WO II: De slag om Berlijn en de dood van Hitler

WO II: De slag om Berlijn en de dood van Hitler Het einde van de Tweede Wereldoorlog naderde. De Russen trokken steeds verder naar het westen en kwamen naar Berlijn. Aan de andere kant van Duitsland trokken de geallieerden steeds verder naar het oosten. Polen was al bevrijd van de Duitsers door de Russen en de rivier de Oder was in zicht. Voor Hitler was het verlies aanstaande. Als Berlijn viel was de oorlog voorbij en had Hitler verloren. Veilig in zijn eigen bunker besloot Hitler zelfmoord te plegen. De angst om gevangen te worden door de Russen was voor hem en voor vele Duitsers te groot om in leven te blijven.

Inhoudsgave


De verdediging tijdens de slag om Berlijn

De Russen hadden tijdens het Wisla-Oder offensief de rivier de Oder bereikt. Nog 48 kilometer en de Russen zouden Berlijn bereiken. Hitler was hiervan op de hoogte en nam generaal Heinrich aan om Berlijn te verdedigen. De generaal besloot om het land tussen de Oder en Berlijn tot een moeras te maken. Dit zou de Russen wel een tijd ophouden. Achter het moeras kwamen drie verdedigingslinies. De stellingen van deze linies kwamen tot aan de rand van Berlijn. Loopgraven werden er gegraven en bunkers werden er gebouwd. Afweergeschut werd in stelling gebracht en antitankgeschut werd op zijn plaats gezet. Langzaam werd Berlijn omgebouwd tot een compleet fort. Binnen de muren van de stad bouwde hij schuilkelders en forten met muren van vijftien meter hoog en zeker drie meter dik. Elk fort kon twintigduizend mensen beschermen tegen de aanvallen van de Russen.

De Russen zouden Berlijn bevrijden, dat was wel duidelijk. De geallieerden waren te ver weg om ook maar een kans te maken om er als eerste te zijn. Wel hielpen de geallieerden de Russen door een bombardement op Berlijn uit te voeren voor de Russen aanwezig waren. Door dit bombardement werd de stad verwoest maar de forten bleven staan. Hitler zat veilig ondergedoken in één van de vele bunkers die de stad rijk was.

19 maart 1945

Het zag er niet goed uit voor Hitler. In het westen rukten de geallieerden steeds verder op en in het oosten kwamen de Russen snel naar Berlijn gestormd. Na de bombardementen was er al niet zo heel veel meer over van Berlijn. Op 19 maart 1945 werd door Hitler het Nero-bevel opgelegd aan Albert Speer. Dit bevel hield in dat de hele stad en alle industrie en infrastructuur vernietigd moesten worden. De Russen mochten niks wat van belang was in handen krijgen als de stad viel. Hij wilde hetzelfde doen als de Romeinse keizer Nero. De stad laten branden voor zijn tegenstander. Als Hitler de stad zelf niet kon houden, dan niemand. En zo gebeurde het dat Berlijn niets meer was dan platgebrande grond met bunkers.

De Russische aanval

20 april 1945

De Russen begonnen op 16 april 1945 hun opmars naar Berlijn. Op 20 april werd Hitler wakker van het geluid van artillerievuur. De Russen waren nog maar tien kilometer van Berlijn verwijderd. Op dat moment besloot Hitler dat Berlijn koste wat kost behouden moest worden. Veel van de documentatie moest vernietigd worden en een deel wat van belang was voor het land moest naar het noorden van Duitsland worden gebracht. De reden hiervan is alleen maar te raden. Er wordt vanuit gegaan dat Hitler hoopte te winnen van de Russen en met de documentatie die over was een verbond te sluiten met de geallieerden. Ook zouden er in die documenten namen staan van belangrijke figuren voor Hitler die hem hadden geholpen in de jaren van oorlog. Op deze manier zou Hitler niet alleen ten onder gaan.

