mijn kijk op

Sinterklaas heeft al heel lang witte en zwarte pieten

Sinterklaas heeft al heel lang witte en zwarte pieten Sinterklaas en vooral zijn Zwarte Piet zitten de laatste jaren in het verdomhoekje. Steeds opnieuw, en vooral tegen de sinterklaastijd, laait de discussie over de figuur van Zwarte Piet in alle hevigheid op. De media smullen ervan en wakkeren de discussie van alle kanten stevig aan. De weerstand tegen Zwarte Piet komt vooral uit de Randstad. De tegenstanders van het feest lijken echter niet te begrijpen waar het echt om gaat en weten blijkbaar ook niet dat Sinterklaas al heel lang met witte en Zwarte Pieten werkt. Geen wonder, want elke ochtend zijn alle Pieten even zwart. Zij zijn immers diverse schoorstenen in geweest om zoveel mogelijk kinderen een verrassing in hun schoentje te bezorgen. Daarbij blijft het dan niet bij een veeg. Nee. De Pieten zijn echt zwart van het roet in de schoorstenen.

Het sinterklaasfeest is een kinderfeest

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn de kern van het Nederlandse kinderfeest. Zwarte Pieten zijn de vrolijke noten binnen het sinterklaasfeest. Ze maken grappen, brengen kinderen cadeautjes, rennen over de daken en zijn gul met het strooien van snoep en pepernoten. Ze zijn de vrolijke noot van het hele feest. Het is folklore, niet meer en niet minder.

Dezelfde figuur is in Iran uitgeroepen als cultureel erfgoed

Kijk eens op internet naar een soortgelijk feest in Iran. Ook daar is een zwarte man die aan het einde van het jaar langs de huizen gaat, cadeautjes brengt en iedereen aanzet tot het verbranden van oude kleding en dergelijke. Ook in Iran blijkt er tegenstand te zijn, maar de zwarte man in Iran wordt zwart van de rook. In elk geval heeft de VN daar geen weerstand tegen ontwikkeld. Waarom wel in Nederland?

Zwarte Piet wordt al jaren lang zwart van de schoorsteen

Al zorgen we voor zwarte Pieten, witte Pieten, blauwe Pieten, rode Pieten en gele Pieten, ze worden tijdens hun werk allemaal even zwart vanwege het roet in de schoorstenen en moeten elke ochtend onder de douche. Wie in de douches van de Sint zou gaan kijken, zou daar gegarandeerd heel veel witte Pieten zien staan die het enorm leuk vinden om het werk van Zwarte Piet te verrichten en wat is daar mis mee?

Een Zwarte Piet is 's nachts moeilijker te ontdekken dan een witte

Zwarte Pieten zijn in het donker en vooral bij maanlicht ook minder goed op het dak te zien. Ze worden dan ook nooit ontdekt door de kinderen die s nachts uit het raam kijken om te zien of Piet hun huis al bezoekt. Witte en gekleurde Pieten zouden veel beter te zien zijn en kunnen het verhaal dan ook niet goed in stand houden. Zwarte Pieten kunnen echter ongezien hun goede werk verrichten.

Sinterklaas komt oorspronkelijk uit Turkije

Sinterklaas komt van origine uit de stad Mira in Turkije. Hij was daar bisschop. Een bisschop die opkwam voor de arme kinderen. Hij woont tegenwoordig in Madrid. Hij is dus een Turk die compleet ingeburgerd is in Europa, net als de Zwarte Pieten. Aangezien hij niet alle kinderen in zijn eentje kan bezoeken heeft hij witte en zwarte Pieten om hem te helpen en zelfs ook hulpsinterklazen. Alle witte en zwarte Pieten zijn echter elke ochtend even zwart.

Het is een eer om Zwarte Piet te mogen zijn

Nederlandse blanke mensen laten zich vaak omtoveren tot Zwarte Pieten en vinden het heel leuk om Zwarte Piet te mogen zijn, cadeautjes en snoep te mogen uitdelen en kinderen plezier te geven. Een lelijke achterliggende gedachte ligt daar niet aan ten grondslag. Wie zich gediscrimineerd voelt is vermoedelijk niet echt thuis in Nederland en begrijpt niets van het mooie, eeuwenoude kinderfeest. Jammer voor diegenen die zich eraan storen. Het is niet nodig en ver gezocht. Zwarte Piet is een kindervriend. Niet meer en niet minder, net als Sinterklaas.

Andere kleuren voor zwarte pieten

Zwarte Piet krijgt vanwege de discussie soms andere kleuren van de lippen, de huid of zelfs andere kleding opgedrongen. Dan is het echter niet meer de originele "Zwarte Piet", maar lijkt Piet met al die kleurtjes meer op een geschminkte clown. Moet het dan nu Sinterklaas en de clowns worden? Elke Zwarte Piet heeft dan alle recht om zich gediscrimineerd te voelen. Mogelijk zijn er dan minder liefhebbers die het ambt van Zwarte Piet nog willen uitdragen en dat zou elk kind in Nederland, blank of donker gekleurd, niet leuk vinden.

