Naamdagen in september, Maria-geboorte, Lambertus

Naamdagen in september, Maria-geboorte, Lambertus Maria-geboorte is het feest dat de katholieke kerk viert ter ere van de geboorte van de moeder van Jezus Christus. Zij was de dochter van Anna en Joachim. Evenals Maria later zelf overkwam, meldde een engel haar moeders onbevlekte ontvangenis. Haar vader was naar de woestijn gevlucht, uitgestoten omdat hij kinderloos was. Het nieuws van de zwangerschap van Anna, zijn vrouw, deed hem weer terugkeren naar huis. Op 8 september werd hun dochter Maria geboren.

Sint-Aegidius of Sint-Gillis 1 september

De Griek Aegidius

Aegidius was een Griek, geboren in 640, die de erfenis van zijn ouders aan de kerk schonk. Hij genas waanzinnigen, zieken en epileptici. Op een dag was een schip in nood, hij bad voor de drenkelingen en redde hen. Als dank mocht hij mee varen, het schip voer richting Rome. Uiteindelijk belandde het aan de kust in Frankrijk en Aegidius kwam terecht in Arles. Hij trok zich terug in de eenzaamheid en werd kluizenaar.

Voorspelling

Een toenmalige koning wilde Nimes belegeren en Aegidius voorspelde een grote mislukking. De koning schonk het gebied rond Nimes en liet er een klooster bouwen. De monniken van het klooster waren trots, want het klooster groeide en bloeide. Hier voorspelde Aegidius dat het ooit zou afbranden. In 720 werd het gebied rond Nimes aangevallen door Saracenen en het klooster brandde af.

Legende van de ree

Over hem zegt de legende: Toen hij kluizenaar was, kwam steeds een ree bij hem op bezoek. Hij voerde de ree. De jagers van de koning zagen de ree en wilden het dier doden. Aegidius vroeg God de ree te redden en dat gebeurde. Bij een tweede jacht waren zowel de koning als de bisschop aanwezig. In plaats van de ree verwondden zij de kluizenaar. Excuses werden door Aegidius genegeerd en hij werd vermoord. Hij wordt vaak met een ree afgebeeld

Legende van de schaamte

Een andere legende zegt dat hij Karel Martel, die een geducht tegenstander van de Moren was in die tijd, ertoe zou hebben aangezet iets te biechten waarvoor hij zich schaamde. Relikwieën van Sint-Aegidius zijn te bewonderen in Toulouse.
Aegidius wordt aangeroepen bij schaamte.

Patroonheilige

Hij is de patroon van de kreupelen en de bedelaars. Hij beschermt de bossen en weert veedieven.

Sint-Lambertus 17 september

De Nederlander Lambertus

Lambertus werd in 638 uit een adellijke Maastrichtse familie geboren. Zijn oom Theodardus was de bisschop van Maastricht en hij werd zijn protegé. Hij volgde zijn oom op als bisschop. Het Franse Rijk van koning Clovis werd na zijn dood verdeeld onder zijn zonen. Maastricht kwam in het westelijke deel te liggen: Neustrië. Lambertus werd verbannen naar de abdij van Stavelot in de omgeving van Luik. In 681 mocht hij weer terugkeren in zijn ambt als bisschop van Maastricht. Hij predikte met Willibrord in de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg.

Luik

Pepijn van Herstal werd koning en Lambertus beschuldigde hem van ontrouw. Daarom werd hij vermoord in zijn villa in Luik. Luik heeft een Sint-Lambertuskathedraal en een Place de Saint Lambert.

Patroonheilige

Sint-Lambertus is de patroonheilige van de huwelijkstrouw. Hij wordt aangeroepen tegen verlamming (Lambertus.
Hij is de patroonheilige van Luik, Büren en Munster. Op de naamdag van Lambertus, 17 september, gingen de dagen weer korter worden en er werden rond die tijd fakkeloptochten gehouden.

Sint-Mattheus 21 september

Stadgenoot van Jezus

Mattheus kwam uit Kafarnaüm en was tollenaar. Hij inde bij zijn eigen volk belastingen voor de Romeinen. In de bijbel worden tollenaars gelijkgesteld aan zondaars. Mattheus werd ook wel Levi genoemd. Jezus vroeg hem of hij hem wilde vergezellen en zijn volgeling te worden. Mattheus schreef het Eerste Evangelie.

Ethiopië

Na Pinksteren vertrok Mattheus naar Ethiopië om daar het evangelie te verkondigen. De Ethiopiërs weerhielden Mattheus daarvan door hem zijn ogen uit te rukken. Een engel gaf een andere apostel, Andreas, opdracht Mattheus te gaan helpen. Hij trof hem in de gevangenis en bad tot God. Die gaf hem zijn gezichtsvermogen terug.

Wraak

Mattheus ging naar Antiochië en Andreas bleef in Ethiopië. Men wilde daar wraak op hem nemen omdat hij Mattheus had bevrijd. Ondanks aanvallen bekeerde Andreas de Ethiopiërs en vertrok daarna naar Griekenland. Na de marteldood gestorven te zijn door het zwaard werden de overblijfselen van Mattheus naar Salerno gebracht.

Patroonheilige

Hij is de patroonheilige van de bankiers, belastingambtenaren, boekhouders, douaniers en veiligheidsmensen.

Sint-Michaël 29 september

Aartsengel

Sint Michaël is de enige engel, aartsengel zelfs, die heilig is verklaard. Hij behoort tot de vier aartsengelen: Gabriël, Uriël, Rafaël en Michaël. Michaël betekent: Wie is als God.

Legende

Een van de legendes over Sint-Michaël luidt als volgt: Adam lag op zijn sterfbed en zoon Seth, geboren na Kaïn en Abel, kreeg van Michaël een tak van de Verboden Boom uit de Hof van Eden. Die zou Adam helpen. Bij terugkomst bleek Adam al overleden. Seth plantte de tak op het graf van Adam.De legende vertelt dat de volwassen geworden boom het hout leverde voor het kruis van Jezus Christus.

Patroonheilige

Sint-Michaël is de patroon van onder andere Zwolle, Seattle en Kiev. Hij is ook de patroon van soldaten, politie, ruiters, glazenmakers en schilders.

Trekvogels in septembernacht, maken de kersttijd zacht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondSint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondDenk je bij een Sint Bernard aan een grote lobbes met een tonnetje om zijn nek? Dat vaatje met drank voor verkleumde rei…
Sint Anna  moeder van Maria en oma van JezusSint Anna moeder van Maria en oma van JezusSint Anna zou volgens de overlevering de moeder van de Heilige Maagd Maria zijn. Zij was dus de grootmoeder van Jezus Ch…
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Kinderliedjes: Sint MaartenKinderliedjes: Sint MaartenIeder jaar op 11 november wordt in sommige streken van Nederland, maar ook in Vlaanderen en Noord-Frankrijk het Sint Maa…
Naamdagen in oktober, dierendag, Franciscus, Bavo, LucasNaamdagen in oktober, dierendag, Franciscus, Bavo, LucasIlse Winter uit Brno, in Tsjechië, kwam in 1929 op het idee een internationale dierendag in te stellen. Voorzitter Marga…
Bronnen en referenties
  • I. van Eijk Van Allerheiligen tot sint juttemis.
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.