Naamdagen in juni Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-Jan

Naamdagen in juni Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-Jan In katholieke en Grieks-orthodoxe gemeenschappen, vaak hele landen, wordt de naamdag gevierd, in plaats van de verjaardag. De naamdag is de sterfdag van een heilige. Zowel jongens als meisjes worden genoemd naar een heilige, of dat nu een man is of een vrouw. Zo kan een jongen (Frans) zowel als een meisje (Francesca) genoemd worden naar dezelfde heilige. In Europese landen als Spanje, Italië, Griekenland, Polen, Roemenië, Hongarije en Bulgarije komt de naamdag voor.

Sint-Medardus 8 juni

In de vijfde eeuw werd Medardus bisschop van Doornik (Tournai), in België. Hij bekeerde velen tot het christendom. Medardus is de patroonheilige van de paraplumakers. Het verhaal gaat dat hij eens tijdens een wolkbreuk droog bleef, omdat een grote adelaar boven hem kwam vliegen en zijn vleugels zodanig spreidde dat Medarfdus droog bleef.
In België en Frankrijk noemt men hem "le grand piseur". (pisser = wateren, pleurer = regenen).

Sint-Cunera 12 juni

Britse

Sint-Cunera werd in de vijfde eeuw geboren in York (Groot Brittannië). Samen met gezellinnen (waaronder Sint-Ursula) reisde zij naar Rome om bij de paus te bidden voor de verspreiding van het geloof. Op de terugreis werd zij aangevallen door een groep Hunnen. Zij werd gered door de heiden Radboud van Rhenen. Op zijn kasteel ging ze wonen en ze werd zijn vertrouweling.

Vermoord

De bekendste scène uit haar leven is haar dood. Zij werd door de vrouw van Radboud gewurgd. Jaloerse vrouwen bestonden toen ook al. De doek waarmee zij werd gewurgd is bewaard als relikwie. Naar haar graf werden vele bedevaarten gemaakt.

Sint-Antonius van Padua 13 juni

Antonius werd in 1195 geboren in Lissabon en werd een minderbroeder. Dat was de orde van de Franciscanen, van Franciscus van Assisi. Deze gaf al zijn bezittingen aan de armen en werd zelf bedelmonnik. Zo ook Antonius dus. In Noord Italië was hij een bekende volksprediker en hij was de eerste theoloog van zijn orde.

Patroon

Hij wordt aangeroepen tijdens gebed als men iets kwijt is: "Heilige Antonius, goede vrind, zorg dat ik mijn ... vind".

Sint-Vitus 15 juni

Italiaan

Vitus was de zoon van een Siciliaanse edelman. Wonderlijke genezingen worden hem toegeschreven. Hij zou mensen hebben genezen die door de duivel waren bezeten. In Nederland was hij bekend onder de naam Sint-Veit. In Hoog-Elten zijn relikwieën van hem bewaard. Hij is de patroon en wordt aangeroepen tegen blindheid, bezetenheid, epilepsie en hysterie.

Sint Vitusdans

Naar hem genoemd is de Sint-Vitusdans, een aanval van rusteloosheid die men kan krijgen door stress en uitputting. Hij is ook de patroonheilige van gezinnen. Ook is hij de patroon van de wijnboeren en de beschermer van het vee. Volgens de overlevering overleefde hij de dood in een ketel lood. Apothekerspatroon is hij ook. Ook werd hij aangeroepen om kinderen op tijd te wekken, opdat zij niet in bed zouden plassen.

Sint-Jan 24 juni

Prediker zoals Jezus van Nazareth

Johannes de Doper is de zoon van Elisabeth, de vriendin van Maria. Ook Elisabeth werd door een engel bezocht (evenals Maria) met de boodschap dat zij een kind verwachtte. Zijn vader werd daardoor met stomheid geslagen en kon pas bij zijn geboorte weer spreken. Al op vijftienjarige leeftijd wist Johannes dat hij prediker wilde worden en trok zich terug in de woestijn om zich daarop voor te bereiden. Hij doopte vele christenen, waaronder ook Jezus van Nazareth.

