Brigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvre

Brigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvre Brigitte Kaandorp is een theaterdier. Ze was nog maar heel klein toen ze al wist dat ze op het podium wilde schitteren. Kaandorp is cabaretière en die liedjes schrijft en ze zelf vertolkt. Ze is de vrouw met een ruim hart, een stem als een klok en een hartverscheurend oeuvre. Haar ster rijst als ze in 1983 het Camarettenfestival wint. Sindsdien is ze fulltime cabaretière.

Brigitte Kaandorp uit Haarlem

Brigitte Kaandorps wiegje stond in Haarlem. Ze werd in 1962 geboren. Het is haar al heel snel duidelijk dat ze op het podium wil staan. Op school doet ze enthousiast mee aan het schooltoneel en maakt ze haar eerste cabaretvoorstellingen samen met medeleerlingen. Ze is muzikaal en speelt viool.

Cabaretière in Amsterdam

Als ze het diploma van de middelbare school op zak heeft gaat ze naar Amsterdam om Nederlands te studeren. Tussen studeren en colleges door treedt ze op feesten en in kroegen op met haar eigen liedjes die ze zelf begeleidt op haar ukelele. In 1983 doet ze mee met het Camerettenfestival en komt glansrijk door de voorrondes. Ze staat in de finale met Paul de Leeuw en Hans Liberg. Kaandorp wint en dan geeft ze de brui aan haar studie en wordt fulltime cabaretière.

Kouwe Drukte

Waar gaat zij helemaal alleen heen (1987) is haar eerste programma. Haar voorstelling trekt volle zalen, al speelt ze in de begintijd in de kleine theaters, buurthuizen en theaterboerderijen. Het maakt Kaandorp niet uit dat ze in een bibliotheek speelt. Ze kan en mag spelen en doet het met overgave. De shows Laat mij maar even (1988) en Kouwe Drukte (1990) volgen en Kaandorp vervolgt haar weg in showbizzland. In 1987 komt de voorstelling Waar gaat zij helemaal alleen heen op televisie en dan breekt de cabaretière pas goed door. Voor Kaandorp staan de deuren van de grote theaters open.

Bert Klunder

Voor haar nieuwe programma in 1991, met de titel Kunst, vraagt ze cabaretier Bert Klunder om de regie te doen. Dat blijkt een gouden greep te zijn. Klunder wordt haar regisseur en samen schrijven ze aan diverse shows. Ze specialiseren zich in locatievoorstellingen en de eerste, Chez Marcanti Plaza (1995), die wordt gespeeld in Marcanti Plaza in Amsterdam, wordt een hit. Er spelen muzikanten en acteurs mee. Dan is het weer tijd voor een soloprogramma en in 1996 gaat En Vliegwerk langs de theaters. De show trekt volle zalen en komt diverse keren op televisie. Het jaar 1997 is weer een jaar voor een locatievoorstelling. Samen met Klunder maakt ze Miss Kaandorp – Brigitte, de Musical. Het is een hilarische musical met een vette knipoog naar de theatervorm die zich meer en meer laat gelden. De locatie waar gespeeld wordt is het Zonnehuis in Amsterdam-Noord.

Liedjes

Brigitte Kaandorp schijft veel liedjes en ze geeft daar ook cd’s van uit. CD Opname uit 1998 is een voorstelling met veel muziek en Kaandorp wekt de indruk dat tijdens de voorstellingen ook de opnames voor de cd worden gedaan. Bij de laatste twee voorstellingen is dat inderdaad het geval. Dan volgen weer diverse voorstellingen, solo, locatieprojecten en een theatershow:
  • Badwater (2000);
  • Lustrum (2003);
  • 1000 & 1 dag (2004).

Lintje

Bron: Cover boekBron: Cover boek
Het jaar 2008 is een gedenkwaardig jaar. Kaandorp zit 25 jaar in het vak en er komt een dvd-box uit. Het is ook het jaar van haar solo-voorstelling , onder regie van Jessica Borst. Bert Klunder overleed in 2006. Tijdens een van de voorstellingen van Zó in Carré wordt ze door toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen verrast met een lintje. Het heeft Hare Majesteit behaagd haar te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Cohen speldt het lintje hoogstpersoonlijk voor de volle theaterzaal in Carré op.

Prijs

Het succes van Kaandorp kent nog geen einde. Haar programma’s lopen goed en de zalen zijn immer goed gevuld. Ook de pop- en concertzalen, waar ze in 2010 langstrekt, samen met Cor Bakker en zijn orkest. De voorstelling heet Op naar De Kuip!
Na die tour is het weer tijd voor een solovoorstelling en dat wordt een soort cursus voor beginnende cabaretiers. Hij heet dan ook
Cabaret voor beginners. Ze krijgt in 2011 weer een prijs: de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Lente uit de voorstelling Zó. De muziek van het lied werd geschreven door Theo Nijland en ze krijgen de prijs dan ook samen.

Meezinger

Het muziekboek Dit is een meezinger vulde Kaandorp met haar liedjes. In het boek staan bijna al haar teksten, voorzien van de muziek voor de begeleiding. Bij elk lied staat een verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het lied en Kaandorp illustreerde het boek zelf.

Waddentournee

In 2013 maakte Brigitte Kaandorp een Waddenzeetournee. Ze ging per platbodem langs alle vijf de Waddeneilanden en naar Dokkum. Ze zong er Liederen van zout, zee, schipbreuk en verlangen.
In 2022 gaat ze weer op Waddenzeetoernee, deze keer samen met Jenny Arean.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ukelele kopen: Formaten, materialen en snarenEen ukelele kopen: Formaten, materialen en snarenDe ukelele is een muziekinstrument dat zowel bij jong als oud erg populair is. De compactheid van de ukelele en de gemid…
Bert Nienhuis (1873-1960)Bert Nienhuis heeft als kunstenaar en docent een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse keramiek…
Help, ik word gek van mijn kinderen!Help, ik word gek van mijn kinderen!Bijna elke ouder krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken: je wordt gek van je kinderen. Helemaal in de vakanti…
Cameretten Festival: podium voor aanstormend cabarettalentCameretten Festival: podium voor aanstormend cabarettalentHet van oorsprong Delftse cabaretfestival Cameretten geldt als een kweekvijver van aanstormend en aankomend cabarettalen…

Jonas Jonasson: Zweedse schrijverJonas Jonasson: Zweedse schrijverJonas Jonasson is een Zweedse schrijver en journalist. Hij is vooral bekend geworden door zijn bestseller “De 100-jarige…
Boeienkoning Harry Houdini (1874-1926)Boeienkoning Harry Houdini (1874-1926)De illusionisten Hans Klok en David Copperfield mogen slechts in zijn schaduw staan: Harry Houdini is de grootste gooche…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Affiche Brigitte Kaandorp
  • www.brigittekaandorp.nl
  • Friesch Dagblad
  • Wikipedia
  • www.waddenvereniging.nl
  • Afbeelding bron 1: Cover boek
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-06-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.