InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Naamdagen in juni, Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-Jan

Naamdagen in juni, Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-Jan

Naamdagen in juni, Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-Jan In katholieke en Grieks-orthodoxe gemeenschappen, vaak hele landen, wordt de naamdag gevierd, in plaats van de verjaardag, zoals bij ons. De naamdag is de sterfdag van een heilige. Zowel jongens als meisjes worden genoemd naar een heilige, of dat nu een man is of een vrouw. Zo kan een jongen (Frans) zowel als een meisje (Francesca) genoemd worden naar dezelfde heilige. In Europese landen als Spanje, Italië, Griekenland, Polen, Roemenië, Hongarije en Bulgarije komt de naamdag voor.

Sint-Medardus, 8 juni

In de vijfde eeuw werd Medardus bisschop van Doornik (Tournai), in België. Hij bekeerde velen tot het christendom. Medardus is de patroonheilige van de paraplumakers. Het verhaal gaat dat hij eens tijdens een wolkbreuk droog bleef, omdat een grote adelaar boven hem kwam vliegen en zijn vleugels zodanig spreidde dat Medarfdus droog bleef.
In België en Frankrijk noemt men hem "le grand piseur". (pisser = wateren, pleurer = regenen).

Sint-Cunera, 12 juni

Sint-Cunera werd in de vijfde eeuw geboren in York (Groot Brittannië). Samen met gezellinnen (waaronder Sint-Ursula) reisde zij naar Rome om bij de paus te bidden voor de verspreiding van het geloof. Op de terugreis werd zij aangevallen door een groep Hunnen. Zij werd gered door de heiden Radboud van Rhenen. Op zijn kasteel ging ze wonen en ze werd zijn vertrouweling.
De bekendste scène uit haar leven is haar dood. Zij werd door de vrouw van Radboud gewurgd. Jaloerse vrouwen bestonden toen ook al. De doek waarmee zij werd gewurgd is bewaard als relikwie. Naar haar graf werden vele bedevaarten gemaakt.

Sint-Antonius van Padua, 13 juni

Antonius werd in 1195 geboren in Lissabon en werd een minderbroeder. Dat was de orde van de Franciscanen, van Franciscus van Assisi. Deze gaf al zijn bezittingen aan de armen en werd zelf bedelmonnik. Zo ook Antonius dus. In Noord Italië was hij een bekende volksprediker en hij was de eerste theoloog van zijn orde. Hij wordt aangeroepen tijdens gebed als men iets kwijt is: "Heilige Antonius, goede vrind, zorg dat ik mijn ..........vind".

Sint-Vitus, 15 juni

Vitus was de zoon van een Siciliaanse edelman. Wonderlijke genezingen worden hem toegeschreven. Hij zou mensen hebben genezen die door de duivel waren bezeten.
In Nederland was hij bekend onder de naam Sint-Veit. In Hoog-Elten zijn relikwieën van hem bewaard. Hij wordt aangeroepen tegen blindheid, bezetenheid, epilepsie en hysterie.
Naar hem genoemd is de Sint-Vitusdans, een aanval van rusteloosheid die men kan krijgen door stress en uitputting. Hij is ook de patroonheilige van gezinnen. Ook is hij de patroon van de wijnboeren en de breschermer van het vee. Volgens de overlevering overleefde hij de dood in een ketel lood. Apothekerspatroon is hij ook.
Ook werd hij aangeroepen om kinderen op tijd te wekken, opdat zij niet in bed zouden plassen.

