Oorlog

De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflict

De Vietnamoorlog; een koude oorlogsconflict

De Vietnamoorlog speelt zich af midden in de koude oorlog. Dit is echter niet het enige verband tussen de Vietnamoorlog en de koude oorlog. De Vietnamoorlog werd zelfs veroorzaakt door de koude oorlog…

WO II - 10. De situatie in Noord-Afrika

De Tweede Wereldoorlog. Erwin Rommel heeft het moeilijk in Noord-Afrika tegen de Britten. Maar dankzij zijn briljante aanvalstactieken weet hij toch de rollen om te draaien.
WO II - 9. De U-boten vallen aan

WO II - 9. De U-boten vallen aan

De Tweede Wereldoorlog. Willen de Britten blijven doorvechten tegen de nazi's dan hebben ze spullen nodig uit Amerika. Hitler probeert deze bevoorrading te onderscheppen met zijn nieuwe onderzeeërs.

Klaas Luidens - Oorlogsslachtoffer uit Ulrum

Op dinsdagmorgen 25 april 1944 reisden vier jongemannen uit Ulrum, Jan Brondijk, Tobi van Dijk, Jaap Homan en Klaas Luidens met de bus van de Marnedienst naar de stad Groningen. In Winsum werden de pa…
WO II - 6. Nazi’s vallen Rusland binnen

WO II - 6. Nazi’s vallen Rusland binnen

De Tweede Wereldoorlog. Na zijn succesvolle aanvallen op Polen en Frankrijk gaat Hitler nu voor een massale aanval op de Sovjet-Unie. Operatie Barbarossa is de grootste aanval ooit.
WO II - 5. De Britten en de Woestijnvos

WO II - 5. De Britten en de Woestijnvos

De Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben de geallieerden vernederd in Europa. In Noord-Afrika echter behalen ze de eerste grote overwinning. Ze ondervinden hevige tegenstand van de Duitsers onder le…
WO II - 7. Japanse aanval op Pear Harbor

WO II - 7. Japanse aanval op Pear Harbor

De Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten hebben geprobeerd om neutraal te blijven en zich niet met de oorlogen te bemoeien. Maar op 7 december 1941 komt daat verandering in.
WO II - 4. Hitlers Blitzkrieg

WO II - 4. Hitlers Blitzkrieg

De Tweede Wereldoorlog. Hitler heeft zijn strijdkrachten op volle sterkte en hij besluit Polen aan te vallen met bliksemsnelle manoeuvres. Niet veel later zijn ook Nederland, Belgie en Frankrijk het s…

WO II - 2. De Amerikaanse legeropbouw

De Tweede Wereldoorlog. Voor de Verenigde Staten onder leiding van president Roosevelt is de oorlog ver weg. Toch begint Amerika zich te militariseren om zich voor te bereiden op wat onvermijdelijk li…

WO II - 3. Japan: invasie in China en spanning met Amerika

De Tweede Wereldoorlog. Japan is druk bezig geweest haar leger te vergroten. Nu is de tijd gekomen om China binnen te vallen. Hier begaan ze de vreselijkste misdaden.

WO II - 1. Chamberlain: Hitler wil vrede

De Tweede Wereldoorlog. Hitler zoekt steeds de grenzen op, zowel in Oostenrijk als in Tsjechië. Waarom wordt hij niet tot stoppen gebracht door de Fransen en Engelsen?

Samenvatting Vietnam Oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Frankrijk al snel in botsing met haar koloniën in Indo-China. In 1946 werd de Vietnamese stad Tonkin gebombardeerd door de Fransen. Hierop volgde een strijd tussen de V…
Nederlandse veteranen

Nederlandse veteranen

De Nederlandse veteranen zijn oud-militairen die Nederland hebben gediend in oorlogsomstandigheden of in vredesmissies. Dit is sinds 1990 zo bepaald. Zo hebben ze Nederland gediend tijdens de Tweede W…
De militaire hervormingen van prins Maurits

De militaire hervormingen van prins Maurits

De militaire hervormingen van prins Maurits maakten het voor het jonge Nederland in het begin van de zestiende eeuw mogelijk om de strijd op te kunnen nemen tegen het machtigere Spanje. Deze hervormin…
Ridders in de middeleeuwen

Ridders in de middeleeuwen

Ridder is sinds de elfde eeuw de benaming van een krijgsman. Het is daardoor oorspronkelijk de naam van een functie en niet van een bepaalde stand zoals later. Aanvankelijk waren er twee soorten krijg…
Pijl en boog ooit een vijandig wapen

Pijl en boog ooit een vijandig wapen

Een pijl en boog of handboog is een oud schietwapen. Na het spannen van de boog kan de pijl worden weggeschoten. De pijl en boog werden al ver voor de jaartelling gebruikt om dieren, die als voedsel d…
Weertorens voor verdediging

Weertorens voor verdediging

Vanaf de oudheid en vooral in de middeleeuwen hadden torens een belangrijke functie in het afweren van de vijand en ander gespuis. Torens uit die tijd worden ook weertorens genoemd omdat ze behoorden…
Fort Napoleon een onneembaar verdedigingswerk

Fort Napoleon een onneembaar verdedigingswerk

Een fort is een gebouw waarin militairen gelegerd waren en dat zodanig is gebouwd dat ze zich vanuit het fort konden verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Het woord fort is afgeleid van het Latijns…

Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?

Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeperkte bevoegdheden te geven voor militair optreden in Vietnam. Maar deze bevoegdhe…
Romeinse legerformaties: de testudo

Romeinse legerformaties: de testudo

De testudo, of schildpadformatie, is een veel voorkomend fenomeen in films over het Romeinse leger. Maar hoe werd deze formatie toegepast en werd deze daadwerkelijk zo veel gebruikt?