Adolf Hitler: de weg naar macht

Adolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd populair dankzij de onvrede en zijn extremistische ideeën over de toekomst van Duitsland.

Mein Kampf

Toen Hitler na zijn putsch in 1923 in de gevangenis zat, had hij genoeg tijd om zijn ideeën op papier te zetten. Dit resulteerde in het boek ‘Mein Kampf’. Hierin staan zijn ideeën over de toekomst van Duitsland en zijn kijk op rassen.


De NSDAP wordt een grote partij (?)

Na de vrijlating van Adolf Hitler groeide zijn partij snel uit naar een grote landelijke partij. Hierdoor kon Adolf Hitler zich beschikbaar stellen voor nationale leider. De partij van Hitler had zijn succes vooral te danken aan de onvrede die er bij de mensen was. Toen deze onvrede daalde ging het minder met de NSDAP. Bij hun eerste verkiezingen haalde ze 30 zetels in de Rijksdag, maar dat werd bij iedere verkiezing die daarop volgde minder. De onvrede nam af omdat Duitsland weer opbloeide. Er was genoeg geld en werk. In 1928 had de partij nog maar 12 zetels.

Opbloei NSDAP

In 1929 kwam er een crisis. Dit was het gevolg van de Beurskrach, die ook in Duitsland veel gevolgen had. De werkeloosheid steeg weer en door de grotere onvrede kregen partijen zoals de NSDAP weer meer stemmen. In 1923 kwam de NSDAP met 232 zetels als de winnaar uit de bus. De 232 zetels was echter niet genoeg voor een meerderheid en de communisten hadden ook veel zetels binnen gesleept. Toch zagen veel mensen (vooral vanuit het bedrijfsleven) het communisme als een bedreiging en hadden liever een nazi-regering. De partij van Adolf Hitler kreeg veel financiële hulp uit het bedrijfsleven. In de jaren na 1932 was Duitsland bijna een onbestuurbaar land dat vooral door knokploegen en voor een groot deel toch de nazi’s werd bestuurd.

Hitler aan de macht

Uiteindelijk werd Hitler in 1933 benoemt tot Rijkskanselier. In de jaren die volgden verkreeg Hitler steeds meer macht. Dit deed hij doormiddel van terreur en propaganda. Door zijn grote partij had hij een groot en goed functionerend propagandanetwerk dat hij ook veel gebruikt. Hij kreek controle over de Wehrmacht in 1938 en kreeg ook hulp van de Gestapo. De oppositie had geen macht en werd door terreur geteisterd. Hitler had grote plannen en legde veel wegen aan. Hiermee werd hij erg populair, omdat hij hiermee veel Duitse werklozen aan werk hielp. Ook gaf Hitler opdracht om een Auto voor het volk te ontwerpen. Dit werd later de Volkswagen. Daarnaast vond Hitler het belangrijk om het leger uit te breiden en goed uit te rusten. Hierdoor kregen ook veel Duitsers weer werk.

Holocaust

Al snel na het aantreden van Hitler werden er beperkingen ingesteld voor Joden. Vanaf 1935 was het verboden dat een Jood en een niet-Jood trouwden. Veel Joden besloten dan ook om te emigreren. De Joden die bleven stond een verschrikkelijke toekomst te wachten. Veel Joden werden opgepakt en naar zogenaamde werkkampen gestuurd. Deze werkkampen bleken later vernietigingskampen te zijn. Niet alleen de Joden werden naar deze kampen gestuurd, maar eigenlijk alle groepen die in de ogen van Adolf Hitler ongewenst waren. Dit waren naast de Joden bijvoorbeeld homoseksuelen en zigeuners.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: Hitler en de NSDAPAdolf Hitler: Hitler en de NSDAPDe NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
De RijksdagbrandDe RijksdagbrandOp 27 februari 1933 werd de Rijksdag (het Duitse parlementsgebouw) in de brand gestoken door een Nederlandse communist.…
De opkomst van de Nazi Partij van Adolf Hitler (NSDAP)De NSDAP was Adolf Hitler's Nazistische politieke partij. Als leider van de NSDAP is Hitler aan de macht gekomen in Duit…

Katholieken en hun verhouding tot 'andersdenkenden'Katholieken en hun verhouding tot 'andersdenkenden'Dit artikel draait om de verhouding tussen het Katholicisme en socialisme: het zelfbeeld van de Eindhovense christen-soc…
Verzuild Katholicisme in de 20e eeuwVerzuild Katholicisme in de 20e eeuwDit artikel draait inzake de vraag of de geschiedenis van het Nederlands katholicisme in de twintigste eeuw gezien moet…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.