Geschiedenis

Hunebedden: eeuwenoude begraafplaatsen in Nederland & Europa
Wie wel eens in Drenthe is geweest, heeft vast wel eens een hunebed gezien. Een hunebed is in de prehistorie door boeren, die onder de Trechterbekercultuur vielen, gebouwd. In een hunebed werden mense…
Geschiedenis van Noorwegen van de Oudheid tot de Vikingen
Noorwegen heeft een rijke geschiedenis, die begint aan het eind van de laatste ijstijd, als het ijs langs de kusten begint te smelten. Zo’n 6.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen naar wat nu Noo…
Stormschade en restauraties van de Dom van Utrecht
De Dom van Utrecht is een bekende kathedraal. De bijbehorende toren is de grootste kerktoren van Nederland. Het is een constructie van honderden jaren oud. Enkele eeuwen geleden werd deze kathedraal d…
Richatstructuur: overblijfsel van het mysterieuze Atlantis?
Vanuit de ruimte is een structuur zichtbaar die op een oog lijkt. Om die reden wordt de structuur ook wel het oog van Afrika of het oog van de Sahara genoemd. Daar in Mauritanië in de Sahara ligt de…
Het CABR: duizenden dossiers van verdachte collaborateurs
Na de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 300.000 Nederlanders die werden verdacht van samenwerking met de Duitse bezetter (collaboratie) opgepakt en geïnterneerd. Veel van deze personen zijn tussen 1945 e…
Abul-Abbas: de olifant van Karel de Grote
Abul-Abbas was de olifant die keizer Karel de Grote in het jaar 802 als schenking kreeg van Haroen ar-Rashid, de Abbasidische Kalief van Baghdad. De olifant was acht jaar lang in het bezit van Karel d…
Lady Jane Grey: de koningin die negen dagen regeerde
Lady Jane Grey is in Engeland ook wel bekend als de 'Nine Days' Queen', wat staat voor de negen dagen die Jane Grey koningin van Engeland is geweest. Jane Grey wilde eigenlijk geen koningin worden, ma…
Archeologische vindplaatsen aan de kust van Andalusië
De kust van Andalusië, in het uiterste zuiden van Spanje, is door de geschiedenis heen een smeltkroes van culturen geweest. Reeds in de Oude Steentijd werd het gebied bewoond. Op den duur zijn uit di…
Verschillende factoren die de Hongerwinter beïnvloedden
Tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog ontstond er een ernstig tekort aan voedsel. Deze oorlogswinter wordt ook wel 'de Hongerwinter' genoemd. Er werden allerlei maatregelen getroffen om…
Vespasianus: zijn urinebelasting en het Colosseum
Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende belastingen geheven. Een van de meest merkwaardige is de urinebelasting. De urinebelasting is een belasting op urine die verkocht werd aan verschillende…
Gobekli Tepe: belangrijke archeologische vondst en mysterie
In 1963 werden de eerste sporen van wat later een tempel bleek te zijn ontdekt maar pas in 1983 is begonnen met de opgravingen en werd ontdekt dat het om een hele bijzondere vondst ging. Niet alleen w…
Mioceen: een koudere periode in de geschiedenis van de aarde
Het mioceen is een periode van 23 miljoen jaar geleden tot 5,333 jaar geleden. In die periode vormden zich de Alpen, Pyreneeën, Himalaya en de Grand Canyon zoals wij ze vandaag de dag kennen. Tussen…
De wederopbouw van Nederland na 1945
Na de bevrijding moest Nederland weer opgebouwd worden. De nood was hoog: 20% van de huizen was beschadigd, ongeveer 375.000 hectare landbouwgrond stond onder water, bruggen waren vernield en machines…
De bouw van de Atlantikwall
Vanaf 1942 tot 1945 bouwden de Duitsers aan de Atlantikwall, een verdedigingslinie vanaf Noorwegen langs de kust naar de grens met Spanje. Door de bouw van bunkers en het aanbrengen van luchtafweer- e…
Anno 535 AD: jaar dat het donker en koud werd; extreem weer
In het jaar 535 AD werd het plotseling donker en koud op aarde. De zon leek opgehouden met schijnen de oogsten mislukten en er ontstonden over voedseltekorten. De weersomstandigheden werden extreem. N…
De Loonse oorlog van 1203 tot en met 1206
Graafschap Loon was een historisch vorstendom dat grotendeels overeenkwam met het (huidige) Belgisch-Limburg. De graaf van Loon leende sommige delen van zijn gebied rechtstreeks van de koning van Duit…
Newgrange: ouder en mysterieuzer dan Stonehenge en piramides
Newgrange is een monument gebouwd in de Neolithische periode en het is ouder en mysterieuzer dan Stonehenge. We weten niet wie het gebouwd heeft en wat de functie van het gebouw was. De meningen zijn…
Paleo-indianen: de eerste mysterieuze inwoners van Amerika
De eerste inwoners van Amerika worden ook wel paleo-indianen genoemd. Het is moeilijk te achterhalen hoelang geleden de eerste inwoners naar Amerika zijn gekomen. Er zijn sporen van 15.000 jaren geled…
De anarchie: strijd koning Stefanus en keizerin Mathilde
De anarchie was een successiestrijd tussen koning Stefanus en keizerin Mathilde. Bij de dood van de vader van Mathilde Hendrik I, koning van Engeland, zag Stefanus zijn kans schoon en liet hij zich sn…