WO II - 6. Nazi’s vallen Rusland binnen

WO II - 6. Nazi’s vallen Rusland binnen De Tweede Wereldoorlog. Na zijn succesvolle aanvallen op Polen en Frankrijk gaat Hitler nu voor een massale aanval op de Sovjet-Unie. Operatie Barbarossa is de grootste aanval ooit.

Nazi’s vallen Rusland binnen

22 juni 1941. Bulderende artillerie en tanks beteken het eind van het uitzichtloze pact tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Hitler ontketent nu z’n blitzkrieg tegen een land waarmee hij op voet van vrede is. De Duitse operatie Barbarossa is het grootste offensief aller tijden. Drie miljoen man rukken op door de gaten die de Panzers in de linies slaan. De Duitse aanval verloopt over drie flanken. De hoofdaanval komt van maarschalk Von Bocks legergroep Midden. Ze zullen oostwaarts trekken, in een tangbeweging naar Smolensk en het rode leger omsluiten en verslaan. Daarna moeten ze door naar Moskou en het Hakenkruis hijsen boven het Kremlin. Na Polen en Frankrijk knakt de Blitzkrieg ook de Russen. Ze vluchten in grote verwarring. Op 29 juni komen de legers van Guderian en Hotz samen in Minsk. Ze omsingelen veertig Russische divisies en nemen 300.000 gevangen. In het zuiden valt Lvov en de eerste Panzergroep rukt al op naar Kiev. Op 3 juli spreekt Stalin via de radio het land toe. Hij zegt dat dit een oorlog is van het volk, niet alleen van het leger. Door de tactiek van de verschroeide aarde mag er niets overblijven voor de Nazi’s. op 5 augustus heeft Legergroep Midden 700.000 Sovjets in de tang bij Smolensk.

De Russische winter, het grootste gevaar

Op 12 augustus vaardigt Hitler richtlijn 34 uit. De Legergroepen Noord en Zuid moeten doorstoten naar Leningrad en de Krim. Hij wil ook, tegen het advies in van z’n staf dat Legergroep Midden z’n opmars staakt om te assisteren. De generaals willen door naar Moskou en het veroveren voor de winter invalt. De Russische wegen zijn al slecht maar worden onbegaanbaar met sneeuw. De sleutel tot succes is mobiliteit. Anders loopt het offensief vast en moeten ze vechten in ’n omgeving waarop ze totaal onvoorbereid zijn. 13 augustus is al het spoor vernietigd tussen Leningrad en de rest van het land. De volgende dag staat Legergroep Noord voor de stad. In het zuiden voegt Guderian, na de omsingeling van Smolensk, zich bij de aanval op Kiev. Op 12 september voegt hij zich bij generaal Von Kleist. Ze omsingelen 600.000 Sovjets op 160 km ten westen van de stad. Allemaal goed nieuws, maar de Duitse staf maakt zich grote zorgen om ’t weer. De eerste sneeuw valt aan het oostfront. 19 september, na het verlies van een half miljoen man moet Rusland Kiev overgeven aan Legergroep Zuid. Voor de Duitsers smaakt de zege bitterzoet. Door het felle Russische verzet zijn ze ruim 100.000 man kwijtgeraakt. Een Duitser zegt: anders dan de Polen en Fransen vechten de Russen tot de laatste man. Op 30 september trekt Guderians Panzergroep 2 richting Moskou. Op 2 oktober gevolgd door Panzergroep 3 en 4 en het 2e, 4e en 9e leger. Hoe dichter de Duitsers Moskou naderen, hoe feller de strijd wordt. Gewend aan eenvoudige, verpletterende zeges, worden ze nu gestuit en leiden ze zware verliezen.

De Sovjets slaan terug

Half november wordt het echt winter en het moreel van de Duitsers is laag. De soldaten zijn slecht gekleed op de kou en hun materieel is steeds minder betrouwbaar. De winter blijkt Ruslands beste bondgenoot. Het eerst verraste Rode Leger kan zich nu hergroeperen. Ze laten de Duitsers langzaam oprukken en bouwen een reservemacht op. Op 2 december krijgen de voorste Duitse eenheden het Kremlin in zicht. De divisies zijn gehalveerd, de mannen gedemoraliseerd en het materieel hapert in de Russische vrieskou. Hun opmars komt tot stilstand. Op 6 december valt de Russische hamer. Over een 800 km lang front lanceren de Sovjets een massale tegenaanval. Maarschalk Zjoekov wil door de Panzerflanken breken, Legergroep Midden isoleren en verslaan. De verzwakte Duitsers buigen onder het geweld van de verse Sovjettroepen. Hitler ziet voor het eerst zijn Wehrmacht wankelen. Tegenover dit verse Rode Leger ziet de Duitse staf de lange winter met angst en beven tegemoet.

Lees verder

© 2012 - 2025 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Operatie Fall Weiss, inval van PolenOp 1 september 1939 viel Nazi-Duitsland onder aanvoering van Adolf Hitler Polen binnen. Dit was het begin van de Tweede…
Etniciteit in Wit-RuslandEtniciteit in Wit-RuslandIn Wit-Rusland wonen heel wat verschillende volken. Door de tijden heen is er heel wat veranderd aan de samenstelling va…
Geschiedenis voor kinderen: Tweede Wereldoorlog in stappenGeschiedenis voor kinderen: Tweede Wereldoorlog in stappenAdolf Hitler had een duidelijk plan in zijn hoofd tijdens de Tweede Wereldoorlog; hij wilde veel landen veroveren en het…
Koude Oorlog: het wantrouwen tussen Oost en WestKoude Oorlog: het wantrouwen tussen Oost en WestDe Koude Oorlog (1945 – 1991) werd gestreden tussen de Sovjet-Unie (SU) en de Verenigde Staten (VS), samen met hun bondg…

Klaas Luidens - Oorlogsslachtoffer uit UlrumOp dinsdagmorgen 25 april 1944 reisden vier jongemannen uit Ulrum, Jan Brondijk, Tobi van Dijk, Jaap Homan en Klaas Luid…
WO II - 5. De Britten en de WoestijnvosWO II - 5. De Britten en de WoestijnvosDe Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben de geallieerden vernederd in Europa. In Noord-Afrika echter behalen ze de eer…
Bronnen en referenties
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 07-06-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.