bijbel Shinar genoemd, worden beschouwd als een van de eerste beschavingen.

Beschaving

Het is niet geheel duidelijk waar de Sumeriërs vandaan kwamen, sommige aanwijzingen duiden op India of Iran. Opgravingen duiden op de aanwezigheid van prehistorische dorpen uit het vijfde millennium v. Chr. Rond 3000 v.Chr. waren deze dorpen uitgegroeid tot een stedelijke beschaving, die gedomineerd werd door landbouw en een goed ontwikkeld gemeenschappelijk leven. Sumerië was verdeeld in verschillende stadstaten, elk met een eigen tempel waar de plaatselijke god of godin werd vereerd en die het centrale punt vormde van de stad. De Sumeriërs bouwden kanalen en ontwikkelde een effectief irrigatie-systeem. Ze gebruikten koper, goud en zilver, zoals blijkt uit opgegraven wapens, sieraden en aardewerk. Ze worden gezien als uitvinders van het wiel en daarnaast zijn de Sumeriërs de eersten die op grote schaal bepaalde zaken cultiveerden zoals schapen, gerst en tarwe.

Tell

De Sumeriërs bouwden hun bouwwerken van leem, deze bouwwerken zijn niet stevig en werden regelmatig vervangen door nieuwe. Door dit voortdurende proces van het bouwen kwamen de Sumerische steden steeds hoger te liggen, op een verzameling van lemen heuvels, die uitstaken boven de rest van de omgeving. Deze heuvels worden 'tells' genoemd en zijn in het gehele Nabije Oosten te vinden.

Spijkerschrift

De Sumeriërs worden, samen met de oude Egyptenaren, ook beschouwd als de uitvinders van het spijkerschrift. De belangrijkste archeologische vondsten van de Sumerische beschaving betreffen teksten in de Sumerische taal, kleitabletten en ook beelden met teksten over allerlei uiteenlopende onderwerpen zoals gezangen, gebeden, transacties, wetenschappelijke teksten. Ook na hun val bleef de Sumerische taal dominant in de religie van de region.

Religie

De Sumeriërs waren de eersten die hun religie vastlegden op schrift. De Sumeriërs waren polytheïsten, elke stadstaat aanbad haar eigen goden. Afhankelijk van de positie van de stad waren haar goden ook belangrijk, waarbij die importantie dus kon fluctueren. De tempels of 'ziggurats' organiseerden gezamelijk landbouw-en irrigatieprojecten, wat de gehele gemeenschap ten goede kwam. De inwoners hadden de verplichting voor de tempel te werken. De religie van de Sumeriërs beïnvloedde de latere religie en mythologie van Mesopotamië.

Opkomst en verval

Belangrijke Sumerische steden zoals Kish, Ur en Uruk begonnen dynastieën te vormen en hun grondgebied uit te breiden naar het noorden, waar Semitische volkeren woonden, met een andere cultuur en taal. Deze volkeren echter werden steeds krachtiger en uiteindelijk wist de Akkadische dynastie haar rijk uit te breiden tot geheel Mesopotamië. Dit leidde tot een vermenging van Semitische en Sumerische culturen, een proces dat al veel eerder begonnen was. Volkeren uit het noorden zorgden voor de val van het Akkadische rijk, waarna de Sumeriërs een nieuwe dynastie stichtten. Na de val van deze dynastie (rond 1950 v.Chr.) lukte het de Sumeriërs niet meer om opnieuw overeind te krabbelen. Met de opkomst van Hammurabi verdwenen de Sumeriërs als volk uit de geschiedenisboeken. De val van de Sumeriërs wordt deels toegeschreven aan de verzilte bodem, waardoor de verbouw van graan steeds moeilijker werd.

Lees verder

© 2008 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van MesopotamiëIn Mesopotamië bevond zich een hele oude beschaving. Talloze geschriften en voorwerpen zijn gevonden tussen de Tigris en…
De beschaving der AmorietenDe Amorieten maakten voor bijna een half millenium de dienst uit in Mesopotamië. Ze waren de heersers van een groot rijk…
De beschaving der AkkadiërsDe Akkadiërs kwamen plotseling opzetten als nieuwe beschaving. In korte tijd bouwden ze de stad Akkad, die vervolgens al…
De Soemerische beschavingDe Soemerische beschavingZo'n zevenduizend jaar geleden ontstond er een beschaving die tot de oudste ter wereld gerekend mag worden: de Soemerisc…

Internationaal zakendoen met Engelsen: Britse zakencultuurInternationaal zakendoen met Engelsen: Britse zakencultuurInternationaal zakendoen is hartstikke leuk – en met die cultuurverschillen valt het wel mee als je met Engelsen werkt t…
Eskimo of Inuit?Mijn neefje wist het mooi te vertellen: “Je mag niet ‘Eskimo’ zeggen; het moet ‘Inuit’ zijn. De juf heeft dat verteld.”…

Reageer op het artikel "De beschaving der Sumeriërs"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ivan Bessemans, 23-10-2019 14:11 #8
Hebben of hadden de Sumeriërs een verband of hebben zijn bijgedragen tot het ontstaan van de tempelorde in de 12 eeuw? Zij hielden zich bezig met wiskunde, astrologie en ontwikkelden het spijkerschrift. Of heeft de tempelorde zich gebaseerd op de wijsheid van de Sumeriërs?

