Taal

Boeken van de Amerikaanse schrijver Paul Auster
De auteur Paul Auster (1947) staat bekend om zijn originele stijl en heeft zowel binnen als buiten de Verenigde Staten een grote schare fans. Zijn boeken zijn een voorbeeld van postmoderne literatuur,…
Schrijven: elf manieren om inspiratie op te doen
Soms gebeurt het je als schrijver dat de ideeën zo maar opborrelen zodat je opgewekt begint te schrijven. Maar op een ander moment ga je voor je computerscherm zitten en komt er niets uit je vingers.…
Ontwerp een werkelijk bizarre alien voor je fantasyverhaal
Als schrijver van sciencefiction of fantasyverhalen zul je vreemd uitziende aliens willen ontwerpen en een wereld waarin deze aliens kunnen leven. Inspiratie voor werkelijk bizarre aliens vind je door…
Hoe gebruik je emoties die insecten oproepen in je verhalen
Insecten kunnen diverse emoties en gevoelens in ons oproepen, zowel negatieve: angst, schrik, irritatie, afgrijzen, als positieve: geluk, verwondering, blijdschap. Schrijvers zouden daarom insecten (e…
Zes tips om als schrijver gezond en productief te blijven
Het leven van veel van ons schrijvers is niet bepaald sociaal te noemen. Dag in dag uit zitten we uren achtereen aan de computer met weinig of geen pauzes. Tijd voor onze vrienden hebben we zelden. Da…
De Erlendur Sveisson serie van schrijver Arnaldur Indriðason
Arnaldur Indriðason is een IJslander, die detectives schrijft. Het merendeel van zijn detectives draait om de zaken van de IJslandse rechercheur Erlendur Sveinsson. Soms neemt hij één van de naaste…
Siegfried (H. Mulisch): overeenkomsten Herter en Hitler
Siegfried (2001) is het laatste boek dat Harry Mulisch uitbracht voor zijn overlijden in 2010. In deze roman probeert Mulisch via de hoofdpersoon, schrijver Rudolf Herter, de onbegrijpelijke Hitler te…
Hoe verwerk je flashbacks en flash forwards in een verhaal?
Flash forwards en flashbacks worden technisch gezien prolepsis en analepsis genoemd. Een bekend voorbeeld van de eerste is in het verhaal van A Christmas Carol waarin Ebeneezer Scrooge met de geest na…
Hans Christian Andersen en zijn sprookjes
Hans Christian Andersen, een van de bekendste schrijvers en dichters, heeft grote werken als de ‘Kleine zeemeermin’ geschreven. Deze werken genieten wereldwijde bekendheid en we kunnen zelfs wel z…
Populaire fantasiewezens in literatuur
Vampiers, weerwolven, heksen, draken en elfen. We lezen maar al te graag verhalen over een wereld met daarin krachtige, mooie en geheimzinnige fantasiewezens. Even ontsnappen aan de realiteit en je fa…
Subgenres en populaire boekenseries van fantasy
Het fantasygenre kent zijn oorsprong tot wel honderdvijftig jaar terug en heeft sinds die tijd grote stappen gemaakt in populariteit bij het publiek. Het onderwerp magie prikkelt ons fantasievermogen…
Verschil tussen paranormal romance en urban fantasy
Paranormal romance en urban fantasy zijn twee verschillende subgenres afkomstig van het overkoepelende boekgenre fantasy. Het betreft hier verhalen die zich afspelen in een realistische wereld met de…Jouw e-book een bestseller op Amazon?
Amazon is een van de grootste, zo niet de grootste, internetbedrijven in de wereld, vergelijkbaar met het Nederlandse bedrijf Bol.com. Inmiddels zijn er Nederlandstalige e-books te downloaden via Amaz…
Analyse gedicht: Het sterkste - J.J.A. Goeverneur
Het Sterkste (1889) is één van de bekendste gedichten van J.J.A. Goeverneur (1809-1889). Goeverneur was een veelschrijver. Naast gedichten schreef hij verschillende soorten romans en vertaalde hij w…
De herkomst van vijf van de meest gebruikte spreekwoorden
Onze taal kent een groot aantal spreekwoorden waarvan een aantal zeer vaak gebezigd worden. Hoewel de betekenis van deze spreekwoorden ons vaak goed bekend is, is de herkomst van de spreekwoorden voor…
Koppelteken: regels
Het koppelteken is een leesteken dat wordt gebruikt om de structuur tussen woorddelen en woorden te verduidelijken. In het Nederlands bestaan er negen regels voor het gebruik van koppeltekens. Er zijn…
De Alex Cross-serie van James Patterson
Alex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het ene boek werkt hij uitsluitend als FBI-agent en in het andere boek combineert hi…
Wanneer wordt een boek gezien als een goed boek?
Uitgevers krijgen honderden manuscripten opgestuurd en hiervan komt er maar een enkeling door de keuring. De boeken die worden afgewezen, worden meestal niet goed genoeg gevonden. Dat wil niet altijd…
Waarom iedereen zou moeten lezen: de voordelen van lezen
Lezen is niet alleen belangrijk voor kinderen, maar iedereen is gebaat bij het lezen van een goed boek. Lezen stimuleert de hersenen en het concentratievermogen en is dus veel meer dan passief bezig z…