WO II - 3. Japan: invasie in China en spanning met Amerika

De Tweede Wereldoorlog. Japan is druk bezig geweest haar leger te vergroten. Nu is de tijd gekomen om China binnen te vallen. Hier begaan ze de vreselijkste misdaden.

Invasie van Mantsjoerije

18 september 1931, Mantsjoerije. Het Japanse leger valt zondergoedkeuring van de regering de Chinese provincie binnen na sabotage van de Japanse spoorlijn. Het Chinese verzet is ongeorganiseerd. Begin 1932 hebben de japanners de provincie stevig in handen. China biedt zo weinig verzet omdat het kampt met een burgeroorlog. Tjiang Kai-Sjeks nationalisten strijden tegen de communisten van Mao Zedong. De generaal heeft meer aandacht voor Mao dan voor de japanners. Japan verklaart Mantsjoerije onafhankelijk en doopt het om tot Mantsjoekwo. De Volkenbond veroordeelt het, maar is te verdeeld om er iets aan te doen. Tjiang blijft voornamelijk strijden tegen de communisten ondanks vele schermutselingen met de japanners. Tot 7 juli 1937. Dan lanceren de Japanse troepen een groots offensief op Peking. De strijd is fel en op de 28e hebben ze de oude Chinese hoofdstad in handen. Op 13 augustus valt de Japanse krijgsmacht de kuststad Sjanghai aan. Ze zetten 200.000 manschappen in. De chinezen bieden drie maanden lang verzet maar op 8 november valt de stad. Het Japanse leger trekt landinwaarts en verovert Suzhou en Hangzhou.

Het bloedbad

Langs de Yangzi rukken ze op naar de provinciehoofdstad Nanking. Als de vijand nadert, verplaatst Tjiang z’n regering naar Chongqing. De Japanse luchtmacht bombardeert burgerdoelen in Nanking. Het leger verplettert de slecht getrainde Chinese verdedigingsmacht. De val van de stad wordt gevolgd door een golf van wreedheden. Duizenden vrouwen worden verkracht of gedwongen tot seksslavernij. 40.000 burgers worden gemarteld en gedood. Vrouwen en kinderen worden levend begraven. De wereld is woedend en veroordeelt deze ‘verkrachting van Nanking’.

Japanners trekken verder

In 1938 rukken de Japanners gestaag op. Ze trekken zuidwaarts richting de Gele rivier. Langs de Yangzi trekken ze landinwaarts en nemen Hankou in op 25 oktober. Hoewel ze relatief makkelijk oprukken behalen ze zelden een grote zege. De Chinezen lossen steeds in het niets op en duiken vervolgens op als guerrilla-eenheden. Eind 1939 begint Japan in te zien dat een snelle overwinning niet mogelijk is. Het besluit Tjiang vrede aan te bieden en de economische vruchten te plukken van de bezette gebieden. Tjiang legt elk vredesaanbod naast zich neer. Met ’n lucht en zeeblokkade belemmert Japan dan de bevoorrading van China. Tjiang doet niets en kijkt naar de buitenwereld. De Japanse agressie en de onrust in europa zal spoedig leiden tot een wereldoorlog. Dan zullen de geallieerden hem wel te hulp schieten en zal hij de Japanse bezetter echt kunnen bestrijden.

