Kunstwerken van Bernini in Rome

Kunstwerken van Bernini in Rome Gian Lorenzo Bernini (1598 - 1680) was een Italiaanse beelhouwer en architect. Hij is verantwoordelijk voor een aantal grote kunstwerken in Rome.

De Engelenbrug

De Engelenbrug is gebouwd in 134 in opdracht van keizer Hadrianus. In 1669 waren de beelden op de brug zo erg vervallen dat Paus Clemens IX de opdracht gaf aan Bernini tien nieuwe beelden van engelen te maken. Bernini maakte zelf twee beelden, maar deze vond de paus zo mooi dat hij ze zelf hield in plaats van op de brug te plaatsen. Deze beelden staan tegenwoordig in kerk Sant’Andrea delle Fratte in Rome. De beelden die nu op de brug staan zijn gemaakt door de leerlingen van Bernini.

Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein is een plein in Vaticaanstad en gebouwd tussen 1656 en 1667. De Sint-Pieterskerk bevindt zich aan dit plein. Bernini heeft bij het ontwerpen van dit plein gebruik gemaakt van de klassieke stijl als een platform gecombineerd met Barok-stijl elementen.

Baldakijn van Bernini in de Sint-Pietersbasiliek

Het baldakijn van Bernini staat in de Sintpietersbasiliek in Rome boven het graf van Petrus. Het is gebouwd tussen 1624 en 1633 met de bedoeling om het verband tussen het graf en de basiliek uit te laten komen. De kerk is namelijk op die plek gebouwd vanwege dat graf. Het Baldakijn is eigenlijk geen echt baldakijn, omdat dat een overspanning is die gedragen wordt op vier stokken. Dit was bedoeld als beschutting, maar werd al snel als teken van waardigheid gezien.

Fontana del Trine

De Fontana del Tritone is gemaakt in 1640 in opdracht van paus Urbanus VIII en staat op het Piazza Barberini. De fontein bestaat uit een gespierde triton (zoon van Poseidon) die op een grote schelp zit. Deze blaast op een trompetschelp waar een waterstraal uitkomt. Deze fontein was de eerste fontein waarbij Bernini de architectonische elementen weg liet en deze vervangen werd door vier dolfijnen die de schelp waarop de triton zit omhooghouden.

Grafmonument Alexander VII

Het grafmomnument van paus Alexander VII bevindt zich in de Sint-Pieter van paus Alexander VII en is een van de beroemdste graftombes in Vaticaanstad. Bernini heeft dit kunstwerk niet alleen gemaakt, hij had hierbij hulp van diverse andere kunstenaars. Het monument is gemaakt in stijl van de Barok: dit is te zien aan de dramatische effecten en sterke licht/donkercontrasten. Het beeld is gemaakt van verschillende kleuren marmer.

Extase van Teresa in de kerk Santa Maria della Vittoria

De Extase van Theresia is te vinden in de basiliek van Santa Maria della Vittoria en is een meesterwerk van Bernini. Het beeld vertelt het verhaal van de heilige karmelietes Theresia van Avila waar een engel is verschenen die haar hart heeft doorboord met een lans en haar achter liet in ‘vuur en vlam door Gods liefde.’ Het beeld wordt omlijst door de architectuur eromheen, die in contrast staat met het lichte marmer van het beeld. Het beeld wordt van bovenaf door een venster belicht (licht ‘stroomt’ langs goudkleurige buizen achter het beeld), wat nog meer de nadruk geeft aan de goddelijkheid van de gebeurtenis.

David in het museum Galleria Borghese

David is gemaakt voor kardinaal Scipio in 1623-1624. Het beeld staat voor de David die oog in oog staat met de reus Goliath. De gespannen gezichtsuitdrukking is van Bernini zichzelf, toen hij moeite had om met zijn werktuigen het beeld te maken.

Apollo en Daphne in Galleria Borghese

Apollo en Daphne is een beeldengroep die gemaakt is tussen 1622 en 1625 en is 246 cm hoog. Dit kunstwerk bevat barokelementen. Zo vertelt het niet helemaal een verhaal, maar er is één moment uitgebeeld: het moment dat Daphne belaagd wordt door Apollo en in een laurierboom veranderd, omdat Daphne niet zijn liefde beantwoord.
© 2010 - 2024 Ehsey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernini, beeldhouwerWie ooit in Rome geweest is, zal het ongetwijfeld zijn opgevallen hoeveel beelden er in de stad te vinden zijn. Op brugg…
KCV: Bernini in RomeGian Lorenzo Bernini, dé beeldhouwer, schilder en architect uit de Barok. In Rome zijn nog erg veel werken van het te be…
Bernini, architect en schilderBernini, architect en schilderBernini, een begenadigd artiest. Geboren in Napels en had een vader die hem het vak heel goed heeft bijgebracht. Al op z…
Rome: de Engelenburcht, van mausoleum tot museumRome: de Engelenburcht, van mausoleum tot museumDe Engelenburcht heeft een bewogen geschiedenis. Aanvankelijk gebouwd als mausoleum voor de Romeinse keizer Hadrianus en…

Stanze di RafaelBij een bezoek aan het Vaticaans museum in Rome gelden de Stanze di Rafael toch wel als een van de hoogtepunten. Hierond…
Paus Julius II en de kunst in RomeEr wordt wel eens gezegd dat het grootste verdienste van paus Julius II (1443-1513) was dat hij de belangrijkste kunsten…
Bronnen en referenties
Ehsey (5 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.