Grimm, Ludwig Emil: schilder, etser, graveur. Een biografie

Grimm, Ludwig Emil: schilder, etser, graveur. Een biografie Wie was Ludwig Emil Grimm? Ludwig Emil Grimm was een schilder, etser en graveur. Hij leefde van 1790 tot 1863 in Duitsland. Hij is vooral bekend vanwege het portret dat hij maakte van Jacob en Wilhelm Grimm, twee van zijn oudere broers. Deze Grimm-broers zijn veel beroemder geworden dan hijzelf. Zij verzamelden, noteerden en herschreven volkssprookjes. Deze sprookjes werden in 1812 voor het eerst gepubliceerd. In Nederland staan ze bekend als de Sprookjes van Grimm. Maar hoe zit het met hun jongere broer?

De opleiding van L. E. Grimm: Academie voor de Beeldende Kunst

Ludwig Emil Grimm werd geboren op 14 maart 1970 als zesde van de negen kinderen van de familie Grimm. Toen zijn ouders overleden waren in 1798, zorgden zijn oudere broers ervoor dat hij een opleiding kreeg. Hij bezocht het lyceum en de academie van Kassel. Daarna bezocht hij van 1809 tot 1817 de Academie voor Beeldende Kunst in München. Deze studie onderbrak hij kort door als militair vrijwillig deel te nemen aan de verdrijving van Napoleon uit Duitsland.

Het werk van etser en graveur Grimm

Van meet af aan was Ludwig Emil Grimm vooral geïnteresseerd in de techniek van etsen en graveren.
In München ontmoette hij de graveur Carl Ernst Christoph Hess, van wie hij veel leerde over deze technieken.
Eerst tekende hij vooral schilderijen na van bekende schilders. Later zette hij dan de tekeningen om in etsen of gravures.

Portretten, landschappen en dieren

Vervolgens maakt hij ook eigen werk. Hij maakte veel portretten, landschappen en dieren. Hij portretteerde vooral professoren, docenten, kunstenaars en vrienden. Een groot deel van deze opdrachten dankte hij aan zijn beide oudere broers Jakob en Wilhelm die veel contacten hadden in het universitaire milieu van Göttingen.

Een naturalistische stijl

De meeste van zijn werken zijn in een naturalistische stijl. Niet voor niets noteerde hij zelf vaak bij zijn werk: 'ad naturam' of 'ad vivam': letterlijk 'naar de natuur' of 'naar het leven'.

Sprookjes van gebroeders Grimm illustreren

Interessant is dat hij een aantal illustraties maakte voor de tweede uitgave van de verzamelde sprookjes van zijn broers.
Hij maakte onder andere de titelpagina en een aantal schetsen van ons bekende sprookjes zoals Roodkapje, Doornroosje, Assepoester, Sneeuwwitje en Hans en Grietje.

Hij kon niet zomaar zijn eigen gang gaan bij het illustreren van de sprookjes. Zijn broer Wilhelm stelde veranderingen voor om de sprookjes een meer christelijke boodschap mee te geven. Zo wilde Wilhelm Grimm bijvoorbeeld dat bij de grootmoeder van Roodkapje een bijbel op tafel lag!

De carrière van de kunstenaar Grimm

Ludwig werkte als zelfstandig kunstenaar. In 1818 was hij een van de oprichters van de Willinghauser schildersvereniging.
Vanaf 1832 had hij een aanstelling aan de Academie voor Beeldende Kunst in Kassel.

Hij verdiende maar een bescheiden inkomen, maar genoeg om zijn gezin te onderhouden en af en toe familie en vrienden elders in Duitsland te bezoeken.

De eigen uitgaven van deze minder bekende Grimm

  • In 1816 gaf hij, na een korte reis naar Italië, het werk Radierte Blätter nach der Natur uit. Verbeeldingen van wat hij in Italië had gezien.
  • In 1840, met een vervolg in 1854, gaf hij werk uit onder de titel Die Märchenerzählerin. Dit waren historische scènes, landschappen en portretten.
  • In 1850 publiceerde hij een Reisetagebuch, gebaseerd op zijn reizen naar Steinau en Neurenberg.
  • Tot slot verscheen in 1911, uitgegeven door von Stoll, Erinnerungen aus meinen Leben.

Waar kunt u de kunstwerken van L. E. Grimm bezichtigen?

De meeste kunstwerken van zijn hand kunt u bezichtigen in “Schloss Philippsruhe” in Hanau, Duitsland. Ook op het internet zijn tekeningen en etsen van hem te vinden.

Wie goed zoekt, kan ook kunstdrukken en posters vinden van zijn werk. Zelfs zijn er nog enkele van zijn werken te koop! Dus wilt u een echte Grimm? Het kan!

De biografische gegevens van Ludwig Grimm

Ludwig werd geboren op 14 maart 1790 in Hanau. In 1832 trouwde hij met Marie Böttner, na drie jaar met haar verloofd te zijn geweest. Met haar kreeg hij twee kinderen. Zijn vrouw stierf in 1842. Ludwig Grimm trouwde daarna nog met Friederike Ernst. Vanaf 1860 kon hij door gezondheidsklachten niet meer goed werken. Hij stierf op 4 april 1863 in Kassel. Helaas veel minder bekend dan de beide sprookjes verzamelende Gebroeders Grimm.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gebroeders Grimm en hun sprookjesboekDe gebroeders Grimm en hun sprookjesboekIedereen heeft weleens gehoord van het verhaal van Rapunzel, Sneeuwwitje of Doornroosje. Deze en nog andere sprookjes we…
Duitsland: 200 jaar Gebroeders Grimm in 2013Duitsland: 200 jaar Gebroeders Grimm in 2013Roodkapje, Sneeuwwitje, Vrouw Holle, De rattenvanger van Hamelen, Broertje en Zusje. Wie kent deze mooie sprookjes niet?…
Romantische kunstDe romantiek ontstond aan het einde van de achttiende eeuw. Dit was de tijd dat de Industriële Revolutie en de verstedel…
Tv-serie: GrimmTv-serie: GrimmGrimm is een politie/drama-serie met veel fantasie-elementen. De serie draait om de politierechercheur Nick Burkhardt. N…

Helen Keller, een biografieHelen Keller, een biografieHelen Keller heeft enorm veel betekend voor het leven van dove en blinde mensen in de hele wereld, maar in het bijzonder…
Margarete Steiff (1847-1909, "moeder" van de teddybeer)Margarete Steiff (1847-1909, "moeder" van de teddybeer)De teddybeer kan met recht de beroemdste knuffel aller tijden worden genoemd. Wie is er niet groot mee geworden? Wat de…
Bronnen en referenties
  • De.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Emil_Grimm
  • www.hanau.de/kultur/museen/hanau/index.html
  • En.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Emil_Grimm
  • www.answers.com
  • www.poster-en-kunstdrukken.nl/schilderijen/Ludwig_Emil_Grimm
  • www.artnet.com.artists/Ludwig_Emil_Grimm
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 11-11-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.