Vanaheim, de wereld van de Vanir

Vanaheim, de wereld van de Vanir Vanaheim, of Wanenheim, is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Vanir wonen. Het is één van de negen werelden, die door de levensboom Yggdrasill worden verbonden. Behalve de Vanir woonden er in Vanaheim ook twee Asen, deze werden als gijzelaars uitgewisseld om de ruzies tussen de Asen en de Vanir te stoppen. Één van de twee werd onthoofd. Vier van de Vanir wonen niet in Vanaheim maar in Asgard, als onderdeel van dezelfde afspraak.

Namen

Vanaheim heeft meerdere namen, in het Oudnoors is het Vanaheimr, maar het wordt ook Wanenheim genoemd. Vanaheim betekend ‘huis van de Vanir’, de Vanir worden ook wel Wanen genoemd, vandaar dat Wanenheim ook een veel gebruikte naam is.

Andere werelden

Yggdrasill, de levensboom / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)Yggdrasill, de levensboom / Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de Noorse mythologie bestaan negen werelden. Deze zijn verbonden door de levensboom, genaamd Yggdrasill. De werelden zijn:

Waar ligt het?

Vanaheim de derde van de hoge werelden. Deze liggen boven de wereld waar de mensen wonen. Vanaheim ligt ver weg van Asgard, omdat de Vanir en de Asen niet goed met elkaar op kunnen schieten.

De oorlog tussen de Assen en de Vanir, door Karl Ehrenberg / Bron: Carl Ehrenberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)De oorlog tussen de Assen en de Vanir, door Karl Ehrenberg / Bron: Carl Ehrenberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie wonen er?

De Vanir en hun oorlog met de Asen

In Vanaheim wonen de Vanir, ook wel Wanen of Vanen genoemd. De Vanir is een godenfamilie, bestaande uit de volgelingen van de goden Vili en Ve. Deze twee goden, die broers van elkaar zijn, waren na de schepping tevreden en wilde over de werelden rondtrekken. Odin was niet tevreden. De goden die Odin volgden zijn de Asen, de volgelingen van Vili en Ve zijn de Vanir. Toen de Asen een muur om hun wereld, Asgard, wilden bouwen ontstond er ruzie tussen de twee godenfamilies. De Vanir trokken namelijk rond over de wereld, de muur zou hun beweging beperken. De godenfamilies legden hun ruzies bij, en maakten weer nieuwe ruzies. Totdat zij uiteindelijk gijzelaars uitwisselden. Dit waren Njord, Freyr, Freya en Kvasir aan de kant van de Vanir en Hoenir en Mímir aan de kant van de Asen.

De Vanir zijn vruchtbaarheidsgoden, zeegoden en goden van de overvloed. De Vanir weten veel van magie, en kunnen in de toekomst kijken. In tegenstelling tot de Assne was bij de Vanir incest toegestaan en geaccepteerd. Een voorbeeld hiervan zijn Freyr en Freyja, de kinderen van Njord en zijn zus. Of de Vanir ook echt in Vanaheim woonden is discutabel. Het was wel hun land, maar de Vanir stonden erom bekend dat zij door alle werelden trokken.

Odin vindt het onthoofde lichaam van Mímir / Bron: Georg Pauli, Wikimedia Commons (Publiek domein)Odin vindt het onthoofde lichaam van Mímir / Bron: Georg Pauli, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Njord, Freyr, Freya en Kvasir

Hoewel de meeste Vanir in Vanaheim woonden, althans op de momenten dat zij niet rondtrokken, zijn hier een paar uitzonderingen op. Zoals al eerder gezegd waren er gijzelaars uitgewisseld tussen de Vanir en de Asen. Dit betekende dat de Vanir Njord, zijn zoon Freyr en zijn dochter Freya in Asgardwoonden. Freyr kwam later in Alfheim terecht. Ook de wijze Kvasir, die een Vanir was, ging naar Asgard.

Hoenir en Mímir

Hoenrir en Mímir waren Asen die in Vanaheim te wonen kwamen. Mímir diende als raadgever van Hoenrir, die slecht beslissingen kon maken. Toen het de Vanen duidelijk werd dat Hoenrir alleen maar deed wat Mímir zei, werd Mímir onthoofd. Het hoofd werd terug naar de Asen gestuurd. Hier conserveerde Odin het hoofd met kruiden en toverspreuken. Het hoofd praatte tegen hem, en vertelde hem wijsheden en boodschappen uit andere werelden.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asgard, de wereld van de AssenAsgard, de wereld van de AssenAsgard is een belangrijke wereld in de Noorse mythologie. Het is de wereld waarin de Assen wonen. Het is één van de nege…
Alfheim, de wereld van de alvenAlfheim, de wereld van de alvenAlfheim is de tweede wereld uit de Noorse Mythologie. Hierin wonen de alven (ook wle álfr of lichtelfen), met hun heerse…
Muspelheim, de wereld van de ThurzenMuspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Musp…
Midgard, de wereld van de mensenMidgard, de wereld van de mensenMidgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboo…

Jotunheim, de wereld van de JotunJotunheim, de wereld van de JotunJotunheim of Jötunheim of Jötenheimr is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Jotun leven. Jotun zijn ijsreuzen (o…
Eros, Griekse god van de liefdeEros, Griekse god van de liefdeEros was de Griekse god van de liefde, de Romeinen noemden hem Cupido of Amor. Hij was de zoon van de beeldschone Aphrod…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.cybersamurai.net http://misc.bodaciousgoddess.com http://niburu.atlantis2012.com http://www.pantheon.org www.timelessmyths.com www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Carl Ehrenberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Georg Pauli, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.