Onthoofd

In 38 na Christus werd hij door koning Herodes Antipas gevangengezet en op verzoek van zijn dochter onthoofd.
Van Johannes wordt, evenals van Jezus, zijn geboortedag gevierd. Johannes is de patroonheilige van de Maltezer Ridders, de Johannieters, en ook van de ziekenhuizen en de kleermakers. Hoofdkwalen en keelpijn, huilende baby's, hij geneest ze. Ook is hij de patroon van de herders en het vee

Gent Sint Bavo.
In de Sint Bavo kerk in Gent hangt het Drieluik van de gebroeders van Eyck. Daarop is Sint-Jan afgebeeld met het Lam Gods in zijn armen. Staand voor het drieluik krijgt de toeschouwer uitleg via koptelefoons. Het hele drieluik wordt beschreven en verklaard.

Bijgeloof

Ter ere van Sint-Jan werden de zogenaamde Sint-Jansvuren aangestoken. Hoe hoger de vuren, des te groter zou de oogst zijn.
Dansen rond het vuur zou beschermen tegen rugpijn en koorts en de as van deze vuren beschermde tegen ziekten, brand en blikseminslag. De as werd vaak in huis bewaard. Sint-Jansnacht was ook een wondernacht: gezonken klokken begonnen weer te luiden en gezonken steden kwamen weer tevoorschijn. Als je Sint-Janskruid bij je bed hangt, en het is de volgende dag nog fris, dan komen je wensen uit. Maak je een Sint-Janskrans met kruiden en hang je die bij de deur, dan hebben spijs en drank die volgende dag een bijzondere kracht.

Sint-Petrus en Sint-Paulus 29 juni

Apostelen van Jezus van Nazareth

Beiden waren leerlingen, apostelen van Jezus. Petrus, die eigenlijk Simon heette, werd door Jezus opgedragen: 'Dit is de rots, waarop ik mijn kerk zal bouwen'. Zowel Petrus als Paulus verbreidden het geloof, maar beiden werden ter dood gebracht. Petrus aan het kruis en Paulus door het zwaard.

Sleutelbewaarder

Petrus wordt altijd afgebeeld met twee sleutels: een gouden en een zilveren. Het gouden staat volgens de een voor het vergeven van zonden, de zilveren om onwaardigen buiten te sluiten. Volgens anderen vertegenwoordigen de sleutels de wereldlijke en de geestelijke macht van de paus. Ook wordt hij afgebeeld met een net, een schip, een kruis of een haan. Petrus is de patroonheilige van de vissers. Jaarlijks wordt in kerken nog steeds de Sint-Pieterspenning ingezameld, geld dat aan de moederkerk in Rome wordt geschonken. Petrus was de eerste paus.

Paulus uit Klein-Azië

Paulus, ook wel Saulus genoemd, predikte het christelijk geloof in de landen rondom de Middellandse Zee. Dertien brieven in het Nieuwe Testament staan op zijn naam. waarvan zeven met zekerheid van hem schijnen te zijn. Hij week af van wat de Israëlieten predikten. Hij eiste geen besnijdenis van zijn volgelingen. Hij werd de apostel van de heidenen genoemd. Nadat hij twee jaar in Rome gevangen had gezeten, werd hij door keizer Nero onthoofd. Op de plaats van zijn onthoofding zouden wonderen hebben plaatsgevonden.

Lees verder

© 2012 - 2025 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschermheiligen: vooral in verleden maar ook in hedenBeschermheiligen: vooral in verleden maar ook in hedenEen beschermheilige is in de katholieke kerk een heilig verklaarde persoon bij wie bescherming kan worden afgeroepen voo…
Sint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondSint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondDenk je bij een Sint Bernard aan een grote lobbes met een tonnetje om zijn nek? Dat vaatje met drank voor verkleumde rei…
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Naamdagen in augustus, Hondsdagen, Laurentiustranen, MariaNaamdagen in augustus, Hondsdagen, Laurentiustranen, MariaDe Hondsdagen tussen half juli en half augustus zijn de warmste dagen van het jaar. Al in de Griekse en Romeinse tijd sp…

Naamdagen in juli: Martelaren van Gorcum, Sint-ChristoffelNaamdagen in juli: Martelaren van Gorcum, Sint-ChristoffelJuli is de maand waarin we Maria Visitatie gedenken. Op 2 juli. Maria hoorde dat haar vriendin Elisabeth zwanger was. El…
Feest- en herdenkingsdagen in meiFeest- en herdenkingsdagen in meiDe feestdagen en herdenkingsdagen van begin mei hebben tegenwoordig vooral met de Tweede Wereldoorlog te maken. De dag v…
Bronnen en referenties
  • Van Allerheiligen tot sint Juttemis, I. van Eijk
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.