Nikola, 20-05-2010 15:50 #7
Ik weet dat Abraham uit Ur komt volgens Bijbelse geschriften (Genesis) maar ik wist niet dat Ur in Sumerië lag. weer wat geleerd! Reactie infoteur, 20-05-2010
Nikola, dat is altijd leuk om te horen. Daarvoor schrijf ik deze artikelen.

Nisan, 15-01-2009 20:55 #6
Was profeet Noah in het zelfde tijd van Sumeriërs?

Orbicivis, 02-01-2009 12:20 #5
De Sumerische beschaving is de bakermat van de menselijke beschaving. Het is nog steeds een raadsel waar zij plotseling vandaan kwamen. Sommige flexibele geleerden denken dat zij door buitenaardse wezens zijn onderricht. Het is zeer interessant om meer van deze beschaving te weten te komen en dat zal mijns inziens op korte termijn ook gebeuren.

Het sumerisch is echter niet afkomstig van het koerdisch of een andere destijds voorkomende taal. Dit maakt alles zo mysterisch en interessant. Het is mijns inziens eerder andersom. Alle beschavingen uit het Midden Oosten en West Europa hebben worels in deze beschaving.

Hopelijk wordt alles binnenkort door de vonds van steeds meer kleitabletten wat duidelijker.

Adiba Said, 28-12-2008 01:02 #4
Dag Mauria
Irak is pas in 1921 onafhangelijk gworden, bijne alle arabische landen waren onder controle van Otmanse Rijk, dus klein Turkeje van nu, en ze hebben de meeste waarheid verwoest. Koerden woonden al heel lang geleden dan wat u weet.
Turken kwamen na Islam periode met Teimorlang mee om ze wat stedelijker te maken, koerden waren op hun zelfde plek waar ze ook nu al gewoond samen met Asyeren, zelf in de tijd van Babylon, De stam van Turkse taal hoort tot chinese familie.U kunt ook in de Atlas van de talen deze zien, maar de koerdische taal tot Iranse familie, {Indo-europese} maar zijn niet het zelfde zo als u denkt. Ik heb veel Sumeriërse woorden die het zelfde betekent en uitspraak met koerdische taal gevonden. Er zijn geen overeenkomst met Turkse taal. Vergeet ook niet dat de history wordt door de overwinnaren geschreven. Dus de waarheid klopt het niet, vooral in middenoosten landen, waar iedereen het macht in z'n eigen handen wil hebben. Ik hoop dat de betrokkene mensen vrij opnieuw over de Sumeriërs kunnen onderzoeken.

Mauria, 25-12-2008 01:32 #3
Adiba Said u heeft gelijk maar over dat koerdse taal klopt niet want dat was nog niet ontstaan want koerdisch is een mix van turks arabisch en perzisch en in die tijd bestond kurdistan nog niet ( officieel nog steeds niet eigenlijk) Dat er bepaalde woorden op elkaar lijken betekent niks want dat is nog steeds heel veel zo ga maar eens na hoeveel turkse woorden op arabische lijken met hetzelfde betekenis alleen dan met een andere uitspraak een beetje.

Ara, 25-12-2008 01:26 #2
Het is namelijk al bekend dat de summeriers gewoon uit mesopotamie kwamen (Het huidige irak)
Iran en India spelen hier geen rol in.

Adiba Said, 13-09-2008 12:41 #1
Het is leuk om nog meer weten over Sumeriërs. Ik kom zelf uit Irak, maar ik denk dat te veel over dit volk en hun cultuur gewist hebben. en soms de waarheid niet daarover verteld.
Sumeriërs waren niet samitische en niet Indo-europese volken, De code's van de spijkerschriften geven aan dat er veel overeenkomsten te hebben met de koerdse taal, want er zijn veel woorden die het zelfde betekent hebben, Er wordt nog steeds gebruikt. Ik denk dat de nieuwe onderzoeken moeten gebeuren om te misverstanden en misbruiken van geschiedenis te voorkomen.

Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 14-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Special: Mesopotamië
Reacties: 8
Schrijf mee!