Grimm, Ludwig Emil: schilder, etser, graveur. Een biografie
Wie was Ludwig Emil Grimm? Ludwig Emil Grimm was een schilder, etser en graveur. Hij leefde van 1790 tot 1863 in Duitsland. Hij is vooral bekend vanwege het portret dat hij maakte van Jacob en Wilhelm Grimm, twee van zijn oudere broers. Deze Grimm-broers zijn veel beroemder geworden dan hijzelf. Zij verzamelden, noteerden en herschreven volkssprookjes. Deze sprookjes werden in 1812 voor het eerst gepubliceerd. In Nederland staan ze bekend als de Sprookjes van Grimm. Maar hoe zit het met hun jongere broer?
De opleiding van L. E. Grimm: Academie voor de Beeldende Kunst
Ludwig Emil Grimm werd geboren op 14 maart 1970 als zesde van de negen kinderen van de familie Grimm. Toen zijn ouders overleden waren in 1798, zorgden zijn oudere broers ervoor dat hij een opleiding kreeg. Hij bezocht het lyceum en de academie van Kassel. Daarna bezocht hij van 1809 tot 1817 de Academie voor Beeldende Kunst in München. Deze studie onderbrak hij kort door als militair vrijwillig deel te nemen aan de verdrijving van Napoleon uit Duitsland.
Het werk van etser en graveur Grimm
Van meet af aan was Ludwig Emil Grimm vooral geïnteresseerd in de techniek van etsen en graveren.
In München ontmoette hij de graveur Carl Ernst Christoph Hess, van wie hij veel leerde over deze technieken.
Eerst tekende hij vooral schilderijen na van bekende schilders. Later zette hij dan de tekeningen om in etsen of gravures.
Portretten, landschappen en dieren
Vervolgens maakt hij ook eigen werk. Hij maakte veel portretten, landschappen en dieren. Hij portretteerde vooral professoren, docenten, kunstenaars en vrienden. Een groot deel van deze opdrachten dankte hij aan zijn beide oudere broers Jakob en Wilhelm die veel contacten hadden in het universitaire milieu van Göttingen.
Een naturalistische stijl
De meeste van zijn werken zijn in een naturalistische stijl. Niet voor niets noteerde hij zelf vaak bij zijn werk: 'ad naturam' of 'ad vivam': letterlijk 'naar de natuur' of 'naar het leven'.
Sprookjes van gebroeders Grimm illustreren
Interessant is dat hij een aantal illustraties maakte voor de tweede uitgave van de verzamelde sprookjes van zijn broers.
Hij maakte onder andere de titelpagina en een aantal schetsen van ons bekende
sprookjes zoals Roodkapje, Doornroosje,
Assepoester, Sneeuwwitje en Hans en Grietje.
Hij kon niet zomaar zijn eigen gang gaan bij het illustreren van de sprookjes. Zijn broer Wilhelm stelde veranderingen voor om de sprookjes een meer christelijke boodschap mee te geven. Zo wilde Wilhelm Grimm bijvoorbeeld dat bij de grootmoeder van Roodkapje een bijbel op tafel lag!
De carrière van de kunstenaar Grimm
Ludwig werkte als zelfstandig kunstenaar. In 1818 was hij een van de oprichters van de Willinghauser schildersvereniging.
Vanaf 1832 had hij een aanstelling aan de Academie voor Beeldende Kunst in Kassel.
Hij verdiende maar een bescheiden inkomen, maar genoeg om zijn gezin te onderhouden en af en toe familie en vrienden elders in Duitsland te bezoeken.
De eigen uitgaven van deze minder bekende Grimm
- In 1816 gaf hij, na een korte reis naar Italië, het werk Radierte Blätter nach der Natur uit. Verbeeldingen van wat hij in Italië had gezien.
- In 1840, met een vervolg in 1854, gaf hij werk uit onder de titel Die Märchenerzählerin. Dit waren historische scènes, landschappen en portretten.
- In 1850 publiceerde hij een Reisetagebuch, gebaseerd op zijn reizen naar Steinau en Neurenberg.
- Tot slot verscheen in 1911, uitgegeven door von Stoll, Erinnerungen aus meinen Leben.
Waar kunt u de kunstwerken van L. E. Grimm bezichtigen?
De meeste kunstwerken van zijn hand kunt u bezichtigen in “Schloss Philippsruhe” in
Hanau, Duitsland. Ook op het internet zijn tekeningen en etsen van hem te vinden.
Wie goed zoekt, kan ook kunstdrukken en posters vinden van zijn werk. Zelfs zijn er nog enkele van zijn werken te koop! Dus wilt u een echte Grimm? Het kan!
De biografische gegevens van Ludwig Grimm
Ludwig werd geboren op 14 maart 1790 in Hanau. In 1832 trouwde hij met Marie Böttner, na drie jaar met haar verloofd te zijn geweest. Met haar kreeg hij twee kinderen. Zijn vrouw stierf in 1842. Ludwig Grimm trouwde daarna nog met Friederike Ernst. Vanaf 1860 kon hij door gezondheidsklachten niet meer goed werken. Hij stierf op 4 april 1863 in Kassel. Helaas veel minder bekend dan de beide sprookjes verzamelende Gebroeders Grimm.
Lees verder