Oplopende spanning in Pacific

14 juli 1940. Er zijn al tientallen jaren spanningen tussen de VS en Japan in de Pacific. De Japanners achten zich een superieur ras, voorbestemd om te heersen in Azië. Amerika, waartoe ook Hawaï en de Filippijnen behoren denkt dat Azië onder Japan afgesloten zal worden voor de buitenlandse handel. Japan krijgt een nieuwe regering. Een kabinet van militante nationalisten die uit zijn op verovering. Dat blijkt wel uit de buitenlanddoelstellingen. Zegevieren in China, uitbreiding van Japan zuidwaarts en het inperken van de Amerikaanse invloed in de regio. Op 27 september tekent Japan het Driemogendhedenpact met Duitsland en Italië. Het pact vereist geen directe bijstand aan Hitler in Europa maar Japan hoopt dat de dreiging van een wereldoorlog de VS zal intimideren. Het pact maakt echter sterke anti-Japanse gevoelens los in Amerika. Roosevelt verstrekt leningen aan China zodat het Japan beter kan bestrijden en maakt duidelijk dat Amerika bereid is de Filippijnen te beschermen. In hun veroverzucht trachten de japanners mineralen af te persen van Nederlands- Indië. Als Indië geen olie en bauxiet levert, zal Japan de eilanden innemen. Sommige japanners menen dat ’n inval een Amerikaanse reactie zal uitlokken. Het kabinet beveelt tot een inlichtingenoperatie om de Amerikaanse vloot in de Pacific in de gaten te houden. De diplomatieke impasse tussen de VS en Japan duurt voort. In januari 1941 ziet de Japanse marineleiding de noodzaak van een voorzorgsaanval op de Amerikaanse vloot bij Hawaï. Het idee van oorlog met Amerika is beangstigend. Keizer Hirohito spreekt geen veto uit maar verzoekt de diplomatieke reconciliatiepogingen op te voeren. In mei 1940 belooft Thailand zich niet aan te sluiten bij vijanden van Japan. Nu het geen bastion meer vormt tegen Japanse expansie staat de deur open voor de Japanse bezetting van zuid-Indochina. Japan aarzelt niet.

Onderhandelingen

De Japanse oorlogsvoorbereidingen gaan door in de zomer en herfst van 1941. Op 5 november besluit men tot ’n laatste diplomatieke vredespoging met de VS. Maar de militaristen vinden dat de besprekingen niet eeuwig mogen duren. Als er geen gunstig akkoord komt voor 1 december zal de Japanse strijdmacht zuidwaarts trekken. Dit besluit om zich naar en daarna op Amerikaans grondgebied te begeven impliceert onvermijdelijk dat Japan Amerika dichter bij huis zal aanvallen, op Hawaï. Op 20 november legt de ambassadeur het Japanse vredesvoorstel neer. Als Amerika het handelsembargo beëindigt, Japanse tegoeden in de VS vrijgeeft, Japan van olie voorziet en Japan z’n gang laat gaan in China, verlaat Japan Indochina en staat het vrijhandel toe in Nederlands-Indie. Tokio acht ’t voorstel redelijk, maar in Washington wordt ’t lauw ontvangen. Amerika weet van onderschepte berichten dat weigering zal leiden tot een snelle Japanse aanval. Maar het idee om Japan bij te staan in China is zo weerzinwekkend dat men het aanbod naast zich neer legt. Amerika doet een tegenvoorstel op 26 november. Het eist dat Japan de Chinese regering van Tjiang Kai-Sjek erkent. Op 1 december, terwijl Amerika wacht op het Japanse antwoord ontvangt de Japanse ambassade een angstig bericht. De diplomaten moeten alle documenten en codeapparatuur vernietigen. De diplomaten gehoorzamen maar weten maar al te goed wat dit betekent voor de betrekkingen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WO II - 12. Japan breidt zijn rijk uitWO II - 12. Japan breidt zijn rijk uitDe Tweede Wereldoorlog. Nadat Japan Mantsjoerije veroverde en andere gebieden in de buurt van China heeft het de haven v…
Keizer Hirohito en de Tweede WereldoorlogKeizer Hirohito en de Tweede WereldoorlogHirohito was keizer van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn rol daarin is altijd onduidelijk geweest. Soms word…
Vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog - Mitsubishi A6M ZeroVliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog - Mitsubishi A6M ZeroDe Mitsubishi A6M Zero (afgekort Zero) was een jager uit de Tweede Wereldoorlog aan Japanse zijde. Tijdens de oorlog maa…
Tweede Wereldoorlog Japan: Generaal Hideki TojoGeneraal Hideki Tojo, ook wel bekend als Kamisori (het Scheermes), was tijdens de Tweede Wereldoorlog minster-president…

WO II - 2. De Amerikaanse legeropbouwDe Tweede Wereldoorlog. Voor de Verenigde Staten onder leiding van president Roosevelt is de oorlog ver weg. Toch begint…
WO II - 1. Chamberlain: Hitler wil vredeDe Tweede Wereldoorlog. Hitler zoekt steeds de grenzen op, zowel in Oostenrijk als in Tsjechië. Waarom wordt hij niet to…
Bronnen en referenties
  • WWII the complete history
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 07-06-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.