Wie was Attila de Hun?

Wie was Attila de Hun? Het binnendringen vanuit het Oosten van grote groepen onbekende angstaanjagende mensen op snelle, ruige paarden zorgden in de 5de eeuw voor een ongekende angstgolf in Europa. Wie waren deze woeste groepen waartegen de garnizoenen van het afbrokkelende Romeinse Rijk geen verweerd hadden? Wie was Atilla de Hun? Waarom noemden ze hem Gesel Gods? Waarom konden de Hunnen zo lang ongestoord huishouden in Europa?

Wie waren de Hunnen?

Littekens aanbrengen bij baby's

Jordanes, een Gotische geschiedschrijver, beschreef de Hunnen als een volk met veel zware littekens op hun gezicht. Die littekens wekten afschuw op bij velen. Hij schreef: “Bij hun pasgeborenen brengen ze littekens aan in het gezicht zodat ze al verwondingen hebben nog voor ze moedermelk proeven. Ten aanzien van hun eigen kinderen zijn ze reeds onmenselijk.” De werkelijke reden dat ze dit deden was om baardgroei bij jongens op latere leeftijd tegen te gaan.

Paarden waren belangrijk voor de Hunnen

Hunnen waren onafscheidelijk van hun paarden. Zo aten, dronken en sliepen ze al rijdend. Rauw vlees warmden ze tussen hun dijen en de rug van het paard voor ze die op aten. Toen de Hunnen, via het Zwarte Zeegebied, Europa binnenvielen, ging dit gepaard met plunderingen, moordpartijen en verkrachtingen.

 Attila, de gesel gods! / Bron: Mór Than, Wikimedia Commons (Publiek domein) Attila, de gesel gods! / Bron: Mór Than, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gesel Gods

Inval van de Hunnen, een straf van god?

Veel volkeren vielen Europa binnen maar bij de Hunnen liep het anders dan de anderen. Het leek alsof elke redelijkheid ver te zoeken was bij deze stam. Vooral nonnenkloosters vonden de Hunnen een hemelse traktatie. Vandaar dat hun aanvallen gezien werden als een straf van god. Ook slachtten ze kinderen en oude mensen zonder scrupules.

Zelfmoord van de koning der Goten in combinatie met een bedrevenheid in oorlogsvoering

Bij het zien van de Hunnen pleegt de Gotenkoning Ermanarik, zelfs zelfmoord. Zijn opvolgers streden tegen de Hunnen maar vonden geen antwoord op hun manier van oorlogsvoering. Op hun paarden waren ze uiterst beweeglijk en al rijdend schoten ze wolken pijlen af op de in slagorde opgestelde tegenstanders. Ze gebruikten ook korte zwaarden om het werk af te maken. Hun paarden konden heel wat aan en hadden geen wegen nodig om beweeglijk te zijn.

Zo versloegen ze eerst de Ostrogoten, daarna de Visigoten en uiteindelijk bestreden ze de Goten die het Romeinse Rijk binnenvluchtten onder leiding van Alarik.

 Het rijk van de Hunnen werd steeds groter / Bron: Ajvol, Wikimedia Commons (Publiek domein) Het rijk van de Hunnen werd steeds groter / Bron: Ajvol, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waarom plunderden de Hunnen Europa?

Door honger gedreven

Na een aantal strenge winters rond 375 in de Aziatische steppe meegemaakt te hebben werden de Hunnen door honger gedreven om andere gebieden op te zoeken. Oorspronkelijk begonnen verschillende groepen het gebied binnen te vallen dat zich strekte van de Oostzee tot diep in de Balkan.

Goudkoorts

Ze vonden heel wat eten in Europa maar werden meer gefascineerd door goud. Met goud konden ze alles kopen en dat kwam hen goed uit. Als rondtrekkende nomaden konden ze niet veel buit meeslepen maar ze konden het wel gebruiken om datgene te krijgen wat ze wilden. Zo dwongen ze 300 kilo per jaar af van de Oost-Romeinse keizer. Indien hij weigerde zouden ze het uitvechten in een oorlog. Omdat de angst voor oorlogsvoering tegen de Hunnen zo groot was, deed de keizer wat hem was gevraagd. Rugila was op dat ogenblik de leider van de Hunnen die eenheid bracht en de eisen tegenover andere stammen of rijken stelde. Toen hij stierf werd hij opgevolgd door zijn neef, Attila de Hun.

Wie was Attila de Hun?

Hij werd beschreven als een korte gedrongen man met een groot hoofd en een dunne baard. Zijn platte neus en kleine ogen verraden zijn Aziatische afkomst. Hij was heel bijgelovig en wantrouwig tegen redelijke argumenten. Hij werd door zijn volk ‘vadertje’ genoemd en hield ervan om grote banketten te organiseren waarbij zijn gasten vorstelijk werden onthaald.
Maar Attila was vooral een krijgsheer die zich bekwaamd had in moord en doodslag. Zo vermoordde hij zijn eigen broer om alleen aan de macht te kunnen komen. Hij deed dit nadat hij reeds 10 jaar de macht met hem deelde toen zijn oom gestorven was. Ook de twee prinsen uit dezelfde Hunse heersersclan die eigenlijk het recht hadden om mee te regeren, liet hij doden.

