Juan Carlos – Koning van Spanje

Juan Carlos – Koning van Spanje Juan Carlos, Koning van Spanje, abdiceerde op 2 juni 2014. Na bijna 40 jaar op de troon gaf hij het koningschap over aan zijn zoon Felipe. Spanje is een van de zeven koninkrijken van Europa. Juan Carlos is getrouwd met Sophie van Griekenland en samen kregen ze drie kinderen, twee dochters en een zoon. Felipe is de jongste van de drie. Juan Carlos komt verschillende malen wat ongelukkig in het nieuws. Zo ging hij op een kwalijk moment op olifantenjacht en zou hij een buitenechtelijk kind in België hebben. Na zijn abdicatie behielden hij en zijn vrouw Sophie de titels van Koning en Koningin.

De Koning van Spanje


Juan Carlos van Spanje

Juan Carlos werd geboren in 1938. Hij trouwde in 1962 met Sophie van Griekenland. Ze kregen samen drie kinderen: Elena, Christina en Felipe. Felipe is het derde kind maar de Spaanse troonopvolging geeft de voorkeur voor mannen boven vrouwen.
Juan Carlos werd koning na de periode Franco en het leek erop dat hij als Juan Carlos I marionet van de dictator zou worden. Dat liet de koning niet gebeuren. Hij drukte een militaire coupe de kop in en gaf inhoud aan de Spaanse democratie.
Toen hij werd geboren op 5 januari 1938 leek het er niet op dat hij eens op de troon zou zitten. Franco had het land in een ijzeren greep en sinds de jaren 20 was er in Spanje geen sprake meer van een democratie. Franco koos Juan Carlos zelf als zijn opvolger en gaf hem eigenhandig een scholing tot staatshoofd. Het was Franco’s bedoeling dat de jonge koning zijn ultraconservatieve regime voortzette.

Koning

Juan Carlos had een andere agenda. Zonder medeweten van Franco stak hij zijn licht op bij oppositieleden die hervorming van Spanje voorstonden. In 1975 stierf Franco en toen werd Juan Carlos koning van Spanje. Het duurde daarna niet lang meer eer hij hervormingen doorvoerde, die hem een gewaardeerd staatshoofd maakte. In 1977 werden er algemene verkiezingen gehouden en in 1978 werd een nieuwe Spaanse grondwet geratificeerd.

Staatsgreep door Guardia Civil

Bij een groot deel van de Spanjaarden was de koning geliefd vanwege het invoeren van een moderne democratie, maar de militaire leiding was er minder gelukkig mee. De Guardia Civil, onder leiding van luitenant kolonel Tejero Molina deed een greep naar de macht. Op 23 februari 1981 vielen ze gewapend een zitting van het parlement (Cortes) binnen. De militairen rekenden op de koning, maar die wilde niets van deze ondemocratische actie weten. Integendeel, hij verzette zich fel tegen de staatsgreep. De volksvertegenwoordigers werden door de rechtse opstandelingen achttien uur lang in gijzeling gehouden. Niet alle militaire commandanten schaarden zich achter de opstandelingen. De koning kon rekenen op de belangrijkste legercommandant en de staatsomroep stond achter hem. Hij kreeg de gelegenheid een toespraak op de televisie te houden waarin hij steun vroeg voor de regering en de opstandige militairen opdroeg het parlementsgebouw te verlaten en terug te gaan naar hun kazernes.

Olifantenjacht

Het leverde Juan Carlos grote steun en op. De laatste jaren kwamen er scheurtjes in zijn populariteit. Hij doet een aantal onverstandige zetten. In 2012 gaat de koning op een peperdure olifantenjacht in Botswana, terwijl zijn land zucht onder een economische crisis. Het werd hem niet in dank afgenomen en zijn populariteit daalde. Het feit dat hij jarenlang een minnares had deed zijn krediet nog meer slinken.

Juan Carlos van Bourbon en Felipe

De Spaanse koning kwakkelt met zijn gezondheid. Hij is broos geworden, zeker na een valpartij in de badkamer. Hij moest daarna een reeks operaties ondergaan.
Juan Carlos, zijn volledige naam is Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias treedt op 2 juni 2014 af ten gunste van zijn zoon Felipe de Borbón y Grecia. Felipe is in 1968 geboren.

