Olivier Dunrea’s gansje Gonnie: boek voor de allerkleinsten

Olivier Dunrea’s gansje Gonnie: boek voor de allerkleinsten De serie prentenboekjes over gansjes voor de allerkleinsten begon 10 jaar geleden met Gonnie. Gonnie is een klein geel gansje met rode laarsjes. In het eerste deel verliest ze haar geliefde rode laarsjes tot ze een ander klein gansje, Gijsje, ermee ziet lopen. En zo beginnen de avonturen van Gonnie en die van al haar ganzenvriendjes. De gansjes zijn bedacht door Olivier Dunrea die zijn eerste gansje Gossie noemde, voor alle Nederlandse kinderen beter bekend als Gonnie.

Olivier Dunrea tekent en vertelt over Gonnie

Olivier Jean-Paul Dominique Dunrea wordt in 1953 geboren in de Virginia, Verenigde Staten. Daar omringd door landbouw en boerderijen, raakt hij al snel gefascineerd door de kleine dieren op de boerderij. Hij speelde altijd met kleine speelgoed boerderijdiertjes. Toen hij een jaar of 10 was, ontdekte hij kleien. Hij maakte van klei nu zelf kleine boerderijdiertjes. Het prentenboek ‘Clarence the tvdog’, over een hond die altijd tv keek, veranderde zijn leven. Hij begreep toen voor het eerst dat geschreven verhalen en illustraties samen konden gaan in een boek. Tot op de dag van vandaag kneedt hij met klei dieren en maakt hij prentenboeken. Dit doet hij in Catskills Mountains, New York, waar hij samen met zijn vriend en 8 honden woont.

Gonnie is Gossie

De bedenker van het kleine gele gansje, Olivier Dunrea, woont en leeft in Amerika. Hij noemt zijn gansje Gossie. In het Engels betekent gans goose. In Nederland krijgt Gossie een andere naam. Zij staat hier bekend als Gonnie. Gonnie het gansje.

Olivier Dunrea’s oeuvre

Olivier Dunrea heeft meer dan 80 boeken geschreven en geïllustreerd. Zijn meest bekende werk is de serie Gossie & Friends. Deze reeks rondom het gansje Gossie en haar vriendjes is in meer dan 25 landen verkrijgbaar. In Nederland heet het kleine gele gansje met de rode laarsjes ‘Gonnie’. Ook haar vriendjes hebben vaak een Nederlandse naam gekregen. Naast het maken van verschillende prentenboeken is hij ook een vakkundig landkaartmaker. Het gaat hierbij vooral om middeleeuwse en mythische werelden die hij in kaart brengt.

Andere werken van Olivier Dunrea

Enkele titels van Olivier Dunrea buiten de Gonnie serie om:
 • Skara Brae: The Story of a Prehistoric Village, Skara Brae: het verhaal van een prehistorisch dorp, 1986
 • The Painter Who Loved Chickens, De Schilder die van Kippen hield, 1995
 • The Tale of Hilda Louise, Het Verhaal van Hilda Louise, 1996
 • Bear Noel, Beer Kerstmis, 2000
 • It's Snowing, Het Sneeuwt, 2002

Gonnie & vriendjes

In 2004 verschijnt Gonnie voor het eerst in Nederland. Twee jaar eerder tekende Olivier Dunrea voor het eerst een klein geel gansje met rode kaplaarsjes voor de Amerikaanse markt. Hij schreef er een klein verhaaltje bij dat samen een wereldwijd succes zou worden. Gonnie verzamelde al snel allemaal vriendjes om haar heen. Te beginnen met Gijsje. Want Gijsje vond ze al in het allereerste boekje toen ze op zoek ging naar haar verdwenen rode laarsjes. Ze werden beste vriendjes en allebei dragen ze aan het eind van het boekje ieder één rood laarsje. Al snel volgde meer kleine schattige grappige gansjes: Ollie, Bo, Teun, Jasper en Jip. Allemaal met hun eigen verhaal. Een verhaal dichtbij de belevingswereld van kleine peutertjes.

Gonnie prentenboekjes

Gonnie en haar vriendjes hebben allemaal een boekje om met hen kennis te maken, zo is er:
 • Gonnie, 2004 (nu ook verkrijgbaar met klein knuffeltje van Gonnie)
 • Gonnie en Gijsje, 2004
 • Ollie, 2005
 • Bo, 2007
 • Teun, 2012
 • Jasper en Jip (2013)
 • Gonnie zoekt Gijsje (stoffen boekje), 2013
 • Gonnie en vriendjes in ganzenpas, 2014
 • Gonnie gaat varen, 2014

Nederlandse samenwerking met Elly van der Linden

Het laatste boekje van de lijst hierboven is bedacht en geschreven door Boekstart-deskundige Elly van der Linden. Samen met Olivier Dunrea creëerde zij het waterboekje ‘Gonnie gaat varen’. Ook ontwikkelde ze samen met hem ‘Gonnie zoekt Gijsje’, 2013.
Elly van der Linden begon als docent pedagogiek met als specialisme ‘lezen met baby’s, dreumesen en peuters’. Met 25 jaar ervaring op dit gebied is ze in 1998 begonnen met het geven van trainingen en workshops. Zo geeft ze onder andere de training ‘Train-de-trainer BoekStart’ aan bibliothecaressen in opdracht van Stichting Lezen. Ook verzorgt ze trainingen ‘Lezen met baby’s en dreumesen’ aan pedagogische medewerkers. Zowel in Nederland als in België.

Lees verder

© 2015 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste prentenboeken voor baby's en kleine kinderen'Rupsje Nooitgenoeg', 'Kikker is Verliefd' en 'Gonnie en haar vriendjes'. Zomaar een aantal titels van boeken die geschi…
Voorlezen is belangrijk voor de taalvaardigheid van kinderenVoorlezen is belangrijk voor de taalvaardigheid van kinderenHet advies is om je kind elke dag voor te lezen. Om dit meer onder de aandacht te brengen worden elk jaar de Nationale V…
Mijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenMijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenEen peuter kan 's nachts nog wakker worden omdat hij nog geen goed dag en nachtritme heeft en omdat hij bijvoorbeeld hon…

Kleding van achttiende tot en met twintigste eeuwKleding van achttiende tot en met twintigste eeuwWat zou een man uit de achttiende eeuw, die gekleed was in een habit à la française, schrikken als hij plotseling geconf…
Het verzamelen van emaille reclamebordenHet verzamelen van emaille reclamebordenEr gaat veel geld om in de handel van emaille-reclameborden. Verzamelaars zijn bereid om veel geld te betalen voor een z…
Bronnen en referenties
 • http://biography.jrank.org/pages/1590/Dunrea-Olivier-Jean-Paul-Dominique-1953.html
 • http://us.macmillan.com/author/olivierdunrea#
 • http://www.olivierdunrea.com/
 • http://www.ellyvanderlinden.nl/ellyvanderlinden/
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.