Hangende tuinen van Babylon: flora en fauna

Hangende tuinen van Babylon: flora en fauna Ze spreken tot ieders verbeelding: de hangende tuinen van Babylon, een van de zeven wereldwonderen. De pracht en praal van de flora en fauna was enorm, maar wat hield deze precies in?

Beschrijving

In de beschrijvingen die overgeleverd zijn over de hangende tuinen van Babylon geven de respectievelijke schrijvers zeer hoog op over de pracht en praal van de tuinen. Verder dan dat komen ze echter over het algemeen niet, niemand beschrijft wát er nou voor prachtige flora en fauna leefde in de tuinen. Er was echter één persoon die dit wel deed, hoewel zeer beknopt: Megasthenes. Megasthenes was een ambassadeur die onder het bewind van een voormalig generaal van Alexander de Grote, Seleucus, verschillende lange reizen door het Midden-Oosten heeft gemaakt, tot aan India toe. Tijdens zijn reizen doet hij tevens Babylon aan en beschrijft de tuinen:

“Er worden tamme pauwen en fazanten gehouden. Ze lopen tussen struiken die door de hoveniers van de koning verzorgd en onderhouden worden. Daarnaast zijn er schaduwrijke bosschages waarin groene planten groeien. Houtvechters vlechten de boomtakken op kunstzinnige wijze in elkaar … De bomen blijven altijd groen, het blad veroudert nooit en valt nooit af. Sommige van die bomen zijn inheems, andere zijn uit het buitenland geïmporteerd.”

En dat is ook meteen het enige wat we weten over de flora en fauna van de tuinen en zelfs dit fragment is zeker niet onomstreden, aangezien het te midden staat van verhalen over goud delvende mieren en naar vijgen smakende stenen.

Vergelijking

Dat weerhoudt ons er echter niet van te kijken naar andere beroemde tuinen uit de oudheid die ons bekend zijn en aan de hand daarvan te analyseren wat er mogelijk geweest moet zijn. Het was bij de Grieken namelijk zeer gebruikelijk om in bergachtige gebieden tuinen aan te leggen op plateaus, niet veel anders dan de plateaus van de hangende tuinen. Eén van de oudste tuinen die ons bekend is, is de tuin van koning Alkinoös, die door Homeros in zijn Odyssee bezongen word:

“Buiten de hof, dicht bij de poort, ligt een tuin, vier morgen land groot, die geheel omheind is. Er staan hoge welige groene bomen in, waaraan peren, granaatappels, glanzende appels, zoete vijgen en sappige olijven groeien. Er zijn volop vruchten, zomer en winter … Verder is er een vruchtbaar stuk wijngaard aangelegd. Een deel van de druiven wordt op een vlak stuk grond in de zon gedroogd, andere druiven worden geplukt en geperst. Vooraan hangen de onrijpe druiven waarvan de bloesem pas is afgevallen, andere trossen beginnen net te kleuren. Aan de buitenkant liggen keurig aangelegde bedden waarin voortdurend malse groenten groeiden.”

Wat we hier zien is dat de plateaus kennelijk in staat waren zeer grote planten en zelfs bomen te huisvesten. Als men hiertoe in de tijd waarin de Odyssee plaatsvindt in staat was, kunnen we er gemakshalve van uitgaan dat ze dat zo’n 700 jaar later, bij de aanleg van de tuinen, die kunst nog steeds machtig waren. Het zou ook zeer aannemelijk zijn dat er inmiddels betere technieken ontwikkeld waren, maar bij gebrek aan archeologisch bewijs of een bron die er specifiek op ingaat, blijft dat speculatie.

Een ander fragment dat enigszins licht kan doen schijnen op het ecologische aspect van de tuinen is dat van een Assyrische veroveraar die ongeveer een eeuw voor de aanleg van de tuinen allerlei soorten planten liet importeren uit de veroverde gebieden voor zijn eigen tuin. Het is zeer aannemelijk dat de Babyloniërs ook toegang hadden tot deze soorten en waarschijnlijk dus ook een groot aantal van deze soorten daadwerkelijk gebruikt hebben. Bovendien is het zeer aannemelijk dat de Babyloniërs voor inspiratie bij hun buren, de Assyriërs, hebben aangeklopt.

“In de landen en de bergen die ik doortrok, zag en verzamelde ik: ceders, cypressen, buksbomen, doornceders, mirten, jeneverbessen, amandelbomen, dadelpalmen, ebbebomen, sissoobomen, olijfbomen, tamarinden, eiken, terebinten, notebomen, essen, sparren, nachtschades, eiken uit Kanis, wilgen, granaatappelbomen, pruimebomen, perebomen, kweebomen, vijgebomen, wijnstokken … [verder worden er nog een aantal onbekende bomen en struiken genoemd, waaronder misschien een tweede soort pereboom, acacia’s, rhododendrons, azalea’s, wonderbomen en wierookbomen].”

Des te meer aannemelijk wordt het dat de tuinen van Babylon vergelijkbaar zijn in ecologisch opzicht als blijkt dat de Babyloniërs, voor de aanleg van de hangende tuinen, zéér weinig ervaring hadden met het aanleggen van tuinen in plateau-vorm. Dit alles terwijl hun Assyrische buren dit wel hadden, de Assyrische tuinen werden bovendien vrijwel altijd volgens een vast patroon aangelegd.

Hoewel we nu enigszins een globaal beeld hebben kunnen schetsen van de mogelijkheden als het gaat om de ecologische aspecten van de tuinen, moeten we eerlijkheidshalve toch bekennen dat men, net als met alles aangaande de tuinen, meer niet dan wel weet. Er kan door vergelijkingen te maken met soortgelijke projecten enigszins een voorstelling gemaakt worden van de omstandigheden in de tuinen, maar zekerheid zal er over dit onderwerp helaas nooit zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Thalendil, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven klassieke wereldwonderen: Tuinen van BabylonIn de tijd van de oude Grieken was er een aantal bouwwerken op de wereld waar mensen respect voor hadden. Het waren bouw…
Alle zeven wereldwonderen op een rijAl eeuwenlang worden er lijsten samengesteld om de meest spectaculaire bouwwerken en natuurlijke wereldwonderen vast te…
Wereldwonder 2: De hangende tuinen van BabylonKoning Nebukadnezar was getrouwd met een medische prinses, Amytes. Zij had nogal wat last van heimwee naar de groene ber…
Wereldwonder: Hangende tuinen van BabylonWereldwonder: Hangende tuinen van BabylonDe hangende tuinen van Babylon worden logischerwijze geassocieerd met de oude stad Babylon. Maar bevonden de tuinen zich…

De geschiedenis van het condoomWie kwamen er op het idee om condooms te gebruiken en waarom eigenlijk? Hoe zagen de eerste condooms eruit en hoe zijn z…
Roma Aeterna: de boog van TitusRoma Aeterna: de boog van TitusDe Romeinen noemden hun stad Roma Aeterna: het eeuwige Rome. Maar wat is er precies overgebleven van dit ‘eeuwige Rome’?…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maarten van Heemskerck, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • J.W. McCrindle, Ancient India, Calcutta, 1877
  • Homerus, Odyssee VII, 112-118; 122-129
  • J.B. Richards, Ancient Near Eastern Texts, Princeton, 1950-1955
  • J. Romer, The Seven Wonders of the World, London, 1995
Thalendil (29 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.