Zwitserland: werelderfgoed; Lavaux

Lavaux is een schitterend wijngebied, met een sprookjesachtig uitzicht op de Alpen. De wijngaarden zijn in adembenemende terrasvorm aangelegd en de zeven verschillenden wijnen uit deze streek staat zeer goed aangeschreven. In juni 2007 heeft de UNESCO dit gebied van ongeveer 900 ha toegevoegd aan de wereldwerfgoedlijst.

Algemeen

De op 16 november 1945 opgerichte UNESCO staat voor de afkorting:
 • United
 • Nations
 • Educational
 • Scientific and
 • Cultural
 • Organization

Dit is een organisatie van de Verenigde Naties, met als doel het waarborgen van de veiligheid en vrede. Dit wordt bewerkstelligt door de samenwerking tussen de lidstaten. Deze organisatie wijst wereldwijd plekken aan die als Werelderfgoed wordt aangemerkt. Dit betreft zowel cultureel als natuurlijke waarden. Dit kunnen monumenten, gebouwencomplexen of landschappen zijn. Het hoofdkantoor van de UNESCO staat in Parijs.

Lavaux

Lavaux is een wijnstreek aan het meer van Genève, in het kanton Vaud. Op 28 juni 2007 heeft de UNESCO deze streek op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit was het eerste monument in het Franstalige Zwitserland.

De oppervlakte van de wijnstreek is bijna 900 ha, en er is een bufferzone van ruim 1400 ha. De status om op de Werelderfgoedlijst te komen dankt het gebied aan zijn historie als gebied van de wijnproductie en de ligging. Het ligt aan het meer met uitzicht op de Alpen. Uit dit gebied komen enkele van de beste Zwitserse wijnen, sommige zelfs met een AOC (Appelations d’origine) kwaliteitslabel. Tot deze laatste categorie horen onder andere:
 • Dézaley
 • Calamin
 • Epesses
 • St-Saphorin

De streek staat bekend als “de drie zonnen”, van de hemel, het meer en de muurtjes welke de wijngaarden omzomen.

Criteria tot verklaring Werelderfgoed

De wijnstreek voldoet aan drie van de tien de criteria die de UNESCO heeft gesteld, en is daarom verklaart tot Werelderfgoed. Deze drie gehaalde criteria zijn:
 • 1: Criteria nr 3 van de UNESCO: Er is sprake van een unieke of buitengewone getuigenis van een culturele traditie of beschaving welke nog bestaat of verdwenen is.
 • 2: Criteria nr 4 van de UNESCO: Het is een uitstekend voorbeeld van een type gebouw, architectonisch of technologisch complex of een landschap dat belangrijke stappen in de menselijke geschiedenis beschrijft.
 • 3: Criteria nr 5 van de UNESCO: Het is een uitstekend voorbeeld van een traditionele menselijke nederzetting, land/ of zeegebruik. Deze is representatief voor een cultuur (of culturen), of een menselijke interactie met de omgeving, vooral wanneer het kwetsbaar is geworden onder invloed van de onomkeerbare verandering

De wijngaard, druiven en wijn

De wijnvelden hebben een geschiedenis die teruggaan tot de 11e eeuw. In die tijd waren de gebieden in handen van de Benedictijnen- en Cisterciënzer kloosters. Door de jaren heen heeft de mens het gebied gemaakt tot wat het nu is. Menig artiest is al onder de bekoring gekomen van deze wijnstreek. De omgeving moet het hebben van het toerisme dat ook op de Lavaux is gericht. Zoals in zoveel wijngebieden, is ook hier de culinaire verscheidenheid, alsmede de Bourgondische sfeer zo goed te vinden.

Via wandelpaden en routes door het wijngebied ontdek je schilderachtige dorpjes, en lokale wijnkelders waar de wijn geproefd kan worden. De Lavaux AOC wordt gemaakt van de Chasselas druif die gekenmerkt wordt door florale en fruitaroma’s. Het is een ronde, rijke wijn met een gedrongen smaakpalet. Hij komt het best tot zijn recht als hij onmiddellijk, maar ieder geval binnen drie jaar wordt gedronken. De Dézaley en Calamin zijn zelfs binnen 5 jaar nog erg goed drinkbaar.

Feest

Op 22 september 2007 is in de dorpen van de streek Lavaux een groot volksfeest gevierd. Dit om de toevoeging op de Werelderfgoedlijst te vieren en iedereen die bij de kandidatuur betrokken was te bedanken. Dit was een themafeest, nl “5 zintuigen, 5 appelations”. Een hele dag feesten met wijn, hapjes en natuurlijk muziek.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnklassificatie in FrankrijkWijnklassificatie in FrankrijkFrankrijk kent vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), Vin Dé…
De Jura en SavoieOp de grens van Frankrijk en Zwitserland liggen de streken Jura en Savoie. De Savoie ligt op de uitlopers van de Alpen e…
Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstAmsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstDe Amsterdamse grachtengordel komt definitief op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zal een positieve invloed kunnen…
Wijn uit CorsicaWijn uit CorsicaCorsica is een van de oudste gebieden op de wereld waar wijn wordt verbouwd. Corsica is een Frans eiland en ligt in de M…

Een boek schrijvenEen boek schrijvenEen boek schrijven kan iedereen. Een bestseller schrijven is een heel ander verhaal. Daar tussenin ligt een wereld van v…
Zwitserland: Werelderfgoed; Stifsbibliothek & Sankt GallenEén van de zeven werelderfgoederen uit Zwitserland is de abdij van Sankt Gallen. Het bijzondere aan deze abdij is de oud…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.