Koning Albert II van België, wie is deze vorst?

Koning Albert II is de koning van België. Dat is de meeste informatie die het gros van de Belgen zelf weten over hun eigen vorst. Maar wie is deze koning eigenlijk? Wie waren de ouders van Albert II en wie waren zijn voorgangers? Allemaal vragen waar zelfs veel Belgen amper op kunnen antwoorden. Albert II is, vooral voor de Vlamingen, een mysterieuze en ontoegankelijke vorst. Ontdek hier een korte biografie van hem.

Inhoud


De jeugdjaren van de prins

Albert heeft zijn vader die toen koning was, Albert I, nooit gekend. Hij verongelukte in 1934 door een val tijdens het bergbeklimmen wat ervoor zorgde dat Astrid, de vrouw van Albert I, koningin van België werd. Toen ze op 6 juni 1934 beviel van haar kind gaf ze hem de naam Albert II, naar zijn overleden vader. De jonge prins werd niet enkel prins van België, hij kreeg ook de titel prins van Luik.

Toen Albert II 1 jaar oud was verongelukte ook zijn moeder tijdens een verkeersongeluk. Sindsdien heeft Albert II een moeilijke jeugd gekend door zijn opvoeding door zijn stiefmoeder en een deportatie naar Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd nam de broer van Albert II, de titel van koning der Belgen op zich. De voormalige koning, Leopold III, moest namelijk aftreden door een dispuut over de capitulatie van België aan de Duitsers.

Stichten van een gezin

Op vijfentwintigjarige leeftijd trouwde Albert II op 2 juli 1959 met Donna Paola Ruffo di Calabria, een Italiaanse prinses. Markant is ook dat Albert II trouwde nog voor zijn broer Boudewijn dat deed, hoewel die wel al enige tijd koning van België was. Al snel na het huwelijk kregen Albert II en Paola drie kinderen: Filip (1960), Astrid (1962) en Laurent (1963)

Eind jaren 1960 ging het echter slecht met het huwelijk tussen Albert II en Paola. De prins leerde een Belgische barones kennen waarmee hij zelfs een kind verwekte; Delphine Boël. Dankzij de helpende hand van Koning Boudewijn werden zijn broer en schoonzus echter herenigd. Even later komt de affaire aan het licht, maar ondanks alles blijft het paar wel samen.

Aantreding als koning van België

Toen Koning Boudewijn op 31 juli 1993 overleed in Spanje nam Albert II de fakkel van hem over op 9 augustus 1993. Sindsdien is er van affaires geen sprake meer, of dat is ten minste niet geweten door het grote publiek. Met zijn kerstboodschappen kon Albert II wel enkele keren een discussie aanwakkeren:
  • 2006: Albert II zei dat niemand boven de wet staat en dat onwettig verworven overheidsgelden terug aan de staat betaald moesten worden. Daarmee verwees hij naar prins Laurent, die tevens ook zijn zoon is, en politieke partij PS. Beiden waren betrokken in een corruptieschandaal.
  • 2012: Hij waarschuwde voor het populisme en verwees naar het fascisme in de jaren 1930. Hierbij vernoemde hij geen partij maar het was duidelijk dat hij hiermee verwees naar de steeds populairder wordende N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie).

Zwakke gezondheid

Hoewel zijn voorloper en broer Boudewijn I gekend was om zijn sobere levensstijl, staat Albert II erom bekend dat hij zijn leven graag wat rijkelijker vult. Zo is motorfietsen een van zijn hobby's, een hobby waardoor hij reeds een aantal breuken en kneuzingen opliep.

Breuken en kneuzingen zijn echter niet alarmerend. Boudewijn I is gestorven aan een hartkwaal en het is niet onmogelijk dat Albert II hiervan gespaard blijft, ook hij is namelijk een hartpatiënt. Daarnaast heeft Albert II nog tal van andere problemen gekend zoals een hernia, hoorproblemen en een gezwel in zijn neus.
© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Albert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipAlbert II - Koning van België na Boudewijn en voor FilipKoning Albert van België maakte op 3 juli 2013 zijn aftreden bekend. Zijn zoon Filip volgt hem op. Albert was bijna twin…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
Willibrord, de apostel der FriezenIn de traditionele visie op de geschiedenis van Nederland, was de in Yorkshire geboren monnik Willibrord de eerste missi…
Koningshuis van BelgiëKoningshuis van BelgiëBelgië is de enige erfelijke constitutionele volksmonarchie in de wereld met aan het hoofd de koning der Belgen ( huidig…

Jeff Bezos oprichter van AmazonDe grote man achter Amazon is een computer nerd, programmeur en softwareontwikkelaar. Zijn interesse in technologie en i…
Vijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, ofwel Fifty Shades of Grey, verovert de wereld als erotische bestseller trilogie. Waarom schreef E…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koning_Albert_II_van_Belgi%C3%AB
  • http://nieuws.vtm.be/binnenland/2013010833908-n-va-beledigd-door-kerstboodschap-koning
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.