Griekse mythologie, godin Artemis

Griekse mythologie, godin Artemis Artemis is de tweelingzuster van Apollo en haar vader is Zeus. Zij was aanwezig bij de geboorte van haar broer Apollo. Door de bevalling van haar moeder Leto vroeg Artemis haar vader eeuwig maagd te mogen blijven en godin van de geboorte te mogen zijn. Zij staat onder andere de zwangere vrouw bij, maar toch kon ook Artemis ongenadig straffen.

Algemeen

Gedurende zijn huwelijk met Hera had Zeus regelmatig buitenechtelijke verhoudingen. Zo had hij ooit een relatie met Leto. Leto was zwanger en moest een plek zoeken waar zij haar kind ter wereld kon brengen. Vele landen vreesden de wraak van Hera en weigerden Leto gastvrijheid. Alleen het eiland Delos (ook wel Dilos genoemd) liet Leto toe op zijn grondgebied. Hier schonk Leto het leven aan een tweeling, dochter Artemis en zoon Apollo.

Artemis was de beschermvrouwe van de wilde dieren, en godin van de jacht. Ze was de godin van de geboorte en van de maan. Artemis hield van woeste gebieden, en kwam zelden op de berg Olympus. Met mensen kwam zij bijna nooit in contact.

Haar belangrijkste heiligdom staat in Efeze en wordt beschouwd als één van de zeven oude wereldwonderen. In deze tempel probeerde Paulus na de verrijzenis van Jezus het Christelijke geloof te verkondigen, wat in die tijd een rel veroorzaakte.

Uiterlijk van Artemis

  • Een knappe, lange jonge jager
  • Gekleed in korte tuniek
  • Getooid met pijl en boog
  • Haar honden aan haar voeten
  • Soms met een wassende maan op haar voorhoofd

Artemis godin van de geboorte

Artemis is de oudste van de tweeling. Toen zij geboren was, zag zij de strijd die haar moeder moest leveren bij de geboorte van Apollo. Artemis hielp haar moeder bij deze geboorte en geschokt door de bevalling vroeg zij haar vader Zeus voor eeuwig maagd te mogen blijven. Tevens vroeg zij om alle vrouwen die moesten bevallen te mogen bijstaan.

Als beschermvrouw van de vrouwen, waakte Artemis vooral over de puberende meisjes, barende vrouwen en maagden.

Artemis en vrouwen

Artemis gaf de voorkeur aan het gezelschap van vrouwen boven die van mannen. Haar gevolg bestond dan ook uit zestig Oceaniden, nimfen en sterfelijken, allen dienden maagd te zijn (en blijven). Ook is er een associatie met het krijgsvrouwenvolk de Amazones. Deze Amazones sliepen slechts éénmaal per jaar met een man. Kwam uit deze nacht een zoon voort, werd deze gelijk om het leven gebracht, dochters mochten blijven leven.

Genadeloosheid

Artmis deed alles voor vrouwen, verbraken zij echter hun kuisheid dan trok Artemis haar handen van hen af. Prinses Callisto maakte ook deel uit van het gevolg van de godin. Natuurlijk liet Zeus zijn oog op haar vallen, veranderde zichzelf in Artemis en verleidde de jonge maagd. Het duurde niet lang of Artemis kwam erachter dat Calisto zwanger was. Ondanks de uitleg van Zeus weigerde Artemis Callisto te helpen. Ze veranderde de zwangere vrouw in een beer en bleef op haar jagen. Zeus kreeg medelijden met zijn voormalige minnares en plaatste haar, samen met haar zoon, aan de hemel. Zij zijn beter bekend als de grote en de kleine beer.

Prins Actaeon was ook een volgeling van Artemis. Hij had een kuisheidsgelofte afgelegd, maar had de pech de godin naakt te zien toen zij (tijdens een jachtpartij) een bad in het bos nam. Zonder pardon veranderd Artemis hem in een hert en werd hij door zijn eigen meute honden gedood.

De Trojaanse oorlog

Ook Artemis heeft met de Trojaanse oorlog te maken. Koning Agamemnon was onderweg naar Troje om zijn vrouw terug te halen. Hij had vrij opschepperig gezegd dat hij een betere jager zou zijn dan Artemis. Deze nam gelijk wraak door de wind stil te leggen, waardoor de schepen niet meer vooruit kwamen. In ruil voor wind eiste zij de dochter van de koning als offer. Agememnon liet zijn dochter naar het altaar brengen, waar Artemis medelijden met haar kreeg en haar spaarde. Zij werd wel een dienares van de godin.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse goden: ArtemisGriekse goden: ArtemisArtemis is in de Griekse mythologie de godin van de jacht, va de kuisheid en die van de maan. Hier info over haar geboor…
De nachtelijke hemel: achtergrond van bekende sterrenbeeldenDe nachtelijke hemel: achtergrond van bekende sterrenbeeldenAls je ’s nachts naar boven kijkt, kun je een prachtige sterrenhemel zien. Maar dat wordt tegenwoordig wel steeds minder…
Mythen en Sagen - De Trojaanse OorlogMythen en Sagen - De Trojaanse OorlogDe legende over de Trojaanse Oorlog is bij de meeste mensen bekend. Het verhaal is verfilmd in de Hollywoodfilm "Troy",…
De Maan godinnen Artemis en HekateDe Maan godinnen Artemis en HekateMaangodinnen stammen uit oeroude mythologieën en zijn daarin traditioneel verbonden met de cultus van de Moedergodin. De…

Griekse mythologie, god DionysusDe god van de wijn is Dionysus, althans in de Griekse mythologie. Zijn Romeinse naam is Bacchus. Hij was een graag aanbe…
Griekse mythologie, god HadesHades kreeg van zijn vader Cronus het rijk van de onderwereld toebedeeld. Hij werd dus god van de dood, maar ook van de…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-09-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.