Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog: verzet rooms-katholieke kerk Nederland

Het rooms-katholieke kerkgenootschap heeft een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen het nazi-regime in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Ze doen daarbij niet onder voor de andere kerkgenoot…
De uiting van Europese superioriteit in Nederlands-Indie

De uiting van Europese superioriteit in Nederlands-Indie

Nederlands-Indië is eeuwenlang een koloniaal bezit geweest van Nederland. Tot de 19e eeuw werd dit gebied vooral bestuurd in samenwerking met de inheemse bevolking en hun vorsten. De Europese aanwezi…

Huis te Merwede en haar ridders

Ten noordoosten van Dordrecht, op het grondgebied van de heerlijkheid Merwede, werd vanaf circa 1300 een burcht gebouwd. De eerste versie hield vanwege overstroming(en) niet heel lang stand. 'Huis te…

Bersiap - een dieptepunt in de dekolonisatie van Indonesië

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan; op 2 september vond de officiële overgave plaats. Op 17 augustus, toen er in Nederlands-Indië een gezagsvacuüm was omdat de Nederlands-Indische regering nog…
Pygmalion - beeldhouwer uit de Griekse mythologie

Pygmalion - beeldhouwer uit de Griekse mythologie

Pygmalion is een beroemd personage uit de Griekse mythologie. Het levensverhaal van deze fictieve beeldhouwer is al eeuwenlang een grote inspiratiebron voor allerlei gedichten, romans, toneelstukken,…

Nederlands-Indonesische Unie, 1950-1956

Bij de soevereiniteitsoverdracht van Nederland aan Indonesië, december 1949, werd onder meer overeengekomen dat er een Verenigde Staten van Indonesië gevormd zou worden. Deze nieuwe federatieve staa…

Franse huizen in Dwingeloo: Hugenoten in Drenthe

In het centrum van het Drentse dorp Dwingeloo staat een rij opvallende huizen. Deze panden stammen uit de zeventiende eeuw, al zijn ze in de daaropvolgende eeuwen nog vele malen grondig verbouwd. De w…
De Slag bij Nieuwpoort (1600): zinloos gewonnen?

De Slag bij Nieuwpoort (1600): zinloos gewonnen?

Veel Nederlanders zullen probleemloos weten wanneer de Slag bij Nieuwpoort plaatsvond: in 1600. Minder bekend is echter wat er bij deze slag nou precies gebeurde en welk belang dit had. Zeker, de slag…

Het Eupen Barchien, een grafheuvel bij Havelte

Het 'Eupen Barchien' is een prehistorische grafheuvel die aan de Uffelter Kerkweg ligt, tussen de Drentse dorpen Havelte en Uffelte. Waarschijnlijk werd deze heuvel aangelegd rond het jaar 1300 voor C…
De wispelturige ontwikkeling van het wapen van Leiden

De wispelturige ontwikkeling van het wapen van Leiden

De bijnaam van de gemeente Leiden is de Sleutelstad en dat is te danken aan haar stadswapen. Dit wapen bestaat uit twee sleutels, een leeuw en een Latijnse spreuk. Het is een compositie van elementen…

Het meisje van Yde, een veenlijk uit Drenthe

'Het meisje van Yde' is de naam van een beroemd veenlijk dat in 1897 werd gevonden in het noorden van Drenthe. Het gaat om een meisje dat waarschijnlijk in de eerste eeuw na Christus is overleden. Het…

Leopold I, koning der Belgen, oom van Victoria en meer

Leopold, de eerste koning der Belgen, was een invloedrijk man in het Europa van de eerste helft 19e eeuw. Door zijn levensloop had hij een uitgebreid netwerk opgebouwd dat hem connecties opleverde met…

Pinas 'Huis te Merwede': VOC-schip

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) maakte gebruik van diverse soorten zeilschepen, waaronder een schip uit 1674 dat vernoemd is naar Huis te Merwede bij Dordrecht. Dit schip werd gebouwd voor d…
De geschiedenis van geld

De geschiedenis van geld

Of je nou stinkend rijk of straatarm bent, betaalt met euro’s of dollars of jong of oud bent, iedereen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken; geld. Of je het leuk vindt of niet, de wereld dra…

De Balfour-verklaring en de stichting van de staat Israël

Op 2 november 1917 stuurde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour een brief aan de zionistische voorman van de joodse gemeenschap in Engeland, Lord Lionel Walter Rothschild waa…
Biesboschcrossings tijdens de Tweede Wereldoorlog

Biesboschcrossings tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tussen de Boven-Merwede en het riviertje de Amer ligt de Biesbosch, een natuurgebied dat bestaat uit kreken, moerassen, eilandjes met wilgen en rietvelden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een b…
Het fascisme van Mussolini in Nederland

Het fascisme van Mussolini in Nederland

Benito Mussolini was de grondlegger van het Italiaans fascisme en publiceerde zijn gedachtegoed in 1932 in de Enciclopedia Italiana onder de titel ‘The Doctrine of Fascism’. Mussolini was een soci…

Jeruzalem: stad van joden, christenen en moslims

Volgens de islam voer na de dood van Mohammed in Medina, in 632, diens geest vanuit Jeruzalem ten hemel. Zo werd de stad voor de moslims een heilige stad. Daarvoor was het voor de christenen al dé he…

1918: meer kiesgerechtigden en vrede - revolutie en onrust

Op 12 december 1917 werd het Nederlandse volk officieel in kennis gesteld van de dat jaar in het parlement overeengekomen grondwetsherziening. Vanaf toen gold het algemene kiesrecht voor mannen. Boven…
De Engelse furie brandt los: Holmes' bonfire in 1666

De Engelse furie brandt los: Holmes' bonfire in 1666

De Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667) zou uiteindelijk gewonnen worden door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nederlanders van nu zijn dan ook trots op de Nederlandse overwinning…