Jotunheim, de wereld van de Jotun

Jotunheim, de wereld van de Jotun Jotunheim of Jötunheim of Jötenheimr is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Jotun leven. Jotun zijn ijsreuzen (of rijpreuzen) en steenreuzen. Zij zijn constant gevecht met de goden. De Jotun zijn geboren uit de ijsreus Ymir, en hun rijk is omgeven door water. De reuzen hebben bepaalde goddelijke eigenschappen, maar worden verder gekarakteriseerd als domme krachten, hoewel hierop duidelijke uitzonderingen bestaan. Jotunheim is één van de negen werelden verbonden door levensboom Yggdrasill

Namen en omschrijving

Jotunheim wordt ook wel Jötunheim genoemd. In het Oudnoors is het Jötenheimr. Jotunheim is een groot land, omgeven door zeeën en met drie grote bergketens. Het is vrijwel volledig bedekt met bebossing. Het zijn zeer diverse bossen, bewoont met veel verschillende dieren, waaronder bijzonder grote roofdieren.
Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Andere werelden

In de Noorse mythologie bestaan negen werelden. Deze zijn verbonden door de levensboom, genaamd Yggdrasill. De werelden zijn:

Ontstaan

Op de Vigrid vlakte werd als eerste Ymir geboren, vervolgens kwamen de eerste goden. Odin, Vili en Vé offerden Ymir om de werelden te maken. Jotunheim was daar één van. Op twee na stierven alle vorstreuzen door verdrinking in Ymirs levensvocht. Die twee reuzen waren Bergelmir en zijn vrouw. Zij voeren naar een andere plaats. Hier plantten zij zich voort, en zo ontstond er een jongere generatie ijsreuzen. De plaats waar zijn heengingen werd later Jotunheim genoemd. Vanwege het feit dat de goden Ymir gedood hadden, haten de reuzen de Asen en Vanir. Om te voorkomen dat de Jotun de andere werelden aan zouden vallen, bouwden de goden een muur rondom zowel Midgard als Asgard.

Wie wonen er

Een reus en een god / Bron: Louis Huard (1813-1874), Wikimedia Commons (Publiek domein)Een reus en een god / Bron: Louis Huard (1813-1874), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jotunheim is de plaats van de Jotun (ook Jötun, Jötnar, Jöten), dit zijn ijsreuzen en steenreuzen. Deze wezens zijn vele malen groter dan de goden, en hebben quasi goddelijke krachten. De Jotun staan bekend om hun naïviteit en gebrek aan intelligentie. Verder hebben ze een enorme kracht en zien sommige er meer uit als monsters, doordat ze bijvoorbeeld meerdere hoofden hebben. Bepaalde reuzen zijn hier echter weer uitzonderingen op. Over het algemeen worden de reuzen gezien als een vertegenwoordiging van de chaos en de destructieve krachten. Daarom werd het ook als een grote zegen gezien, iedere keer dat de dondergod Thor op bezoek in Jotunheim ging om reuzen te verpulveren.

Plaatsen

Er zijn een aantal belangrijke plaatsen in Jotunheim te onderscheiden, deze worden hieronder besproken.

Gastropnir

Het kasteel Gastropnir is het thuis van Mengloth, de genezer van Jotunheim. Gastropnir ligt in het uiterste westen van deze wereld. Het kasteel is gemaakt van de botten van een reus.

Thrymheim

In het noordoosten van Jotunheim ligt Thrymheim, het hof. Thrym heerst hier over zijn rijk, hij is de koning van de ijsreuzen. De ijsreuzen hebben voor reuzen een vergevorderde cultuur, dit is aan het hof goed te zien, aan de feesten, het eten, en de bijzonder sterke bier.

Járnviðr

Járnviðr, het ijzeren woud, is een bos wat bewoond wordt door trollen vrouwen, die reuzinnen en gigantische wolven baarden. Hier zijn de meeste belangrijken Jotun geboren. Het ligt in het oosten van Jotunheim.

Freya bezoekt Hynbdla / Bron: W.G. Collingwood (1854 - 1932), Wikimedia Commons (Publiek domein)Freya bezoekt Hynbdla / Bron: W.G. Collingwood (1854 - 1932), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hynbdla’s grot
Verborgen onder de noordelijke bergen van Jotunheim ligt de grot van de reuzin Hynbdla. Zij is klein voor een reus, nauwelijks groter dan een mens. Ze is een zieneres, en de goden komen soms bij haar met vragen over familiebanden.

Utgard

Útgard, vertaald ‘buitenplaats’, is de grootste nederzetting van de Jotun in de negen werelden. Het is er erg donker en koud, aangezien de zon er niet schijnt. Reuzen verstenen bij het zien van de zon. Utgard bestaat bij nader inzien door de goden niet echt. Het is een waan, opgewekt door de reuzen om de goden af te schrikken.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Midgard, de wereld van de mensenMidgard, de wereld van de mensenMidgard is de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie. Al deze werelden zijn verbonden door de levensboo…
Muspelheim, de wereld van de ThurzenMuspelheim is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasill. Musp…
Noordse mythologie: Het scheppingsverhaalNoordse mythologie: Het scheppingsverhaalNet zoals vele andere culturen en religies heeft ook de Noordse mythologie haar eigen scheppingsverhaal. Het scheppingsv…
Nidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim, de wereld van de SvartalfenNidavellir of Svartalfheim is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Svartalfen (zwarte, of donkere/duistere elfen)…

Helheim, het land van de oneervol overledenenHelheim of Helgard is in de Noorse mythologie één van de negen werelden die verbonden worden door de levensboom Yggdrasi…
Vanaheim, de wereld van de VanirVanaheim, de wereld van de VanirVanaheim, of Wanenheim, is in de Noorse mythologie de wereld waarin de Vanir wonen. Het is één van de negen werelden, di…
Bronnen en referenties
  • www.cybersamurai.net http://misc.bodaciousgoddess.com http://niburu.atlantis2012.com www.pantheon.org www.timelessmyths.com www.northernshamanism.org www.primitivism.com www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Oluf Bagge, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Louis Huard (1813-1874), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: W.G. Collingwood (1854 - 1932), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.