Laat de kinderen eens kiezen

Laat daarom eens een enquête onder de kinderen houden over het behoud van Zwarte Piet. Tenslotte is het een kinderfeest en zouden de kinderen daar hun oordeel over moeten geven en niet de volwassenen. Zij vinden Zwarte Piet leuk en moeten lachen om de capriolen en grappen van de figuur. Ze drommen samen om hem heen om snoepjes en pepernoten te ontvangen.

Heel goed om over na te denken

De slavernijperiode was nu eenmaal niet de beste periode uit de geschiedenis, maar wanneer houdt het aanpraten van schuld eigenlijk op? Nooit? In dat geval moeten wij de Romeinen toch ook eens om een schadevergoeding en een erkenning van schuld vragen, want hoeveel Germanen zijn er toen niet als slaaf mee naar Rome genomen om daar aan voor de betere stand te werken? Half Rome is daarmee opgebouwd, maar daar heeft niemand het meer over. Het staat in de geschiedenisboekjes en dat is voldoende. Het is verleden tijd. Ook de slavernij hoort in de geschiedenisboekjes thuis. Het hoort bij het verleden van Nederland en beslist niet bij het beste stuk. Geen enkele Nederlander van nu heeft echter iets met de slavernij te maken.

De slavernij is geschiedenis en niets van deze tijd

De slavernij is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, maar dat is het dan ook: geschiedenis. Zwarte Piet is geen geschiedenisfiguur, maar een kindervriend die hoog gewaardeerd wordt door alle kinderen. Volwassenen die zelf hun kinderen verkeerd voorlichten zorgen ervoor dat hun kind een verkeerde voorstelling van Zwarte Piet krijgt. Zij vergallen in feite het plezier van hun eigen kind in het Nederlandse feest.

Rode haren, krullen en het Nederlandse rood, wit en blauw

Moeten kinderen en volwassenen met rode haren zich niet opgelaten voelen door Pieten met rode haren? Kinderen met rode haren worden al vaak voor vuurtoren uitgescholden. Daarnaast hebben ook blanke jongens vaak een echte krullenkop. Die krullenkop is dus geen discriminatie. Een Zwarte Piet met sluik haar ziet er zelfs saai uit en een baret met de Nederlandse kleuren is helemaal fout: Zwarte Piet woont met de Sint in Spanje en draagt een Spaanse baret en Spaanse kleding.

Het originele feest wordt beïnvloed door anders gekleurde of witte Pieten

Denk eens aan de kinderen! Zij zullen veel sneller iemand uit hun familie en/of kennissen herkennen als Piet. Hun vader, oom en tante hoeven zich dan niet meer te verkleden, want ze zijn meteen te herkennen en voor het kind is de lol er dan wel van af. De Piet met de schoorsteenvegen is dus geen goed idee, want ook hij/zij is snel te herkennen. Op die manier verliezen kinderen al heel vroeg het geloof in de Sint en het hele feest. Dat zou toch enorm jammer zijn.

Ook donkere kindjes vinden het sinterklaasfeest leuk

Bij de intocht van Sinterklaas is vaak een hele wit, bruin en zwart gekleurde bevolking aanwezig en alle kinderen roepen dan vrolijk naar de Sint en zijn Pieten. Er is dan geen verschil tussen wit, bruin of zwart getinte kinderen. Alle kinderen zijn opgewonden en verheugen zich op het cadeautjesfeest. Samen zingen ze sinterklaasliedjes. Ook de bruine en donker gekleurde kinderen willen graag van het feest genieten.

Geef de kinderen hun plezier

Neem het hen niet af. Zet hen niet zelf het idee van discriminatie in hun hoofd. Ouders die dat doen, nemen hun eigen kind het leuke cadeautjesfeest af. Zij kunnen niet meer onbezwaard met hun klasgenootjes genieten van de sinterklaas tijd. Er hoeft niets te veranderen. Sint blijft Sint en Piet blijft Piet. Een Piet zonder problemen. In elk geval voor wie zich Nederlander voelt.

Het is en blijft een kinderfeest waar elk kind plezier van heeft

Het is tijd dat deze discussie ophoudt. Het feest is een deel van de Nederlandse cultuur. Niet meer en niet minder en dat moet zo blijven, met alles erop en eraan. Wie zich vernederd voelt door het verschijnsel "Piet" moet misschien wat aan het opbouwen van het eigen zelfvertrouwen doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…

Het hart als symboolHet hart als symboolHet hart heeft in veel culturen een symbolische betekenis. Een wereldwijde betekenis van het hart is symbool van de lief…
Museumjaarkaart: musea die meedoen (per provincie)Museumjaarkaart: musea die meedoen (per provincie)Een bezoek aan een museum is erg leuk, maar de kosten kunnen behoorlijk oplopen. De Stichting Museumkaart (een ongesubsi…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.