Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_fa365b6474d61ff3b80633457c652c2e, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Oorlog - Kunst en Cultuur (pagina 8)

Oorlog

Kosovo in het begin van het Joegoslavie conflict

Kosovo is een autonome provincie in Servië. Deze grote mate van zelfstandigheid verkreeg zij in 1974 tijdens de grote staatshervormingen van Tito. Hierbij verkreeg Kosovo feitelijk evenveel zeggensch…

De Kosovo Oorlog

Dat de internationale wereld geen oog had voor Kosovo veranderde in 1997. Milosevic stond onder grote druk van de oppositie. Hij raakte vervreemd van zijn eigen bevolking, de Serviërs, door de intern…

De verschrikkingen van de Dertigjarige oorlog

De Dertigjarige oorlog (1618-1648) vormt het laatste deel van de Tachtigjarige oorlog. Het was een Europese oorlog waarvan het doel en de gebeurtenissen zo complex zijn dat ze zich lastig kort laten s…

Wat zijn Bermbommen?

De laatste tijd is de bermbom vaak in het nieuws. In Irak, Afghanistan en Uruzgan hebben troepen regelmatig te maken met dit soort bommen en zijn ook Nederlandse soldaten getroffen hierdoor. Wat zijn…

De geschiedenis van Artillerie

Volgens de krijgsgeschiedenis is de artillerie- van het Latijnse artilia een (kunstig) werktuig- al heel oud. Reeds voor de uitvinding van het buskruit (omstreeks1325) kenden men artillerie: het zogen…
Oorzaken van de Eerste Wereldoorlog

Oorzaken van de Eerste Wereldoorlog

Het begin van de Eerste Wereldoorlog is inmiddels meer dan 100 jaar geleden. Wat de echte oorzaak van de Eerste Wereldoorlog is, is moeilijk in één zin samen te vatten. Er zijn meerdere suboorzaken…
Concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog

Concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog

In Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan werd opgesteld in de “Endlösung der Judenfrage”. Vanuit Westerbork ver…

Het Marshallplan

Het Marshallplan was een groot materieel hulpplan dat drie jaar na de beëindiging van de tweede wereldoorlog in werking trad. Dit European Recovery Program, uitgevoerd o.l.v. de toenmalige Amerikaans…

De Slag bij Verdun

Wanneer men een loep legt op de Eerste Wereldoorlog komt men vaak uit op de veelbesproken Slag bij Verdun in 1916. Deze bloederige prestigeslag mondde uit in een van de grootste veldslagen in de werel…
Oorlog & Invasie

Oorlog & Invasie

Oorlog & Invasie. Hoe lang duurde de oorlog in Vietnam? Wat was de Honderdjarige Oorlog? Wie streden de slag bij Verdun in 1916? Welke oorlog werd bekend als de Grote Oorlog? Wat toont het Tapijt van…

Hitlers kopstukken: Alfred Rosenberg

Hij was de schrijver van het boek ‘Der Mythus des 20. Jahrhunderts’. Dit was na Hitlers ‘Mein Kampf’ het best verkochte boek in Duitsland. En vooral in de beginjaren van het nationaal-socialis…

Hitlers kopstukken: Baldur von Schirach

Indoctrinatie en geraffineerde propaganda passen perfect bij de Hitlerjugend. Door kinderen van jongs af aan het nazisme bij te brengen brachten ze ‘perfecte’ mensen voort. Aan het hoofd van deze…

Hitlers kopstukken: Joachim von Ribbentrop

Deze man was misschien wel de arrogantste man in de buurt van Hitler. Goebbels zei ooit eens over hem: ‘Zijn naam heeft hij gekocht, zijn geld heeft hij door zijn huwelijk gekregen en door middel va…

Hitlers kopstukken: Albert Speer

Hij was de lijfarchitect en een vertrouweling van Hitler. Hij was er echter ook voor verantwoordelijk dat de Tweede Wereldoorlog 2 jaar langer zou duren. En in die periode zijn de meeste slachtoffers…

Hitlers kopstukken: Heinrich Himmler

Zijn naam is verbonden met dood en verderf. Bij het noemen van zijn naam liepen de rillingen bij mensen al over de rug. Hij was de baas van de meest beruchte eenheden in Duitsland: de SS en de Gestapo…

Hitlers kopstukken: Martin Bormann

Hij werd ook wel de ‘bruine eminentie’ of ‘de schaduw van de Führer’ genoemd. Men denkt zelfs dat hij machtiger was dan Hitler zelf. Maar dan vooral achter de schermen trok hij aan de touwtje…

Hitlers kopstukken: Hermann Göring

Net als zoveel nazi-leiders was Hemann Göring een man met vele gezichten. Hij was een kleurrijk en intelligent persoon, maar tevens was hij de oprichter van de Gestapo en de concentratiekampen.

De Eerste Wereldoorlog: aanleiding en situatie in Nederland

De Eerste Wereldoorlog heet zo omdat voor het eerst bijna alle landen ter wereld er wel mee te maken hadden. In dit artikel wordt de aanleiding, de oorlog zelf, de situatie in Nederland, en het gevolg…

Hitlers kopstukken: Rudolf Hess

Rudolf Hess was na Hitler en Göring de belangrijkste man van het nazi-regime. Hij was volgens vele de rechterhand van Hitler. Hij was de ‘gentlemen’ van het gezelschap en was dan ook Hitlers woor…

Hitlers kopstukken: Joseph Goebbels

Joseph Goebbels heeft als geen ander bijgedragen aan het verkondigen van het nationaal-socialisme. Deze begaafde spreker was een van de intelligentste leider van de Derde Rijk. Hij wist van Hitler een…