Kerstboom: tips en weetjes
De kerstboom zetten is altijd weer de aankondiging van een gezellige winterperiode. Toch is het voor veel mensen ook een twijfelmoment. Kies je voor een echte of een plastic kerstboom? Wat hangen we erin? Wanneer zetten we de kerstboom? Wanneer breken we hem af?
Eeuwig groen
Een kerstboom of een naaldboom is een geval apart. Van zodra het herfst wordt beginnen de bomen te verkleuren en vallen de bladeren op de grond. Naaldbomen vormen hierop een uitzondering. In weer en wind blijven zij hun naaldjes behouden zodat zij er altijd groen uitzien. Een naaldboom is dan ook perfect geschikt om te gebruiken als kerstboom in de winter. Deze eeuwig groene boom is ook een vruchtbaarheidssymbool waar uiteindelijk handig gebruik van werd gemaakt door de christenen om de geboorte van Jezus te vieren.
Wanneer?
Vaak wordt de kerstboom na Sinterklaas gezet. Dus vanaf 6 december kan je de lichtjes bovenhalen. Maar niets houd je tegen om je al vroeger in de kerstsfeer te dompelen! Afbreken gebeurt rond Driekoningen of 6 januari. Traditiegetrouw is er dan ook vaak een kerstboom verbranding. Wie een grote tuin heeft kan de boom ook gewoon planten. Op die manier kan de kerstboom nog vele jaren mee als herinnering in de tuin.
Echt of vals?
Mensen hebben hierover vaak een uitgesproken mening. Natuurlijk is er geen goed antwoord te geven op de vraag wat nu het beste is. Maar er zijn wel een aantal voor-en nadelen te ontdekken voor beide.
Echt
Voordelen:
- Geeft de authentieke sfeer weer
- Ruikt naar de winter en kerstmis
- Verkrijgbaar in alle maten en typen
- Ziet er meestal mooier uit
Nadelen:
- Vereist veel poetswerk want de naaldjes vliegen overal
- Geen water vergeten geven!
- Er sneuvelt een boom
- Moeilijk als je kleine kinderen en huisdieren hebt
Plastic
Voordelen:
- Gaat jaren mee dus is op termijn goedkoper
- Heel geschikt op een appartement en met kinderen
- Geen poetswerk
Nadelen:
- Het blijft toch plastic dus geeft iets minder de echte sfeer
- Ziet er niet altijd even mooi uit
- Staat vaak op een lelijke staander
Versieren?
Het leukste is natuurlijk de boom versieren. Wie graag voor klassiek gaat kiest voor rode en groene ballen met witte lichtjes. Maar een gezin met kinderen kan ook aan het knutselen slagen. Bak zoutdeegfiguurtjes, maak slingers, vul lege plastic kerstballen, ... Let er wel op dat de versieringen niet te zwaar worden want anders gaan de takken doorhangen. Bij een bonte kerstboom horen dan natuurlijk ook gekleurde lichtjes.
Extra tips
- Begin steeds met de lichtjes, dan de slingers, de grote ballen en dan de kleintjes. Werk eventueel af met "engelenhaar" Zo voorkom je dat er ornamenten sneuvelen als je er lichtjes en slingers tussen moet krijgen. Bewaar de piek tot het einde.
- Probeer ook eens kleine lintjes in de boom te binden in de vorm van een strik. Een leuk alternatief voor slingers!
- Vul lege kerstballen met briefjes en laat je man/vrouw/kind... er elke dag eentje uithalen. Een kerstboom-adventskalender!
- In knutselwinkels kan je piepschuim ballen vinden die je dan met pailletten kan versieren. Leuk om een avond te vullen en origineel als cadeautje of voor in je eigen boom.
- Zorg dat je genoeg plaats hebt onder de boom voor de pakjes en de kerststal.
- Let op met nepsneeuw. Dit goedje is niet geschikt voor kinderen en huisdieren!
- Kies geen te grote boom. Liever een kleine boom die goed volhangt dan een grote, kale kerstboom.