Atilla wou zijn rijk vergroten. Hij viel dan ook het WRR binnen na meerder ontwikkelingen.  / Bron: Ulpiano Checa, Wikimedia Commons (Publiek domein)Atilla wou zijn rijk vergroten. Hij viel dan ook het WRR binnen na meerder ontwikkelingen. / Bron: Ulpiano Checa, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Attila probeerde zijn macht en rijkdom uit te breiden

Toen hij nog samen de macht deelde met zijn broer Bleda versterkte Attila de relaties met de volkeren die de Hunnen ondertussen onder de voet hadden gelopen. De bondgenoten betaalden jaarlijks met goud. Toen de Oost-Romeinse keizer Marcianus weigerde om nog langer te betalen, richtte Attila zijn pijlen op het West-Romeinse Rijk. De keizer, Valentinianus, was namelijk zwak. Bij het ontvangen van een brief van Honoria, de zus van Valentinianus, die hem om hulp smeekte, had Attila het perfecte excuus om het Rijk ook binnen te vallen. Honoria vroeg hem om hulp omdat ze na een buitenechtelijke zwangerschap werd opgesloten en moest leven tussen eunuchen. In ruil voor zijn hulp bood ze zich aan als zijn vrouw. Uiteraard gaf Attila gehoor aan de hulpkreet. Hij wou niet enkel Honoria maar ook de macht over haar toekomstig regeergebied. Toen ze echter op hooghartige wijze weigerde, viel hij in 451 het West-Romeinse Rijk binnen. Hij wou het rijke Gallië. Hij wist echter niet wat hem daar te wachten stond.

Gallië, een struikelblok voor Attila

Wederzijdse haat

In het gebied van de Belgen, Midden-Gallië en de Bourgondiërs, iets zuidelijker gelegen, wist men al wie de Hunnen waren. Hunse troepen hadden er reeds in 437 een bloedbad aangericht waarbij 20.000 Bourgondische krijgers en hun koning werden afgeslacht. Kroniekschrijvers beweren dat dit gebeurde nadat Bourgondiërs zeven jaar daarvoor een massaslachting hadden veroorzaakt tijdens een feest van de Hunnen. Beide zaken zullen leiden tot wederzijdse haat tussen beide volkeren.

Visigoten

Ook de Visigoten wilden wraak nemen op de Hunnen. Ze hadden in 376 hun gebied rond de Zwarte Zee moeten verlaten onder druk en bedreigingen van de Hunnen. Na lang rondzwerven in het Romeinse Rijk hadden ze eindelijk min of meer een eigen gebied gevonden in Zuid-Gallië en wilden dit niet nog eens kwijtraken aan de Hunnen.

Franken en Alamannen zoeken bondgenoten

Ook de Franken en Alamannen wensten hun gebied met hand en tand te verdedigen. Samen met de Visigoten, Belgen en de Bourgondiërs zouden ze strijden tegen de Hunnen onder leiding van Flavius Aetius. Nadat de Hunnen Metz hadden geplunderd sloegen de troepen van Aetius toe in Orleans. De Hunnen trokken zich terug op de Catalaunische Velden om er de strijd te voeren die hun toekomst zou bepalen! De Hunnen leden er zware verliezen trokken zich terug. Een jaar later vielen ze echter Italië binnen.

Einde van Attila de Hun

Zoals reeds eerder vermeld gaf Attila graag banketten met heel wat drank die tijdens zo’n feest vloeide. Nu werd dit ook zijn dood. Hij zou na zo’n banket stomdronken in zijn eigen bloed zijn gestikt nadat hij die nacht een bloedneus kreeg. Hij stierf dus als grote krijgsheer niet op een slagveld maar gewoon in zijn slaap. Na zijn dood kwam er ook een einde aan de machtige Hunnen. Een opstand onder de onderdanen van de Hunnen in Hongarije bleek het definitieve einde te zijn van de eenheid van de Hunnen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over Attila de HunAttila de Hun is een van de belangrijkste veroveraars uit de periode rond de vijfde eeuw. Volgens sommigen was hij de ba…
De Visigoten: een vroeg christelijk Germaans volk in SpanjeWist u dat de Visigoten reeds rond 400 na Christus een overwining behaalden op de Romeinen in de slag bij Adrianopolis.…
De aanzet tot het grote Frankische RijkDe aanzet tot het grote Frankische RijkOmstreeks 240 n.Chr. ontstond uit een zestal Germaanse stammen: de Amsivariërs, Batavi, Bructeren, Chamavi, Chattuariërs…
Alsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaringAlsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaringHet einde der tijden. Een griezelige gedachte. In de Bijbel wordt dit einde voorspeld in de openbaring van Johannes. Eén…

Wapens van de Romeinen: van lorica tot zwaardWapens van de Romeinen: van lorica tot zwaardZonder strenge discipline zou het Romeinse leger er nooit in zijn geslaagd eeuwenlang zijn wil op te leggen aan uitgestr…
Napoleon en de Dôme des Invalides in ParijsVanaf de rivier de Seine in Parijs zie je de gouden koepel van de Eglise de Dôme, ook wel Dôme des Invalides genoemd. In…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mór Than, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Barbaren nr 16, Gods Gesel waart door Europa, House of Knowledge,
  • Afbeelding bron 1: Mór Than, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Ajvol, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Ulpiano Checa, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 10-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.