Asgard, de wereld van de Assen

Asgard, de wereld van de Assen Asgard is een belangrijke wereld in de Noorse mythologie. Het is de wereld waarin de Assen wonen. Het is één van de negen werelden. Hij is het hoogst gelegen in de levensboom Yggdrasill. Asgard heeft ook de namen Asgaard, Asgardr, Asgarth en nog veel meer. Het is gebouwd door Odin en zijn broers. Er zijn negen paleizen van de assen in Asgarth. De weg naar Asgarth gaat over de regenboogbrug Bifrost en wordt bewaakt door Heimdall.

De namen

Zoals zoveel plaatsen en karakters in de Noorse mythologie, heeft ook Asgard vele namen en alternatieve schrijfwijzen. Voor Asgard zijn dit Asgaard, Ásgard, Ásegard, Ásgardr, Asgardr, Ásgarthr, Ásgarth, Asgarth en Ásgardhr. Voor de overzichtelijkheid wordt in dit artikel alleen de naam Asgard gebruikt.

De andere werelden

De levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)De levensboom Yggdrasill / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de Noorse mythologie bestaan negen werelden. Deze zijn verbonden door de levensboom, genaamd Yggdrasill. De werelden zijn:
Asgard
Vanaheim
Alfheim
Midgard
Jötunheim
Svartalfheim (ook wel Nidavellir)
Muspelheim
Niflheim
Helheim

Odin / Bron: H. L. M., Wikimedia Commons (Publiek domein)Odin / Bron: H. L. M., Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie wonen er in Asgard?

In Asgard wonen de Asen (of Assen). Dit zijn de volgelingen van Odin. De Asen zijn één van de twee godenfamilies in de Noorse mythologie. Naast de Asen bestaat nog een godenfamilie, dit zijn de Wanen. Zij leven in Vanaheim. Opvallend is dat zij niet verwant zijn aan de Wanen, maar sterk verwant aan reuzen. Van een aantal figuren uit de Noorse mythologie is het zelfs niet duidelijk of het reuzen of Asen zijn. Tot de Asen behoren Odin, en nog 13 goden (Asen) en 18 godinnen (Asinnen). Verder wonen er in Asgard de walkuren, dit zijn strijdgodinnen. Zij zijn geen onderdeel van de familie, maar wonen wel in Asgard

Ontstaan van Asgard

Volgens de Noorse mythologie zou Asagard gebouwd zijn door Odin en zijn broers Vili en Vé. Hierbij kregen zij de hulp van een aantal Thursen. Dit zijn vuurreuzen. Asgard wordt vaak omschreven als een vesting. Om Asgard heen staat een grote muur, gebouwen door de reus Hrimthur.

Routebeschrijving

Heimdall bij Bifrost / Bron: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Heimdall bij Bifrost / Bron: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Er is maar één weg naar Asgard. Deze gaat over Bifrost, een brug die eruitziet als een regenboog. De ingang naar Asgard wordt bewaakt door Heimdall. Heimdall heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen, zo kan hij gras en wol horen groeien, ziet hij zowel overdag als ’s nachts honderd mijl ver, en heeft minder slaap nodig dan een vogel. Hij staat niet altijd op wacht, want hij kan in de toekomst kijken.

Paleizen in Asgard

Binnen Asgard zijn een aantal belangrijke plaatsen. De belangrijkste hiervan zijn de burchten van de goden. De paleizen zijn

Ydalir

Ydalir wordt ook wel Taxusdal genoemd. Dit ie het paleis vna Ulr, god van de winter, de jacht, het tweekamp en de weiden en akkers.

Valaskjalf

Valaskjalf is één van de hoven van Odin, de oppergod. Hij heeft nog twee verblijven, maar dit is de enige in Asgard. Het dak is met zilver bedekt. Behalve Odin verbleef ook zijn zoon Vali hier.

