Beroemde pioniers (baanbrekers)

Beroemde pioniers (baanbrekers) Wie reisde als eerste om de wereld? Wie beklom de Mount Everest 't eerst? Wie bereikte de Noordpool als eerste en wie de Zuidpool? Wie trokken als eersten dwars door Australië? Wie zwom als eerste het Kanaal over? Wie vlogen als eersten non-stop over de Atlantische Oceaan? Wie zeilde als eerste in z'n eentje om de wereld? Wie vlogen als eersten naar de ruimte? Boeiende weetjes, vragen en duidelijke antwoorden over beroemde avontuurlijke pioniers c.q. baanbrekers.

Beroemde pioniers


Wie reisde als eerste om de wereld?

Magallanes. Het eerste schip dat een zeilreis om de wereld maakte, was de Vittoria, onder bevel van de Portugese Fernão de Magallanes. De reis duurde drie jaar, van 1519 tot 1522. Tijdens die reis kwam Magellanes om het leven en de 18 zeelieden die overleefden, werden aldus de eersten die de wereld rondgingen.

Wie trokken als eersten dwars door Australië?

Burke Gray King. Het midden van Australië is woestijngebied en het is gevaarlijk te proberen er doorheen te trekken over land. De eerste onderzoekers die deze reis aandurfden, waren Robert Burke, Charles Gray en John King. Met behulp van kamelen trokken ze door Australië van het zuiden naar het noorden in de jaren 1860 en 1861.

Wie zwom als eerste het Kanaal over?

Webb. De eerste die het Kanaal overzwom was de Engelse zeekapitein Matthew Webb. Hij zwom in augustus 1875 van Engeland naar Frankrijk, hetgeen een afstand is van 34 kilometer in rechte lijn. Zijn zwemtocht nam 21 uur en drie kwartier in beslag!

Wie zeilde als eerste in z'n eentje om de wereld?

Slocum. De Amerikaanse zeiler kapitein Joshua Slocum zeilde in z'n eentje de wereld rond in een kleine zeilboot met de naam Spray. Deze reis duurde drie jaar en twee maanden, van 1895 tot 1898. Een saillant detail is dat Slocum helemaal niet kon zwemmen! In 1909 vertok hij opnieuw voor een wereldzeereis, maar is nooit meer teruggezien.

Wie bereikte de Zuidpool als eerste en wie de Noordpool?

Zuidpool

De eerste groep mensen die, onder leiding van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, de Zuidpool bereikte, kwam er met -door honden getrokken- sleden op 14 december 1911.

Noordpool

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Frederick Cook en Robert Peary beweerden alletwee de Noordpool bereikt te hebben; eerstgenoemde in 1908, en Peary een jaar nadien. Het is echter mogelijk dat hun beweringen niet juist zijn en dat zij omkeerden alvorens de Noordpool bereikt te hebben. De eerste mens die aantoonbaar de Noordpool bereikte, was de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Richard Byrd, die op 9 mei 1926 per vliegtuig over de eigenlijke Noordpool vloog.

De eerste mens die over het ijs de Noordpool bereikte, was de Amerikaanse onderzoeker Ralph Plaisted. Hij bereikte de pool op 19 april 1968.

Wie vlogen als eersten over de Atlantische Oceaan?

Alcock Brown. Twee Britse vliegeniers, John Alcock en Arthur Brown, maakten de eerste non-stop vlucht over de Atlantische Oceaan op 14-15 juni 1919. De reis duurde bijna 16, 5 uur. Onderweg moest Brown uit de cabine van het vliegtuig kruipen om de zich vormende ijsafzetting van het vliegtuig af te halen. (Zie voor de Atlantische oceaan ook Zeeën en Oceanen). Slechts enkele maanden na deze historische vlucht, kwam Alcock om het leven bij een vliegtuigongeluk.

Wie beklom als eerste de Mount Everest?

Hillary Norgay. Het was er niet één, maar het waren twee klimmers die als eersten de Mount Everst beklommen. Edmund Hillary uit Nieuw-Zeeland en Tensing Norgay uit Nepal. Ze bereikten de top van 's werelds hoogste berg (8848 meter) op 29 mei 1953. Meer informatie over de Mount Everest is te vinden in Bergen en Gletsjers.

Wie vlogen als eersten naar de ruimte?

Gagarin. De eerste mens die een ruimtereis maakte, was de Russische kosmonaut Yoeri Gagarin in 1961. Echter hij beschreef één baan om de aarde. De eersten die aan de aardse zwaartekracht ontsnapten en werkelijk in de ruimte kwamen, waren de drie mannen aan boord van het Amerikaanse ruimteschip de Apollo 8. In december 1968 cirkelden ze om de maan en enkele dagen later, keerden ze weer veilig terug op aarde. De astronauten van deze historische tocht waren Frank Borman, James Lovell en William Anders.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trekkermeisje  Manon Ossevoort en haar trekkertochtTrekkermeisje Manon Ossevoort en haar trekkertochtTheatermaakster Manon Ossevoort vertrok op 19 juni 2005 vanaf het Oerolfestival op Terschelling voor een tocht op een tr…
Amerika in Drenthe en Drenthe in AmerikaAmerika in Drenthe en Drenthe in AmerikaIn de Verenigde Staten van Amerika ligt een plaats die Drenthe heet. Dit plaatsje bevindt zich in de staat Michigan. In…
Israëls leger (7): IDF - Tsahal - Nachal & KfirIsraëls leger (7): IDF - Tsahal - Nachal & KfirDe Nachal No'ar Chaloetzie Lochem Strijdende Pioniers Jeugd is gevormd uit de Gadna (Jeugd Bataljons) de opvolger va…
Het geheim van de lengtegraad ontsluierdPlaatsbepaling op zee was eeuwenlang een groot probleem, omdat zeelieden niet wisten hoe ze hun positie in lengtegraden…

Wie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie was...? Weetjes over mensen en gebeurtenissenWie Weetjes. Wie waren de Sirenen of Cyclopen? Wie creëerde de Denker en wie het 1e duikerspak? Wie zijn het Genootschap…
Valentino, mode koningHet ziet er naar uit dat Italië weer een beroemde mode koning moet gaan missen. Valentino Garavani heeft namelijk aangek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mariamichelle, Pixabay
  • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.

Reageer op het artikel "Beroemde pioniers (baanbrekers)"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sila
Laatste update: September 2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!