Omsingeling

De stad werd steeds verder door de Russen omsingeld. De inwoners die nog in de stad waren vluchtten de forten in en vele hoge Nazi-officieren zoals Göring en Himmler vluchtten de stad uit. Hoe zwaar de Duitsers ook terugvochten, ze kregen het niet voor elkaar om te voorkomen dat de stad werd omsingeld. Maar Hitler wilde van opgeven niet weten. Hij stelde zelfs doodseskaders in. Zij moesten iedereen die leek te deserteren (overstappen naar de vijand) executeren en ophangen aan lantaarnpalen als waarschuwing voor andere mogelijke overlopers. Iedereen leefde in angst. Niemand was meer veilig, niet voor de Russen maar ook niet voor de Duitsers. De Russen die in de stad kwamen vonden vaak huilende kinderen op plaatsen waar soldaten zouden moeten zitten. Maar de angst voor de Russen was groter dan de angst voor de Duitse soldaten. Gelukkig voor de Duitse inwoners van Berlijn lieten de Russen de forten met rust. Voor hen was er maar één doel en dat was Hitler levend in handen krijgen. Op 28 april 1945 waren de Russen al in het centrum van Berlijn aangekomen.

Bron: US Army, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: US Army, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Dood van Hitler en Eva Braun

Op 29 april 1945 trouwde Adolf Hitler met zijn vrouw Eva Braun en liet hij zijn testament vaststellen. Terwijl boven de grond de oorlog in alle hevigheid los ging bleef Hitler samen met zijn vrouw onder de grond. Samen met hun waren er vele hoge medewerkers van Hitler op dat moment bij Hitler aanwezig. Hitler wist dat alles verloren was. Hij zou in handen vallen van de Russen en dat wilde hij al helemaal niet. Hij wist dat er maar één ding op zat en dat was zelfmoord plegen. Het bloedbad boven ging door en Hitler gaf op. Samen met zijn vrouw Eva Braun en minister van propaganda Goebbels pleegde hij door middel van blauwzuurcapsules zelfmoord. Na het innemen van de capsules schoot Adolf Hitler zichzelf door zijn hoofd. Maar niet alleen deze drie personen pleegden die nacht zelfmoord. Ongeveer vierduizend andere inwoners van Berlijn pleegden zelfmoord en dat allemaal uit angst voor de Russen.

Overgave

Hitler was dood en er was niet te winnen van de Russen. Bijna alle Duitsers gaven hun verzet tegen de Russen op. Alleen de SS'ers bleven doorvechten voor hun leider. Op 30 april 1945 werd de rode vlag gehesen in Berlijn en alle Duitsers moesten zich overgeven. Ook de SS'ers moesten eraan geloven. Stoppen en overgeven of de Reichstag (Duits regeringsgebouw) zou platgegooid worden. Op 2 mei 1945 gaven de laatste Duitse verdedigers van de stad zich over en was Berlijn in handen van de Russen. De oorlog was voorbij. Hitler was dood en Berlijn was gevallen. De Russen hadden wat ze wilden: Berlijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leefde Adolf Hitler langer dan wij dachten?Leefde Adolf Hitler langer dan wij dachten?Hitler was niet dood, hij leefde nog voort, toen de wereld dacht dat hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door z…
Hitler schedel blijkt niet echtHitler schedel blijkt niet echtHet stuk schedel dat jarenlang als een stuk van Hitlers schedel werd beschouwd, blijkt niet van Hitler te zijn maar van…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Adolf Hitler: tijdens de Eerste WereldoorlogNaast dat Adolf Hitler vooral veel invloed heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij ook betrokken bij de Eers…

WO II: Obergruppenführer Ernst KaltenbrunnerWO II: Obergruppenführer Ernst KaltenbrunnerNaast Heinrich Himmler was Ernst Kaltenbrunner een tweede belangrijke figuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch kennen…
De Emslandkampen tijdens het naziregimeDe 'Emslandkampen' (Eemslandkampen) waren 15 gevangenenkampen in Duitsland niet ver van de grens met Groningen-Drenthe.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Das Bundesarchiv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Berlijn
  • http://www.wikikids.nl/Slag_om_Berlijn
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nero-bevel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler
  • Afbeelding bron 1: US Army, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.