WO II: De slag om Berlijn en de dood van Hitler
Het einde van de Tweede Wereldoorlog naderde. De Russen trokken steeds verder naar het westen en kwamen naar Berlijn. Aan de andere kant van Duitsland trokken de geallieerden steeds verder naar het oosten. Polen was al bevrijd van de Duitsers door de Russen en de rivier de Oder was in zicht. Voor Hitler was het verlies aanstaande. Als Berlijn viel was de oorlog voorbij en had Hitler verloren. Veilig in zijn eigen bunker besloot Hitler zelfmoord te plegen. De angst om gevangen te worden door de Russen was voor hem en voor vele Duitsers te groot om in leven te blijven.
Inhoudsgave
De verdediging tijdens de slag om Berlijn
De Russen hadden tijdens het
Wisla-Oder offensief de rivier de Oder bereikt. Nog 48 kilometer en de Russen zouden Berlijn bereiken. Hitler was hiervan op de hoogte en nam generaal Heinrich aan om Berlijn te verdedigen. De generaal besloot om het land tussen de Oder en Berlijn tot een moeras te maken. Dit zou de Russen wel een tijd ophouden. Achter het moeras kwamen drie verdedigingslinies. De stellingen van deze linies kwamen tot aan de rand van Berlijn. Loopgraven werden er gegraven en bunkers werden er gebouwd. Afweergeschut werd in stelling gebracht en antitankgeschut werd op zijn plaats gezet. Langzaam werd Berlijn omgebouwd tot een compleet fort. Binnen de muren van de stad bouwde hij schuilkelders en forten met muren van vijftien meter hoog en zeker drie meter dik. Elk fort kon twintigduizend mensen beschermen tegen de aanvallen van de Russen.
De Russen zouden Berlijn bevrijden, dat was wel duidelijk. De geallieerden waren te ver weg om ook maar een kans te maken om er als eerste te zijn. Wel hielpen de geallieerden de Russen door een bombardement op Berlijn uit te voeren voor de Russen aanwezig waren. Door dit bombardement werd de stad verwoest maar de forten bleven staan. Hitler zat veilig ondergedoken in één van de vele bunkers die de stad rijk was.
19 maart 1945
Het zag er niet goed uit voor Hitler. In het westen rukten de geallieerden steeds verder op en in het oosten kwamen de Russen snel naar Berlijn gestormd. Na de bombardementen was er al niet zo heel veel meer over van Berlijn. Op 19 maart 1945 werd door Hitler het Nero-bevel opgelegd aan Albert Speer. Dit bevel hield in dat de hele stad en alle industrie en infrastructuur vernietigd moesten worden. De Russen mochten niks wat van belang was in handen krijgen als de stad viel. Hij wilde hetzelfde doen als de Romeinse keizer Nero. De stad laten branden voor zijn tegenstander. Als Hitler de stad zelf niet kon houden, dan niemand. En zo gebeurde het dat Berlijn niets meer was dan platgebrande grond met bunkers.
De Russische aanval
20 april 1945
De Russen begonnen op 16 april 1945 hun opmars naar Berlijn. Op 20 april werd Hitler wakker van het geluid van artillerievuur. De Russen waren nog maar tien kilometer van Berlijn verwijderd. Op dat moment besloot Hitler dat Berlijn koste wat kost behouden moest worden. Veel van de documentatie moest vernietigd worden en een deel wat van belang was voor het land moest naar het noorden van Duitsland worden gebracht. De reden hiervan is alleen maar te raden. Er wordt vanuit gegaan dat Hitler hoopte te winnen van de Russen en met de documentatie die over was een verbond te sluiten met de geallieerden. Ook zouden er in die documenten namen staan van belangrijke figuren voor Hitler die hem hadden geholpen in de jaren van oorlog. Op deze manier zou Hitler niet alleen ten onder gaan.
Omsingeling
De stad werd steeds verder door de Russen omsingeld. De inwoners die nog in de stad waren vluchtten de forten in en vele hoge Nazi-officieren zoals Göring en Himmler vluchtten de stad uit. Hoe zwaar de Duitsers ook terugvochten, ze kregen het niet voor elkaar om te voorkomen dat de stad werd omsingeld. Maar Hitler wilde van opgeven niet weten. Hij stelde zelfs doodseskaders in. Zij moesten iedereen die leek te deserteren (overstappen naar de vijand) executeren en ophangen aan lantaarnpalen als waarschuwing voor andere mogelijke overlopers. Iedereen leefde in angst. Niemand was meer veilig, niet voor de Russen maar ook niet voor de Duitsers. De Russen die in de stad kwamen vonden vaak huilende kinderen op plaatsen waar soldaten zouden moeten zitten. Maar de angst voor de Russen was groter dan de angst voor de Duitse soldaten. Gelukkig voor de Duitse inwoners van Berlijn lieten de Russen de forten met rust. Voor hen was er maar één doel en dat was Hitler levend in handen krijgen. Op 28 april 1945 waren de Russen al in het centrum van Berlijn aangekomen.
Bron: US Army, Wikimedia Commons (Publiek domein) De Dood van Hitler en Eva Braun
Op 29 april 1945 trouwde Adolf Hitler met zijn vrouw
Eva Braun en liet hij zijn testament vaststellen. Terwijl boven de grond de oorlog in alle hevigheid los ging bleef Hitler samen met zijn vrouw onder de grond. Samen met hun waren er vele hoge medewerkers van Hitler op dat moment bij Hitler aanwezig. Hitler wist dat alles verloren was. Hij zou in handen vallen van de Russen en dat wilde hij al helemaal niet. Hij wist dat er maar één ding op zat en dat was zelfmoord plegen. Het bloedbad boven ging door en Hitler gaf op. Samen met zijn vrouw Eva Braun en minister van propaganda Goebbels pleegde hij door middel van blauwzuurcapsules zelfmoord. Na het innemen van de capsules schoot Adolf Hitler zichzelf door zijn hoofd. Maar niet alleen deze drie personen pleegden die nacht zelfmoord. Ongeveer vierduizend andere inwoners van Berlijn pleegden zelfmoord en dat allemaal uit angst voor de Russen.
Overgave
Hitler was dood en er was niet te winnen van de Russen. Bijna alle Duitsers gaven hun verzet tegen de Russen op. Alleen de SS'ers bleven doorvechten voor hun leider. Op 30 april 1945 werd de rode vlag gehesen in Berlijn en alle Duitsers moesten zich overgeven. Ook de SS'ers moesten eraan geloven. Stoppen en overgeven of de Reichstag (Duits regeringsgebouw) zou platgegooid worden. Op 2 mei 1945 gaven de laatste Duitse verdedigers van de stad zich over en was Berlijn in handen van de Russen. De oorlog was voorbij. Hitler was dood en Berlijn was gevallen. De Russen hadden wat ze wilden: Berlijn.
Lees verder