Sökkvabekkr

Sökkvabekkr, ook wel Söikkvabekk of Dieptebeek, is het paleis van Saga. Zij zingt over het heden, het verleden en de toekomst. Iedere dag komt Odin bij haar, om haar zijn belevenissen te vertellen. Het paleis is te herkennen aan het koude water dat eromheen loopt.

Gladsheim

Gladsheim, Gladsheimr of Vreugdeheim ligt op de vlakte van Ida. In Gladsheim bevinden zich zowel een grote zaal waarin de goden overleggen, als de hal voor gevallen krijgers.

Thrymheim

In Thrymheim verblijft Thrymr, de koning van de vorstreuzen. Ook de vorstreuzen wonen hier.

Fensalir

Fansalir, of Fensal is het paleis van de vruchtbaarheidsgodin Frigg. In dit paleis worden de geliefden die op aarde niet samen kunnen zijn, bijeen gebracht.

Breidablik

Breidablik, of Breedglans of Wijdeglans, is het paleis van Baldr, god van het licht, de lente, de wijsheid en de welsprekendheid, en zijn vrouw Nanna, die voor ze met Baldr trouwde een reus was. Na de bruiloft werd ze een Asin.

Himinbjörg

Himinbjörg, de Hemelberg, is de verblijfplaats van Heimdall, die de wacht houd bij de regenboogbrug Bifröst. Het paleis bevindt zich aan het einde van deze brug.

Folkwangr

Folkwangr is de verblijfplaats van Freya, godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust.

Glitnir

Glitnir of Glastheim (Stralend) is het paleis van Forseti, de god van de rechtspraak. Hij spreekt hier het goddelijk recht. De muren en pilaren van dit paleis zijn van rood goud en het dak is van zilver.

Nóatún

Nóatún is het paleis van de zeegod Njord, of Njordr. Nóatún betekend letterlijk “stad van de schepen”, of “plaats van de schepen”.

Landwidi

Landwidi of Vidi is het paleis van Vidar, de woudgod. Hij is tevens de god van de stilte en de wraak. Het paleis zelf is gemaakt van planten, en alles hier is vredig.

Andere belangrijke plaatsen

Behalve de paleizen zijn er nog een aantal belangrijke plaatsen in Asgard. Dit zijn:

Bilskirnir

Bilskirnir is het paleis van Thor. Hij woont hier met zijn vrouw Sif en hun kinderen. Het paleis aan de grens met Midgard, en wordt niet gerekend tot een paleis binnen Asgard. De godenwoning heeft 540 zalen en evenveel poorten.

Vingolf

Vingolf is een hal van de Assinnen. Hier ging ook een deel van de gesneuvelde helden heen.

Idavoll

Idavoll ligt centraal in Asgard. Het is de smidse van de goden. Tijdens de Ragnorak zal heel Asgard vernietigd worden, alleen Idavoll zal blijven bestaan. Hieruit wordt Asgard opnieuw opgebouwd.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muspelheim, de wereld van de ThurzenMuspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Musp…
Midgard, de wereld van de mensenMidgard, de wereld van de mensenMidgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboo…
Vanaheim, de wereld van de VanirVanaheim, de wereld van de VanirVanaheim, of Wanenheim, is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Vanir wonen. Het is één van de negen werelden, di…
Alfheim, de wereld van de alvenAlfheim, de wereld van de alvenAlfheim is de tweede wereld uit de Noorse Mythologie. Hierin wonen de alven (ook wle álfr of lichtelfen), met hun heerse…

Jotunheim, de wereld van de JotunJotunheim, de wereld van de JotunJotunheim of Jötunheim of Jötenheimr is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Jotun leven. Jotun zijn ijsreuzen (o…
Eros, Griekse god van de liefdeEros, Griekse god van de liefdeEros was de Griekse god van de liefde, de Romeinen noemden hem Cupido of Amor. Hij was de zoon van de beeldschone Aphrod…
Bronnen en referenties
  • www.noorwegen.org www.dbnl.org www.asgardgreenco-op.com www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: H. L. M., Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Emil Doepler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 13-03-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.