Koningshuizen

Juan Carlos van het Spaanse Huis van Bourbon heeft banden met vrijwel alle Europese koningshuizen.
De Europese koningshuizen zijn (juni 2014):
Land Huis van Vorst Troonopvolger
BelgiëSaksen-Coburg-Gotha (sinds 1920 heet het Van België)FilipElizabeth
DenemarkenSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-OldenburgMargaretheFrederik
Groot-BrittanniëSaksen-Coburg-Gotha (sinds 1917 het Windsor)ElizabethCharles
NederlandOranje-NassauWillem-AlexanderAmalia
NoorwegenSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-OldenburgHarold VHaakon
SpanjeBourbonFelipe
ZwedenBernadotteCarl GustafVictoria

Prins en Groothertog

Europa kent nog twee Prinsdommen en een Groothertogdom.
Vorstenhuis Huis van Vorst
Groothertogelijk Huis van LuxemburgNassau-WeilburgHenri
Prinselijk Huis van LiechtensteinLiechtensteinHans Adam II
Prinselijk Huis van MonacoGrimaldoAlbert II

11 maart 2015
In 2014 en 2015 komt de voormalige Spaanse koning in het nieuws vanwege een Belgische vrouw die beweert zijn buitenechtelijke dochter te zijn. Ze eist een DNA-test, maar het Spaanse hooggerechtshof wijst die af. De 48-jarige Ingrid Sartiau stelt dat Juan Carlos in 1965 in Marbella een affaire had met haar moeder. Ze bezit een notariële akte die daarover bewijs zou bevatten.
Van de Spaanse rechtbank mocht ze de DNA-test laten doen, het hooggerechtshof besliste anders. Er zitten teveel tegenstrijdigheden en ongerijmdheden in haar verklaring, volgens de rechter. Juan Carlos kon tijdens zijn koningsschap niet vervolgd worden vanwege koninklijke rechtsbescherming. Na zijn abdicatie viel die weg en toen kwam Sartiau met haar eis. Koning Felipe heeft geen commentaar gegeven op het verhaal van zijn mogelijke halfzuster.

Lees verder

© 2014 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spanje: Politieke indeling: Het staatshoofdHet staatshoofd van Spanje is de Koning. De Spaanse Koning is Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. Zijn erfgenaam op de S…
Mannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderMannelijke collega’s van Koning Willem-AlexanderEr zijn in de wereld nog vijf personen die koning zijn. De koningshuizen hebben ieder hun eigen geschiedenis en verschil…
Familie de BourbonDe Franse troon wordt door verschillende families geclaimd. De legitimisten hangen de familie Bourbon aan. Louis Alphons…

Koningin Sophie en Koning Willem III - gescheiden levensNa hun scheiding van tafel en bed, in 1855, gingen Koning Willem III en Koningin Sophie zoveel mogelijk hun eigen gang.…
Gereformeerden - ook in Amerika en CanadaDe Afscheiding van 1834 onder leiding van Hendrik De Cock begon in Ulrum (Noordwest-Groningen) - het begin van alle kerk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Government Of Spain, SanchoPanzaXXI, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.nos.nl/koningshuis/video/362989-verontwaardiging-na-olifantenjacht-juan-carlos.html geraadpleegd op 3 juni 2014
  • www.nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Europese_soevereine_huizen geraadpleegd op 3 juni 2014
  • www.nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Carlos_I_van_Spanje geraadpleegd op 3 juni 2014
  • www.nl.wikipedia.org/wiki/Felipe_van_Spanje geraadpleegd op 3 juni 2014
  • Leeuwarder Courant
  • http://nos.nl/artikel/2024129-juan-carlos-komt-onder-dna-test-uit.html geraadpleegd op 13 maart 2015
  • Afbeelding bron 1: Sebastián Piñera-Juan Carlos I de Borbón.jpg: Gobierno de Chile derivative work: César, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-03-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.