Sint-Jan, 24 juni

Johannes de Doper is de zoon van Elisabeth, de vriendin van Maria. Ook Elisabeth werd door een engel bezocht (evenals Maria) met de boodschap dat zij een kind verwachtte. Zijn vader werd daardoor met stomheid geslagen en kon pas bij zijn geboorte weer spreken. Al op vijftienjarige leeftijd wist Johannes dat hij prediker wilde worden en trok zich terug in de woestijn om zich daarop voor te bereiden. Hij doopte vele christenen, waaronder ook Jezus van Nazareth.
In 38 na Christus werd hij door koning Herodes Antipas gevangengezet en op verzoek van zijn dochter onthoofd.
Van Johannes wordt, evenals van Jezus, zijn geboortedag gevierd. Johannes is de patroonheilige van de Maltezer Ridders, de Johannieters, en ook van de ziekenhuizen en de kleermakers. Hoofdkwalen en keelpijn, huilende baby's, hij geneest ze. Ook is hij de patroon van de herders en het vee.
In de Sint Bavo kerk in Gent hangt het Drieluik van de gebroeder van Eyck. Daarop is Sint-Jan afgebeeld met het Lam Gods in zijn armen. Staand voor het drieluik krijgt de toeschouwer uitleg via koptelefoons. Het hele drieluik wordt beschreven en verklaard.
Ter ere van Sint-Jan werden de zogenaamde Sint-Jansvuren aangestoken. Hoe hoger de vuren, des te groter zou de oogst zijn.
Dansen rond het vuur zou beschermen tegen rugpijn en koorts en de as van deze vuren beschermde tegen ziekten, brand en blikseminslag. De as werd vaak in huis bewaard.
Sint-Jansnacht was ook een wondernacht: gezonken klokken begonnen weer te luiden en gezonken steden kwamen weer tevoorschijn.
Als je Sint-Janskruid bij je bed hangt, en het is de volgende dag nog fris, dan komen je wensen uit.
Maak je een Sint-Janskrans met kruiden en hang je die bij de deur, dan hebben spijs en drank die volgende dag een bijzondere kracht.

Sint-Petrus en Sint-Paulus, 29 juni

Beiden waren leerlingen, apostelen van Jezus. Petrus, die eigenlijk Simon heette, werd door Jezus opgedragen: "Dit is de rots, waarop ik mijn kerk zal bouwen". Zowel Petrus als Paulus verbreidden het geloof, maar beiden werden ter dood gebracht. Petrus aan het kruis en Paulus door het zwaard.
Petrus wordt altijd afgebeeld met twee sleutels: een gouden en een zilveren. Het gouden staat volgens de een voor het vergeven van zonden, de zilveren om onwaardigen buiten te sluiten. Volgens anderen vertegenwoordigen de sleutels de wereldlijke en de geestelijke macht van de paus. Ook wordt hij afgebeeld met een net, een schip, een kruis of een haan. Petrus is de patroonheilige van de vissers.
Jaarlijks wordt in kerken nog steeds de Sint-Pieterspenning ingezameld, geld dat aan de moederkerk in Rome wordt geschonken.
Petrus was de eerste paus.

In juni weinig regen voorspelt grote zegen.

Lees verder

© 2012 - 2019 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondSint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondDenk je bij een Sint Bernard aan een grote lobbes met een tonnetje om zijn nek? Dat vaatje met drank voor verkleumde rei…
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de stafDe kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de stafWaarom draagt Sinterklaas eigenlijk een mantel en een mijter en loopt hij met een staf? Dat vragen veel kinderen zich va…
Naamdagen in augustus, Hondsdagen, Laurentiustranen, MariaNaamdagen in augustus, Hondsdagen, Laurentiustranen, MariaDe Hondsdagen tussen half juli en half augustus zijn de warmste dagen van het jaar. Al in de Griekse en Romeinse tijd sp…
Sint-Maarten: Het begin van de winterSint-Maarten: Het begin van de winterOp 11 november, de dag dat Martinus of Maarten van Tours, ofwel Sint-Martinus, werd begraven, wordt het Sint-Maartensfee…
Bronnen en referenties
  • Van Allerheiligen tot sint Juttemis, I. van Eijk

Reageer op het artikel "Naamdagen in juni, Sint-Vitus, Sint-Antonius en Sint-Jan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 30-04-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!