Geschiedenis

Tortuga: het piratenparadijs
De wereldwijd bekende films van Pirates of the Caribbean, Stevenson's literaire meesterwerk Treasure Island, de door miljoenen gespeelde game Assassin's Creed; Piraterij uit de 16e, 17e en 18e eeuw is…
De Vikingen als ontdekkingsreizigers
Tijdens hun reizen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan ontdekten de Vikingen nieuwe gebieden. Ze waren op zoek naar nieuw land en kwamen zo ook terecht in de bevroren wateren van de Noor…
De geschiedenis en ontwikkeling van landbouw in Nederland
De landbouw is in Nederland al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de samenleving. Voor deze periode moesten onze voorouders grotendeels op jacht gaan om zichzelf van voedsel te voorzien. Lan…
De Vikingen: voeding
Om in Scandinavië te leven, moesten de Vikingen beschikken over een dosis uithoudingsvermogen, moed en zelfvertrouwen. In deze landen was het niet gemakkelijk leven en moest er hard gewerkt worden om…
Gebouw Haagstate in Breda: geschiedenis van het zorgcomplex
De Haagdijk is van oudsher één van de drie toegangswegen van het oude centrum van de stad Breda. De eerste vernoeming stamt uit 1338 en de straat is mogelijk de oudste winkelstraat van de stad. Al s…
De Vikingen en hun wapens
In de Vikingtijd moest elke strijder voor zijn eigen wapenrusting zorgen. Rijkere mannen waren daarom beter uitgerust dan arme mannen. De meeste wapens waren duur en vaak hadden ze alleen de beschikki…
De Vikingen: Veroveringen en handel
De Vikingen begonnen in 793 na Christus met hun veroveringen. Ze werden hierbij gedreven door hebzucht, handelsdrang, honger naar land, eer en roem. Ook de moeilijke leefomstandigheden in Scandinavië…
De Olympische Spelen in de oudheid: Van ontstaan tot sporten
De Olympische Spelen waren oorspronkelijk feesten ter ere van de Griekse goden. Het waren Panhelleense feesten wat betekende dat alle Grieken mochten deelnemen en elkaar konden uitdagen. Dit deden ze…Redbad (Radboud), koning der Friezen - biografie
Redbad is één van de beroemdste Friese koningen. Er zijn eigenlijk weinig historische feiten over hem bekend, maar er bestaan wel buitengewoon veel legendes, sagen, mythes en sprookjes over deze kon…
Een pandemie van de slaapziekte
De slaapziekte (encephalitis lethargica) is een zeldzame ziekte. Alleen in de periode tussen 1916 en 1927 gebeurde er iets merkwaardigs. Er brak een pandemie (een wereldwijd verspreide epidemie) van d…
Dienaren en entertainment aan het hof in de middeleeuwen
Middeleeuwse koningen en koninginnen lieten zich omringen door tal van ambtenaren en dienaren. Sommigen inden belastingen of gaven raad om zo het land beter te besturen, anderen moesten het eten voorp…
Het Nederlandse Volkslied: het Wilhelmus
Het Nederlandse volkslied ‘Het Wilhelmus’ is vijftien coupletten lang en sinds 1932 officieel het Nederlandse volkslied. Het lied zelf is ouder. In 1568 werd de melodie van het lied voor het eerst…
Kasteel Waardenburg: Geschiedenis en Fausts pact
In Gemeente Neerijnen, langs de oevers van de Waal, bevindt zich één van de vele kastelen die de provincie Gelderland rijk is. Aan dit kasteel is een lange geschiedenis verbonden die teruggaat naar…Een geschiedenis van moslims in Spanje
Op 17 augustus 2017 vond in de Spaanse stad Barcelona een bloedige aanslag plaats door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), met als gevolg (aanvankelijk) dertien doden en vele (zwaar)gewonde…
Bataafse Revolutie in de Nederlanden
Met het binnenvallen van de Fransen in 1794 in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd officieel het startsein gegeven voor de Bataafse Revolutie. In de vijf jaren die volgden wisten de Fran…
Voorbeelden van Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw
Iedereen is wel bekend met De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Het werk van beide Nederlandse mannen was erg geliefd in de 17e eeuw en ze schilderden…
Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog in Nederland
Tijdens de Koude Oorlog wist Nederland niet wat ze kon verwachten van de Sovjet-Unie en diens bondgenoten. Om vijandige vliegtuigen te signaleren werden ruim honderd luchtwachttorens gebouwd in 1951�…Kleine christelijke politieke partijen, 1918-1967
De Tweede Kamerverkiezingen van 1918 waren de eerste verkiezingen na de invoering in 1917 van de evenredige volksvertegenwoordiging en het kiesrecht voor alle mannen. Sindsdien zijn ook veel kleine po…
Middeleeuwen: Het bouwen van kathedralen
In veel Europese steden bevinden zich indrukwekkende middeleeuwse kathedralen. Het bouwen van een kathedraal duurde in de middeleeuwen doorgaans meerdere generaties. Een kathedraal had voor de mensen…