De tijd van vorsten en ontdekkingen

De tijd van vorsten en ontdekkingen Nadat er heel wat mensen waren gestorven tijdens de Middeleeuwen waaide er terug een nieuwe wind over Europa. Aangezien we ook steeds dichter bij de tijd van nu komen, spreken we van de Nieuwe Tijden. Deze periode kun je eigenlijk in twee verdelen. Het eerste deel loopt van 1500 tot 1800 na Christus en wordt ook wel de tijd van vorsten en ontdekkingen genoemd. Het zijn dan ook rijke koningen die de plak zwaaien in onze streken. Door de uitvinding van het buskruit zijn deze vorsten niet meer veilig in hun burchten en worden er schitterende en heel omvangrijke paleizen gebouwd. De gewone man blijft in armtierige omstandigheden overleven.

Buskruit

In de Middeleeuwen vonden de mensen bescherming in tal van burchten die zich op een heuvel of binnen het stroomgebied van een rivier of gracht bevonden. Volledige nederzettingen werden ommuurd of door water omgeven. Op die manier werden invallen bemoeilijkt en konden steden zich staande houden. Daar brengt de uitvinding van het buskruit echter verandering in. Vuurwapens en kanonnen vinden hun weg naar Europa en leggen tal van omwallingen en burchten plat. Deze optrekken lijken niet meer ideaal en men besluit om in de Nieuwe Tijden over te gaan tot het bouwen van een ander soort woning.

Luxueuse paleizen

De rijke vorsten in onze streken bouwen luxueuze paleizen en woonkastelen. Alles wordt tot in de puntjes afgewerkt en zo'n paleis huisvest een ware verzameling aan kunstwerken, meubels,... Al de verschillende ruimtes (en het zijn er een heel aantal) worden versierd met wandtapijten, schilderijen, beelden, luchters en nog veel meer. Ook aan de tuin wordt er veel aandacht geschonken. Een voorbeeld van zo'n paleis is het kasteel van Versailles. De bouwwerken werden opgestart door Lodewijk XIII, maar werden uitgebreid door zijn zoon Lodewijk XIV. Zo'n paleis bestaat niet alleen uit vertrekken voor de koninklijke familie, er zijn ook woningen en appartementen voor het personeel. Zo had het kasteel van Versailles maar liefst 226 woningen en dubbel zo veel appartementen.

Koets

Na de uitvinding van het wiel werd er heel wat vervoerd met een kar dat door de mensen of later door lastdieren werd getrokken. In de tijd van vorsten en ontdekkingen wordt er vooral veel gebruik gemaakt van een koets. Rijken laten zich vervoeren in een prachtig staaltje van houtsnijwerk, armen gebruiken de postkoets. Dit soort koets vervoert niet alleen pakjes, maar ook mensen. Hoe meer passagiers er zijn, hoe meer paarden er voor de koets worden gespannen. Alle mensen nemen plaats in de koets, de post wordt op het dak gebonden.

Karveel

De mensen in de Nieuwe Tijden verplaatsen zich niet alleen te voet of met de koets, ze maken ook nog steeds gebruik van de waterwegen. Omdat ze een pak sneller varen dan wat voordien mogelijk was, ontwikkelen ze een schip die veel minder diep in het water ligt. Het karveel heeft drie of vier masten met meerdere zeilen en ligt bijna van boven op het water. Zo krijgt de boot minder weerstand van het water waardoor er veel langere afstanden op een kortere tijd kunnen worden afgelegd. De hoge boord van het schip kan de golven makkelijk aan. Er is ook een groot ruim voorzien zodat er tal van producten kunnen worden vervoerd.

Ontdekkingsreizigers

In China kende men al heel lang het kompas, maar dit instrument komt bij ons pas overgewaaid in de Nieuwe Tijden. Dit kleine ronde ding met een naald brengt heel wat verandering teweeg binnen de scheepvaart. Dankzij het kompas wagen reizigers zich ver op zee voor de eerste oceaantochten. Dankzij deze reizen komt men er ook achter dat de wereld geen platte schijf, maar een bol is. Columbus ontdekt in die tijd Amerika, Vasco da Gama vaart rond Afrika naar Indië en Ferdinand Magelhaes zeilt in het begin van de zestiende eeuw rond de wereld. Deze tochten hebben zowel positieve al negatieve invloeden voor onze streken en ver daarbuiten. We leren tal van producten kennen die we nu nog steeds op het menu zetten, maar de plaatselijke bevolking wordt in heel wat van die gevallen ook uitgebuit. Zij moeten ervoor zorgen dat het ruim van de karvelen vol geraakt en tal van grondstoffen worden uit hun eigen bodem gestolen. De zeevaarders brengen ook tal van besmettelijke ziektes met zich mee waardoor de inboorlingen vaak sterven.
© 2012 - 2022 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Ei van ColumbusHet Ei van ColumbusHet Ei van Columbus; wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft wel eens van Het Ei van Columbus gehoord, maar er zijn er maar…
De Niña, de Pinta en de Santa Maria op weg naar AmerikaDe Niña, de Pinta en de Santa Maria op weg naar AmerikaEen aantal schepen hebben namen die in eenieders geheugen zijn gegrift omdat ze de loop van de geschiedenis mee hebben b…
De ontdekking van AmerikaOp de middelbare school leren we meestal dat Columbus Amerika in 1492 ontdekte. Maar is dit wel waar?
Beroemde reizen - OntdekkingsreizigersBeroemde reizen - OntdekkingsreizigersWie ontdekte Amerika, maar dacht eerst dat het Indië was? Wie voer als eerste om Afrika naar India? Welk deel van de wer…

Willem I en de transportrevolutie in Nederland en BelgiëWillem I en de transportrevolutie in Nederland en BelgiëIn de 19de eeuw vond er een explosieve groei plaats op het gebied van vervoer, welke bekend staat als de transportrevolu…
De Middeleeuwen of de tijd van burchten en stedenRond het jaar 500 loopt het verhaal over de Grieken en Romeinen op zín einde. Ze overheersen de wereld niet meer en het…
Bronnen en referenties
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.